Hyppää sisältöön

Herätys: Teboil-asemien myynti romahti | Palvelualoille ei riitä osaajia | Kolibrit kestävät ilmastonmuutoksessa

Kerromme päivän uutiset ja puheenaiheet nopeasti.

Salon Teboil Helsingintien kauppias Leena Lindgren toivoo, että polttoaineen myynnin aiheuttamaa tulojen menetystä olisi mahdollista paikata huoltamon muuta toimintaa kehittämällä. Kuva: Yrjö Hjelt / Yle

Teboil-kauppiaat kertovat: Myynti vähentynyt boikotin vuoksi rajusti – “Tulevaisuus näyttää heikolta”, kommentoi salolaisyrittäjä

Ylen Teboil-kauppiailta saamien tietojen mukaan polttoaineen myynti on pudonnut noin kolmanneksella Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Osalla huoltamoista pudotus on ollut vieläkin rajumpaa, jopa 50 prosenttia. Teboil-yhtiö kieltäytyy kertomasta polttoaineen myyntitilastoja. Kauppiaissa kuluttajien Teboil-boikotti herättää ristiriitaisia tunteita, eikä huoltamojen tulevaisuus näytä kovin valoisalta.

Palvelualoilla kärsitään pitkittyneestä työvoimapulasta

Kauneusalan yrittäjä Anniina Ojalan mukaan myyjien ja ekstraajien löytäminenmyymälöihin vie paljon aikaa. Kuva: Jenna Peltonen

Yrittäjä Anniina Ojala kokee haastavaksi löytää sitoutuneita työntekijöitä luonnonkosmetiikkaa myyvään liikkeeseen. Ravintola-alan huutava osaajapula on ollut otsikoissa, mutta tekijöitä tarvittaisiin myös muilla palvelualoilla: työnhakijoita ei yksinkertaisesti ole tai hakijoiden osaaminen ei vastaa yrityksen tarpeita.

Amerikkalaislinnuista on kadonnut liki 30 prosenttia, mutta kolibrit sinnittelevät

Kolibrit pystyvät selviytymään ilmastokriisistä paremmin kuin monet muut siivekkäät – maailman pienimmät linnut ovatkin sopeutumisen mestareita. Muuttolintujen pesinnän onnistuminen on kuitenkin vaakalaudalla ilmaston lämmetessä.

Presidentti Niinistö vastaa kuuntelijoiden kysymyksiin

Sauli Niinistö Kuva: Lehtikuva

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vastaa Yle Radio Suomen suorassa radiolähetyksessä kuuntelijoiden lähettämiin kysymyksiin ja keskustelee kuuntelijoiden kanssa tänään kello 11.02–12.00. Yle seuraa presidentin kyselytunnin antia tässä jutussa.

Sää

Tiistaina on pilvistä ja sade- sekä ukkoskuuroja syntyy monin paikon. Sadekuurot voivat olla paikoin voimakkaita. Rannikot jäävät pääosin poutaisiksi.

Päivällä lämpötila on 18 ja 22 asteen välillä. Pohjois-Lapissa on viileämpää. Metsäpalovaroitus on voimassa monin paikoin rannikon maakunnissa ja paikoin Länsi-Lapissa.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

.
.