Hyppää sisältöön

Kirkon tuhopoltto 400 metrin päässä Venäjän rajasta hämmentää alueen asukkaita: "Missä oikein mennään, kun tällaisia asioita tapahtuu?"

Poliisi pääsi tuhopoltosta epäillyn jäljille valvontakameroiden avulla. Tekijän motiivi on vielä arvoitus.

Palaneita ja irtirevittyjä lautoja kirkon ulkopuolella.
Helena Heinola on viettänyt Nuijamaan kirkossa vuosien aikana monia juhlatilaisuuksia.

Lappeenrannan Nuijamaalla sijaitsevan kirkon sunnuntainen tulipalo on järkyttänyt alueen asukkaita.

Helena Heinola heräsi sunnuntaiaamuna uutiseen, että kotikirkko on tulessa. Heinola ehti säikähtää, mutta sai onnekseen myöhemmin kuulla, että kirkosta paloi vain ulkoseinä.

– Se oli hyvin hämmentävä ja säikäyttävä juttu.

Eira Tainivaara ja Kari Kiljunen hoitavat säännöllisesti omaisensa hautaa Nuijamaalla. Myös he ovat helpottuneita, ettei palo levinnyt enempää puurakenteisessa kirkossa. Ainekset pahempaan tuhoon oli lähellä.

– Näyttää olevan purua eristeenä heti ulkoseinän takana. Onneksi tuli ei päässyt leviämään puruihin, Tainivaara sanoo.

Valvontakamerat paljastivat epäillyn

Kaakkois-Suomen poliisi vahvisti tänään maanantaina, että palo on sytetty tahallaan ja sitä tutkitaan tuhotyönä. Poliisi on ottanut teosta epäiltynä kiinni yhden henkilön. Hän on poliisin tietojen mukaan toiminut yksin.

Tulipalon vuoksi kirkon ulkovuorausta on uusittava. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Poliisi pääsi tekijän jäljille valvontakameroiden avulla. Poliisi otti epäillyn, noin 30-vuotiaan miehen kiinni sunnuntai-iltapäivänä.

Tänään, maanantaina miestä on kuulusteltu. Kuulustelussa mies on poliisin mukaan ollut yhteistyöhaluinen, mutta jossain määrin muistamaton tapahtumien kulusta.

Poliisi pidätti hänet epäiltynä todennäköisin syin tuhotyöstä.

Rikoskomisario Saku Tielinen Kaakkois-Suomen poliisista kertoo, että toistaiseksi ei ole viitteitä siitä, että motiivi olisi uskonnollinen tai ideologinen.

– Todennäköisesti se olisi voinut olla rakennus kuin rakennus, joka sytettiin tuleen. Tässä tapauksessa se sattui olemaan kirkko.

Kirkko pois käytöstä tovin aikaa

Tulipalo aiheutti vahinkoja kirkon rakenteisiin ja savuvahinkoja sisätiloille. Vahinkojen tarkempi arviointi on vasta alkuvaiheessa, mutta ainakin ulkovuorausta on uusittava.

Sunnuntaina messu siirrettiin pidettäväksi kirkon vieressä sijaitsevalle seurakuntatalolle. Lappeenrannan seurakuntayhtymän kiinteistöpäällikkö Jarmo Turunen arvioi, että vastaavalla järjestelyllä toimitaan jonkin aikaa tästä eteenpäin.

– Ihan heti ei varmasti järjestetä tilaisuuksia kirkossa.

Tulipalon aiheuttamien vahinkojen kartoitus on vasta alkuvaiheessa. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Turunen kertoo, että seurakunnalla on ollut suunnitteilla jo ennen kirkon tulipaloa valvontajärjestelmien kartoitus ja mahdollinen kehittäminen kaikissa seurakunnan kiinteistöissä.

– Kamerajärjestelmiä on hankittu monenlaisia vuosien varrella. On herännyt epäilys, että kaikki eivät välttämättä ole enää ajantasalla. Voi olla, että niissä on jonkinlaista päivitystarvetta, Turunen kertoo.

"Mikä johtaa tällaisiin tekoihin?"

Nuijamaan kirkko on rakennettu vuonna 1948. Aiempi, vuonna 1887 valmistunut kirkko tuhoutui jatkosodassa kesäkuussa 1941. Palo syttyi tuolloin venäläisen ampumasta kranaatista. Kirkko paloi muutamassa tunnissa ja tuhoutui täysin.

Kiinteistöpäällikkö Jarmo Turusen tiedossa ei ole tiedossa, että seurakunnan alueella olisi aiemmin ollut sunnuntain kaltaista tuhopolttoa.

Nuijamaan kirkko laajassa kuvassa, etualalla valkoisia ristejä, kirkon vieressä pakettiauto.
Katso sunnuntaina kuvattu video palopaikalta.

– Missä tässä meidän maailmassa oikein mennään, kun tällaisia asioita tapahtuu? Ihmettelen vain, mikä johtaa tällaisiin tekoihin.

Nuijamaan kirkko sijaitsee aivan Itärajan pinnassa – Suomen ja Venäjän väliselle valtakunnanrajalle on matkaa alle 400 metriä ja Lappeenrannan keskustaan 25 kilometriä.

Kirkko on ensimmäinen sotien jälkeinen jälleenrakennuskirkko.

.
.