Hyppää sisältöön

Poliisi on aloittanut esitutkinnan Kuusamon suurpetokeskuksesta

Pohjois-Suomen avi on tehnyt tutkintapyynnön liittyen eläintenpitoon Kuusamon suurpetokeskuksessa. Viranomaiset ovat huomauttaneet Kuusamon suurpetokeskusta useista eläinten olosuhteisiin liittyvistä asioista.

Poliisi selvittää Kuusamon suurpetokeskuksen eläintenpitoa. Kuva: Ensio Karjalainen / Yle

Oulun poliisi kertoo aloittaneensa esitutkinnan Kuusamon suurpetokeskuksesta.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt poliisille tutkintapyynnön liittyen eläintenpitoon Kuusamon suurpetokeskuksessa.

Koska tutkinta on vielä alkuvaiheessa, poliisi ei tiedota asiasta tässä vaiheessa enempää.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto (avi) selvittää parhaillaan, peruuttaako se Kuusamon suurpetokeskuksen toimiluvan. Se tarkoittaisi käytännössä tarhan lopettamista ja siellä olevien eläinten sijoittamista muihin eläintarhoihin tai niiden lopettamista. Päätöstä odotetaan kesän aikana.

Käytännössä luvan välitön peruuttaminen tarkoittaisi myös sitä, ettei keskuksella ole enää mahdollisuutta korjata valvonnassa esille tulleita epäkohtia. Avin mukaan eläintarhassa on toimittu vakavasti eläinsuojelulain vastaisesti eikä lupaehtoja ole noudatettu.

Lukuisia puutteita eläinten hoidossa

Kuusamon suurpetokeskus on saanut vuosina 2017, 2018 ja 2020 Pohjois-Suomen aluehallintovirastolta määräyksiä, jotka ovat velvoittaneet Suurpetokeskusta parantamaan eläintenhoitoon liittyviä asioita.

Määräykset ovat koskeneet muun muassa karhujen olosuhteiden parantamista, sairaiden eläinten hoitamisesta huolehtimista ja toisilleen lähisukua olevien eläinten lisääntymisen estämistä.

Läänineläinlääkäri on perustellut päätöksiä sillä, että suurpetokeskus ei ole noudattanut eläinsuojelulakia ja siihen liittyviä säännöksiä.

Tarkastuskertomuksista selviää myös muita epäkohtia, joihin suurpetokeskusta on pyydetty kiinnittämään huomiota ja korjaamaan tilanne. Esimerkiksi karkin syöttäminen karhuille on ollut keskusteluissa.

Kuusamon suurpetokeskuksessa sattui aiemmin keväällä vaaratilanne, kun karhu pääsi aitauksesta karkuun ja hyökkäsi sitä kiinni ottamassa olleen suurpetokeskuksen isännän Sulo Karjalaisen kimppuun. Karhu oli päässyt karkuun rikkoontuneen aidan kautta.

Tapauksen jälkeen suurpetokeskuksessa tilannetta kävivät arvioimassa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto sekä Pohjois-Suomen aluehallintovirasto sekä eläinlääkäreitä.

Juttua täydennetty 14.6. kello 11.35 tiedoilla avin käynnissä olevasta selvityksestä suurpetokeskuksen toimiluvan peruuttamisessa sekä aiemmin ilmenneet epäkohdat eläinten hoidossa.

Lue lisää:

.
.