Hyppää sisältöön

Hävikkiruokakauppa WeFood lopettaa, koska toiminta muuttui verotettavaksi – Kirkon Ulkomaanavun rahoitusjohtaja: "Ideaa emme kuoppaa"

Kirkon Ulkomaanavun perustama WeFood on myynyt lahjoituksina saatua hävikkiruokaa yhteensä 400 000 kg verran. Redin WeFood-myymälä suljetaan lopullisesti 31. heinäkuuta.

WeFood on saanut kaikki myytävät tuotteet lahjoituksina muun muassa tukuilta. Kuvassa Redin WeFood-myymälä vuonna 2019. Kuva: Matti Myller / Yle

Ruokalahjoituksilla toiminut WeFood -hävikkiruokakauppa lopettaa toimintansa. Redin kauppakeskuksen myymälä suljetaan 31. heinäkuuta.

Verottajan viime vuonna tekemän linjauksen mukaan kauppa joutuu maksamaan myymistään tuotteista arvonlisäveroa, sillä tuotteet on saatu lahjoituksina.

Kirkon Ulkomaanavun rahoitusjohtaja Ritka Harjun mukaan hävikkiruoka-alalle tarvittaisiin helpotuksia.

– Hävikkiruoan vähentämiseen liittyen on olemassa kansallinen ohjelma (siirryt toiseen palveluun) – jos halutaan alan toimijoita markkinoille, voitaisiin miettiä, voisiko näille toimijoille antaa helpotusta muun muassa verotuksen kautta.

Verottajan tekemän linjauksen jälkeen Kirkon Ulkomaanavun perustama WeFood etsi keinoja toimintansa kannattavuuteen. Sopivia keinoja ei kuitenkaan löydetty.

– Mietimme toiminnan laajentamista, jotta se olisi saatu kannattavaksi. Tällä hetkellä meillä ei kuitenkaan ollut siihen puskurirahaa. Toki mietimme myös hintojen nostamista, mutta silloin lähestyisimme jo ruokakauppojen normaalihintoja, jolloin myynnit olisivat todennäköisesti laskeneet, Harju kertoo.

WeFoodin malli on lähtöisin Kirkon Ulkomaanavun sisarjärjestö DanChurchAidilta Tanskasta, jossa toiminta on laajempaa. Siellä hävikkiruokakauppoja toimii kivijalkaliikkeissä yhteensä kuusi.

– Toimimme kauppakeskuksessa, jossa on pakolliset aukioloajat ja esimerkiksi vapaaehtoisia on tiettyinä aikoina vaikeampi saada töihin. Redi on onneksi antanut meille helpotusta loppuajalle aukioloaikojen suhteen, Harju sanoo.

"WeFood on pystynyt ottamaan vain pienen määrän hävikistä, jota on tarjottu"

WeFood on myynyt hävikkiruokaa yhteensä 400 000 kg verran vuodesta 2018 lähtien.

– Toivottavasti alalle uskaltaisi lähteä muita toimijoita, sillä hävikin määrä on aivan uskomattoman suuri. WeFood on pystynyt ottamaan vain pienen määrän hävikistä, jota on tarjottu, Harju kertoo.

Redissä sijaitsevan WeFood-kaupan henkilökunta on työllistänyt toimintansa aikana satoja vapaaehtoistyöntekijöitä.

Harjun mukaan kaupassa työskennelleet vapaaehtoiset ovat hyvin surullisia päätöksestä. Hävikkiruokatoimijaa jää kaipaamaan myös monenlaiset asiakkaat.

– Olemme saaneet vain hyvää palautetta asiakkailta. Vanhemmat ihmiset ovat kehuneet ideaamme, sillä he ovat jo pienestä pitäen oppineet siihen, että ruokahävikkiä ei saa tulla. Lisäksi erityisesti opiskelijoilta on tullut hyvää palautetta ympäristönäkökulmasta, Harju sanoo.

Hän toivoo, että hävikkiruoan myynti voisi vielä joskus olla kannattavaa.

– WeFood joudutaan lopettamaan tässä vaiheessa, mutta ideaa emme kuoppaa. Jos saisimme esimerkiksi verohelpotuksia, emme näe estettä toiminnan jatkumiselle.

Lue myös:

.
.