Hyppää sisältöön

"Tilanne on katastrofaalisen paha", sanoo Superin puheenjohtaja – hoivakoteja on jouduttu jopa sulkemaan kesätyöntekijäpulan takia ympäri Suomen

Superin mukaan työvoimatilanne Suomessa on niin vaikea, että herää kysymys, kuinka moni vakituinen työntekijä pääsee kokonaiselle kesälomalle.

Hoivakodeissa ympäri Suomen on pulaa kesätyöntekijöistä. Kuva: Antti-Petteri Karhunen / Yle

Hoitajista on niin hirveä pula, että ympärivuorokautisissa palvelutaloissa ja sairaaloissa (siirryt toiseen palveluun) on jouduttu sulkemaan tänä kesänä osastoja lähes tulkoon joka puolella Suomea. Näin kertoo Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin puheenjohtaja Silja Paavola.

– Tilanne on katastrofaalisen paha. Kun hoivakoteja joudutaan sulkemaan se tarkoittaa sitä, että kotihoitoon jää entistä enemmän käyntejä vaativat potilaat tai asiakkaat. Kotihoidon kuormittavuus vaan vielä nousee.

Samaan aikaan alalla on ollut eniten avoimia työpaikkoja. Työ- ja elinkeinoministeriön tuorein Työnvälitystilasto on huhtikuulta. Silloin Suomessa eniten avoimia alle kuusi kuukautta kestäviä työpaikkoja oli lähihoitajilla, terveydenhuollon työntekijöillä ja kodinhoitajilla: yhteensä 3 378 paikkaa.

Esimerkiksi Kuopion hoivakodeissa on ollut pulaa kesätyöntekijöistä. Kuva: Antti-Petteri Karhunen / Yle

Esimerkiksi Kuopion seudulla tarvittavista kesätyösijaisista hoivakodeissa ja kotihoidossa puuttuu noin 20 prosenttia. Kuopiossa täyttämättä on tällä hetkellä 30–40 lähihoitajan tehtävää.

Kuopion kaupungin rekrytointi-asiantuntija Tuula Räsäsen mukaan vajausta kesätyöntekijöistä on joka paikassa kotihoidossa ja hoivakodeissa. Hoivakoteja ei kuitenkaan ole jouduttu sulkemaan Kuopiossa kesätyöntekijäpulan vuoksi.

– Tilanne on huolestuttava. Toki vielä selvitään, mutta ei kauhean paljon tarvitse enää tilanteen muuttua, että sitten pitää miettiä, miten toimintoja lähdetään muuttamaan.

Räsäsen mukaan tilannetta on paikattu Kuopiossa toimintaa tehostamalla. Myös hoiva-avustajia ja hoitoapulaisia on palkattu enemmän kuin aikaisempina kesinä. Esimerkiksi ensimmäisen vuoden lääketieteen opiskelijoita työskentelee näissä tehtävissä.

– He eivät tee hoitotoimenpiteitä eikä lääkehoitoa. He auttavat ravintoasioissa ja päivittäisissä toiminnoissa eli esimerkiksi pesuissa ja ruokailuissa.

400 euron porkkana

Superin Silja Paavola sanoo, että tilanne Suomessa on niin vaikea, että herää kysymys, kuinka moni vakituinen työntekijä pääsee kesälomalle.

– Tämä on pahempi kuin viime kesä ja sekin oli jo paha. Ei ole saatu kesätyöntekijöitä, niin käykö niin, että työnantaja joutuu entistä enemmän pätkimään vakituisten työntekijöiden lomia. Kun ollaan marraskuussa, työntekijöiden väsymys on totaalista.

Paavolan mukaan laissa on määritelty, että työnantajan on annettava vähintään kaksi viikkoa kesälomaa kesän aikana.

– Työnantajilla on sellaisia porkkanoita, että voi saada 400 euroa, jos ei pidä koko kesälomaansa. Näissä lähihoitajien palkoissa se on todella paljon rahaa. Minusta on surullista, että työnantaja käyttää tähän rahaa, mutta ei peruspalkan nostamiseen.

Ihmisen täytyy tuntea elävänsä, eikä olla vain elossa

Kuopion kaupungin Tuula Räsäsen mukaan vakituinen työsuhde ei houkuttele lähihoitajia niin kuin ennen.

– Keikkatyön ja henkilöstövuokrauksen osuus on lisääntynyt hoiva-alalla. Se varmaan jonkun verran vaikuttaa siihen, että käydään tekemässä töitä silloin kuin itselle sopii, eikä sitouduta koko kesäksi. Se tietenkin näyttäytyy meille niin, että kesäsijaiselle ei tehdä sopimusta koko kesäksi.

Potilaat kaipaavat hoitajalta kohtaamista. Kuva hoitokoti Liito-oravasta Kuopiosta. Kuva: Antti-Petteri Karhunen / Yle

Superin Silja Paavolan mukaan syynä kesätyöntekijäpulaan on siinä, että alan vetovoima on hiipunut, kun alan rakenteita ei ole laitettu kuntoon. Potilaat hoivakodeissa ovat myös entistä sairaampia, jopa saattohoitokuntoisia.

– Työ on parhaimmillaan mielenkiintoista, mukavaa ja palkitsevaa, mutta rakenteet pitää olla kunnossa. Ei ole mielekästä tehdä työtä, kun pitää hoitaa potilaita kuin liukuhihnalla. Samaan aikaan potilaat kaipaavat hoitajalta kohtaamista. Olen aina sanonut, että täytyyhän ihmisen tuntea elävänsä, eikä olla vain elossa.

Oletko ollut kesätöissä kotihoidossa tai hoivakodissa? Millaista työ oli? Kerro kokemuksestasi ja ota yhteyttä: tanja.kroger@yle.fi Teen aiheesta juttua.

Voit keskustella aiheesta 15.6. klo 23:een asti.

Juttua päivitetty 14.6. klo 15.03. Jutussa oli aiemmin väärä luku lähihoitajien, terveydenhuollon työntekijöiden ja kodinhoitajien avoimista paikoista Suomessa. Korjattu oikea luku eli 3 378 paikkaa.

Lue myös:

.
.