Hyppää sisältöön

Poliisi ei aloita esitutkintaa Hailuodon jäätien lähellä pelastustyöntekijän kuolemaan johtaneesta onnettomuudesta

Pelastaja kuoli onnettomuudessa Hailuodon jäätiellä helmikuussa. Asiassa ei ole todennäköisiä perusteita epäillä rikosta, joten poliisi ei aloita esitutkintaa tapauksesta.

Pelastajan kuolemaan johtanut onnettomuus tapahtui Hailuodon jäätien läheisyydessä 15.2.2022. Kuva: Risto Degerman / Yle

Oulunsalon ja Hailuodon välisellä jääalueella viime helmikuussa sattuneessa onnettomuudessa kuoli Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen pelastaja.

Onnettomuus tapahtui jäätien läheisyydessä noin kolmen kilometrin päässä Hailuodosta. Pelastuslaitos oli hälytetty apuun, kun työkone oli juuttunut jäihin jäätielinjan viereen. Irrottaakseen työkoneen yksi pelastajista meni peruuttamaan konetta sen oviaukkoon. Työkone vajosi avantoon ja veti pelastajan mukanaan jään alle.

Poliisin mukaan jäätien kunnostuksessa ollut rinne- ja latukoneen kaltainen työkone juuttui jäihin Hailuodosta Oulunsaloon vievän jäätielinjan vieressä.

Pelastustehtävänä oli ollut irrottaa lumeen juuttunut rinnekone eli tamppari, joka oli ollut siirtämässä jäätieltä aurattuja lumimassoja syrjemmäksi jäätien reunasta. Lisäksi työkoneen keula oli ollut jäihin vajonneena.

Tampparia oli vedetty traktorin avulla taaksepäin, samalla kun pelastaja oli ollut tampparin oviaukossa peruuttamassa sitä taaksepäin. Sen sijaan, että työkone olisi liikkunut taaksepäin, se oli tipahtanut keula alaspäin syvemmälle avantoon, vajoten lopulta kokonaan. Tampparin oviaukossa ollut pelastaja vajosi työkoneen mukana mereen, eikä häntä onnistuttu pelastamaan.

Aluehallintovirasto on tehnyt selvityksiä tapaturmaan liittyen, eikä asiassa ole todennäköisiä perusteita epäillä työturvallisuusrikosta. Näin ollen poliisi ei toimita asiassa esitutkintaa.

Lue lisää:

.
.