Hyppää sisältöön

Analyysi: Macron on hankalassa paikassa, sillä Ranskan parlamenttivaaleista tulee luultuakin tiukempi taisto

Ensimmäisen kierroksen jälkeen lähes tasoihin päätyneet keskustaoikeisto ja uusi vasemmistoliittouma kokoavat kiivaasti joukkojaan viikon päästä pidettävälle toiselle kierrokselle, kirjoittaa Ylen Ranskan-toimittaja Annastiina Heikkilä

Jean-Luc Mélenchonin perustama vasemmistoliittouma haastaa Ranskan parlamenttivaaleissa tiukasti istuvan presidentin Emmanuel Macronin keskustaoikeistolaista liittoumaa. Kuva: Mohammed Badra / EPA

PARIISI Emmanuel Macronin toinen kausi presidenttinä on alkanut hankalasti. Macronin keskustaoikeistolaisen puolueen vaalikampanjaa on syytetty ponnettomaksi ja presidentin poliittisia linjauksia tarkoituksellisen epämääräisiksi. Hintojen ja korkojen nousu huolestuttaa ranskalaisia, jotka epäilevät poliitikkojen kykyä vaikuttaa arjen ongelmiin.

Kansalaisten kyllästyminen näkyi sunnuntaina vaaliuurnilla. Ensimmäisen kierroksen äänestysaktiivisuus jäi historiallisen alhaiseksi eli vain 47,5 prosenttiin. Macronin keskustaoikeistolainen liittouma sekä veteraanipoliitikko Jean-Luc Mélenchonin perustama vasemmistoliittouma ovat parlamenttivaalien ensimmäisen kierroksen jälkeen lähes tasoissa 25,8 ja 25,7 prosentin ääniosuuksillaan.

Parlamenttivaaleja on Ranskassa kutsuttu presidentinvaalien kolmanneksi kierrokseksi, koska ne määrittävät presidentin poliittisen liikkumavaran. Parlamenttivaalit järjestetään pian presidentinvaalien jälkeen ja yleensä ranskalaiset ovat äänestäneet niissä presidentin puolueelle ehdottoman enemmistön, mikä helpottaa hallitsemista.

Myös vaalitapa eli kaksivaiheinen enemmistövaali suosii Macronin puoluetta ja ylipäätään poliittista keskustaa, joka pystyy ryhmittäytymään toisella kierroksella laitaehdokkaita vastaan.

Macronin arvioidaankin kasvattavan kaulaansa Mélenchoniin vaalien toisella kierroksella, mutta saattavan silti menettää ehdottoman enemmistönsä. Tutkimusyhtiö Ifop arvioi Macronin puolueen liittolaisineen saavan Kansalliskokoukseen lopulta 255–295 edustajanpaikkaa, kun ehdoton enemmistö vaatisi vähintään 289 edustajaa. Vasemmistoliittouma Nupesille ennustetaan 170–200 paikkaa.

Ehdottoman enemmistön menettäminen olisi Macronille valtava kolaus, sillä se tekisi uudistusten läpiviemisestä nykyistä hankalampaa. Koalitiohallitukset tai yksinkertaisella enemmistöllä johtaminen on Ranskassa hyvin harvinaista. Viimeksi sitä joutui yrittämään vuonna 1988 François Mitterandin pääministeri Michel Rocard.

Merkillepantavaa ensimmäisellä kierroksella oli myös Marine Le Penin äärioikeistolaisen Kansallisen rintaman kohtuullisen hyvä tulos. Puolue sai 18,7 prosenttia äänistä, mikä riittänee 20–45 edustajanpaikkaan ja oman ryhmän muodostamiseen. Nousu olisi iso, sillä viisi vuotta sitten puolue sai Kansalliskokoukseen ainoastaan kahdeksan edustajaa.

Toiseen kierrokseen on kuitenkin vielä viikko ja paikkajaon ennustaminen on tässä vaiheessa vaikeaa. Taistelusta tulee taatusti tiukka, kun Macron ja Mélenchon pyrkivät vakuuttamaan uusia äänestäjäryhmiä ja laskemaan, missä vaalipiireissä heillä on eniten voitettavaa.

Macron ryhtyy todennäköisesti kalastelemaan uusia äänestäjiä oikealta, kun taas Mélenchonin reservit ovat vähäisemmät. Vasemmistopuolueiden liittouma pystyy kuitenkin hyödyntämään ranskalaisten alati kasvavaa tyytymättömyyttä maan tilanteeseen ja Macroniin.

Lue myös:

Ranskalaiset äänestävät parlamenttivaalien ensimmäisellä kierroksella – kannatusmittauksessa Macronin kannattajat ja vasemmistopuolueet liki rinta rinnan

Ranskan vasemmisto järjesti rivinsä uusiksi ja on nyt suosittu nuorten keskuudessa – kannattaja: "Haluan vaikuttaa, en murehtia yksinäni"