Hyppää sisältöön

Häitään vuosia siirtäneet rynnistävät nyt alttarille, hääpukuliike palkkasi jo lisää henkilökuntaa – hääpari: "Vihdoin naimisiin"

Pitopalvelussa on nyt puolet enemmän häätilauksia kuin koronavuosina. Hääpukuliikkeen ompelimon varausajat ovat täynnä. Mari Koivistoinen ja Heikki Pulkka ovat siirtäneet häitään jo kahdesti.

Mari Koivistoisen ja Heikki Pulkan häät piti järjestää jo kesäkuussa 2020. Pari kuvattuna lähellä kotikulmiaan Vallilan Mäkelänkadulla. Kuva: Otso Karhu / Yle

Alkukeväästä 2020 helsinkiläiset Mari Koivistoinen, 30, ja Heikki Pulkka, 30, suunnittelivat kesähäitä ja lähettelivät juhlakutsuja noin sadalle vieraalle.

Kaksi kuukautta ennen kesäkuun pääpäivää vieraille jouduttiin lähettämään uudet viestit: häät siirtyvät vuodella eteenpäin.

Keväällä 2021 tilanne ei ollut muuttunut. Sama viesti lähetettiin jälleen kerran.

– Tuli taas yksi lisävuosi suureen hetkeen, jota olemme odottaneet pitkään. Kyllä se harmitti, mutta uskoa riitti siihen, että tämä saadaan vielä onnistumaan, Koivistoinen sanoo.

Tänä keväänä perumisviestiä ei tarvinnut lähettää. Koivistoinen ja Pulkka menevät naimisiin heinäkuun alussa Helsingissä.

– On hieman epätodellinen olo, että vihdoin se koittaa, Koivistoinen kertoo.

Mari Koivistoinen ja Heikki Pulkka ovat joutuneet osallistumaan hääkirkkoarvontaan kolmena vuotena peräkkäin. Kuva: Otso Karhu / Yle

Kahden vuoden odotus palkitaan

Kahden pitkän koronavuoden aikana lukuisia hääjuhlia jouduttiin perumaan tai siirtämään useita kertoja. Nyt rajoitukset on purettu ja rästiin jääneitä häitä vietetään urakalla.

Kirkkohallituksen mukaan kirkkohäiden määrä nousee tänä vuonna samalle tasolle kuin vuonna 2018.

Osa vietti häitään koronan aikana siten, kuin se rajoitusten puolesta oli mahdollista. Koivistoinen ja Pulkka halusivat itsensä näköiset kesähäät, joten juhlia siirrettiin suosiolla eteenpäin.

Pari tutustui jo yläasteella Iisalmessa Pohjois-Savossa. Seurustelu alkoi lukiossa.

– Olemme olleet yhdessä kymmenen vuotta, joten ei tämä ollut niin päivän päälle, Pulkka sanoo.

Suunnitelmat ovat pysyneet samoina vuodesta 2020 lähtien. Pitopalvelun siirtäminen sujui mutkitta, eikä lisäkustannuksia juuri tullut. Hääpuvut hankittiin jo kaksi vuotta sitten.

Myös kutsuvieraat olivat ymmärtäväisiä häiden siirtämisen suhteen. Kaikki ne, jotka kaksi vuotta sitten häihin kutsuttiin, pääsevät heinäkuussa paikalle.

Vihkimisajat Helsingin kirkkoihin jaetaan arvonnalla. Tuleva hääpari sai kokeilla arpaonneaan nyt kolmesti.

– Piti lähinnä jännittää, miten sen kanssa käy. Onneksi saimme mieluisan Vanhan kirkon vihkimistä varten, Pulkka kertoo.

– Häiden suunnittelulle on ainakin saatu nyt riittävästi aikaa, Koivistoinen nauraa.

Juhlavieraat ovat olleet ymmärtäväisiä, vaikka Koivistoisen ja Pulkan häitä on siirretty jo kahdesti vuodella eteenpäin. Kuva: Otso Karhu / Yle

Hääpukuliike palkkasi lisää henkilökuntaa

Koronan jälkeinen häärynnistys näkyy myös juhlapukuliikkeissä. Helsinkiläisen hääpukuliike Seremonian morsiuspukuompelimon varausajat ovat täynnä elokuun puoliväliin saakka.

Henkilökuntaa on jo jouduttu palkkaamaan lisää.

– Tällaista emme ole ennen nähneet, että kahdelta vuodelta pitämättä jääneet juhlat otetaan nyt kerralla takaisin, sanoo Seremonian toimitusjohtaja Minna Toikka.

Toikan mukaan osa ostaa juhlapukunsa nyt lyhyellä aikataululla, sillä toistuvasti siirretyt häät halutaan vihdoin järjestää – kiireelläkin.

– Morsianten määrä on ollut huipussa koko talven ja kevään, Toikka kertoo.

Toikan mukaan tämän kesän trendinä morsiamilla on romanttinen, kevyt asu. Paljasta selkää, yläosassa pitsiä ja alaosassa sifonkia tai tylliä, hän luettelee.

Sulhasten pukutrendinä pysyvät smokki ja saketti, väreinä tummansininen tai harmaa.

Toikka arvioi, että ensi vuosi tulee olemaan vähintään yhtä kiireinen.

Kahden koronavuoden aikana peruttuja ja siirtyneitä häitä järjestetään nyt urakalla. Toimittaja Otso Karhu kyseli Seremonian toimitusjohtajalta Minna Toikalta, miten hääbuumi heillä näkyy.

Pitopalveluyrittäjä: "Jotkut ovat siirtäneet häitään neljästi"

Espoolaisessa pitopalvelu Huplissa palataan tänä vuonna koronaa edeltäviin tilausmääriin. Tälle vuodelle häätilauksia on noin kahdeksankymmentä, kun niitä kahtena edellisenä vuonna on ollut noin viisikymmentä vuodessa.

– Kysyntä on nyt todella kovaa. Kyllä tässä töitä saa painaa, sanoo Huplin omistaja Sami Hupli.

Vuonna 2020 häätilauksia siirrettiin valtavasti myös pitopalveluyrityksessä.

– Jotkut ovat siirtäneet häitä neljäkin kertaa, Hupli sanoo.

Myös uskallus hääpäivän varaamiseen näkyy Huplissa. Ennakkotilausten perusteella ensi vuodesta tulee Huplille vielä tätä vuotta isompi.

Huplin suosituin hääruokalaji on jo vuosia ollut savulohi. Eri ruokalajien määrä ja erityisruokavaliot ovat kasvussa.

– Kasvisruokien menekki on noussut radikaalisti ja punaisen lihan menekki on pienentynyt, Hupli sanoo.

Mari Koivistoinen ja Heikki Pulkka tutustuivat yläasteella Iisalmessa. Yli kymmenen vuotta myöhemmin heistä tulee nyt aviopari. Kuva: Otso Karhu / Yle

Koivistoisen ja Pulkan kesähäissä pääruokana on lammasta, tofua ja lisukkeita. Hääkakkuna on vadelma-valkosuklaa-hyydykekakku.

– Ulkomuoto on perinteinen, vaikka se ei olekaan klassinen kermakakku, missä on marjat keskellä ja kermavaahdot reunoilla, Pulkka kertoo.

Kermakakkujen osuus kaikista hääkakuista on pitopalvelu Huplilla enää noin kolmekymmentä prosenttia. Niiden menekki romahti kymmenisen vuotta sitten, kun tuorejuustokakut nousivat trendiksi.

– Nyt kermakakut ovat tulleet hieman takaisin. Moni tilaa itselleen personoidun kakun erikseen muualta, Hupli sanoo.

Pitopalvelu Hupli järjestää vuosittain cateringin noin viiteensataan tapahtumaan. Häät ovat Sami Huplille edelleen mieluisimpia työtehtäviä.

– Häistä halutaan persoonallisia ja hääparin näköisiä. Kun onnistumme tekemään juhlista toivotunlaisen, se on erittäin palkitsevaa, Sami Hupli sanoo.

Hääbuumista huolimatta naimisiin mennään yhä vähemmän

Vaikka tänä vuonna häiden määrissä palataan koronaa edeltävään aikaan, ovat avioliittojen määrät vähentyneet vuodesta 2008 lähtien.

Muutokseen ovat vaikuttaneet sekä kirkon jäsenmäärän lasku että avioliiton suosion lasku ylipäänsä.

Viime vuonna koko maassa avioliittoon vihittiin 13 965 paria, joista kirkkohäiden osuus oli vajaat 40 prosenttia. Vihkimismäärä on pienin yli sataan vuoteen.

Vuodesta 2016 eteenpäin avioliittoon on vihitty alle 20 000 paria vuodessa. Kirkkohäiden osuus kaikista avioliitoista on ollut vuoden 2018 jälkeen alle 40 prosenttia, kun vuonna 1995 vastaava oli lähes 75 prosenttia.

Kirkkohallituksen tilastoasiantuntijan Tuomo Halmeenmäen mukaan suosituin vihkimiskuukausi on edelleen elokuu, mutta heinäkuu on lähes yhtä suosittu. Kolmantena tulee syyskuu, ja vasta sitten kesäkuu.

Päivämäärältään erikoiset päivät, kuten 18.8.2018 ja 22.2.2022, ovat suosituimpien hääpäivien joukossa.

Helsingin suosituimmat hääkirkot ovat Helsingin Tuomiokirkkoseurakuntaan kuuluvat Vanha kirkko, Helsingin tuomiokirkko ja Johanneksenkirkko.

Niistä suosituimmassa Mari Koivistoinen ja Heikki Pulkka pääsevät heinäkuussa vihdoin naimisiin.

Voit keskustella aiheesta maanantaihin 27.6. klo 23:een asti.

Lue myös:

.
.