Hyppää sisältöön

Suomen viimeinen iso Lenin-patsas poistuu katukuvasta – Neuvostoliitolta saatu lahja siirtyy museoon

Kotka sai patsaan lahjaksi vuonna 1979. Vuosien aikana se on joutunut useasti ilkivallan kohteeksi.

Lenin-patsas on ollut Kotkassa vuodesta 1979 lähtien. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Lenin-patsas siirretään siis pois Kotkan katukuvasta. Kotkan kaupunginvaltuusto päätti eilen maanantai-iltana, että patsas siirretään museoon.

Virolaisen kuvataiteilijan Matti Varikin veistämä Leniniä esittävä patsas sijaitsee Kotkan keskustassa, Kotkansaaren Pohjoispuistokadulla. Patsas on saatu lahjana vuonna 1979 Kotkan ystävyyskaupungilta Tallinnalta, joka vielä tuolloin kuului Neuvostoliittoon.

Patsas on vuosien aikana joutunut useaan otteeseen vandalismin kohteeksi ja sitä on töhritty.

Kotkassa keskustelu patsaan tulevaisuudesta alkoi jo ennen kuin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, mutta keskustelu kiihtyi viime keväänä.

Patsas siirtyy museon tiloihin. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Kotkan Lenin-patsasta on esitetty poistettavaksi sekä valtuusto- että kuntalaisaloitteella. Aloitteissa esitettiin, että patsas pitäisi siirtää maakuntamuseoon, koska se loukkaa Neuvostoliiton sotarikoksien uhreina menehtyneiden ihmisten muistoa.

Samaan aikaan valtuustossa toivottiin myös patsaan poistamista.

Kymenlaakson museo on toivonut, että patsas säilytettäisiin paikoillaan, mutta sen jalustaan tai lähistölle lisättäisiin patsaan historiasta kertova laatta.

Museo on myös itse selvittänyt patsaan siirtoa Tampereella sijaitsevan Lenin-museon kokoelmiin, mutta patsaalle ei ole Tampereella käyttöä.

Vaati äänestyksen

Yksimielisesti patsas ei Kotkan katukuvasta poistu. Eilisessä kokouksessa Kotkan kaupunginvaltuusto äänesti Joona Mielosen (vas.) esityksestä, jossa ehdotettiin, että asia palautetaan vielä kerran uudelleen valmisteltavaksi.

Mielosen esityksessä patsas säilytettäisiin nykyisellä paikalla ja varustettaisiin opastauluilla. Palautusehdotus hävisi äänestyksen lukemin 9–41.

Vladimir Iljitš Lenin (1870–1924) oli Venäjän vallankumouksen johtohahmo ja yksi Neuvostoliiton perustajista. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Kotkassa valtuusto päätti jo kerran aiemmin, että patsaan poistamiselle ei ole tarvetta. Nyt kun valtuusto käsitteli kuntalais- ja valtuustoaloitteita uudelleen, päädyttiin siis poistamaan patsas Kotkansaaren Pohjoispuistokadun puistikosta.

Vuonna 1995 patsaan lähelle paljastettiin osana Port of Kotka -taidenäyttelyä veistos Leninin puuttuvasta käsivarresta.

Turku päätti viime huhtikuussa poistaa oman Lenin-patsaansa ydinkeskustasta, koska se oli herättänyt yleisössä ja mediassa toistuvasti tunteita ja keskustelua. Leningradilta lahjaksi saatu Leninin rintakuva oli ollut Turun keskustassa vuodesta 1977. Jatkossa sen paikka on museopalveluiden säilytystiloissa.

Lue lisää:

.
.