Hyppää sisältöön

Rovaniemen kaupunki vaatii lähes miljoonan euron korvauksia pikavippiyhtiöön tehdyn sijoituksen tappioista

Kaupungin mukaan se on menettänyt yli puoli miljoonaa euroa, kun sijoituksen kohteena ollut yritys joutui velkasaneeraukseen. Rovaniemi laskee käyttäneensä satoja tuhansia euroja asian selvittämiseen.

Ro­va­nie­men ris­ki­si­joi­tus­oi­keu­den­käyn­ti alkoi Lapin käräjäoikeudessa.
Ro­va­nie­men ris­ki­si­joi­tus­oi­keu­den­käyn­ti alkoi Lapin käräjäoikeudessa.

Lapin käräjäoikeudessa alkoi tiistaina oikeuskäsittely, jossa puidaan Rovaniemen kaupungin sijoituspäätöksiä. Syyttäjä vaatii rangaistusta kaupungin konserniasiamiehenä toimineelle Heli Välikankaalle törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä sekä kaupunginkamreerina toimineelle Jussi Päkkilälle virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Välikangas ja Päkkilä valmistelivat Rovaniemen kaupunginhallitukselle päätöksen sijoittaa kaksi miljoonaa euroa Rovaniemen kaupungin rahoja Front Finance -nimisen yhtiön velkakirjoihin. Vuonna 2017 tehdyistä sijoituksista seurasi yli 700 000 euron tappiot kaupungille, kun yhtiö ajautui velkasaneeraukseen vuonna 2020 ja velkapääomaa leikattiin.

Rikoksen ja korvausvelvollisuuden punnintaa

Oikeudessa pohditaan kahta asiaa, jotka ovat osin toisistaan riippumattomia; syyllistyikö kaksikko rikokseen ja onko heillä velvollisuus korvata aiheutuneita vahinkoja – ja jos on, miten paljon vahinkoa syntyi.

Syytteen saaneet ovat kiistäneet syyllistyneensä rikokseen. He myös kiistävät Rovaniemen kaupungin vaateet vahingonkorvauksesta.

Rovaniemen kaupunki vaatii Välikankaalta ja Päkkilältä yhteensä miljoonaluokan korvauksia. Vaadittu korvaussumma koostuu yli puolen miljoonan euron korvauksista liittyen sijoituspääoman leikkaukseen yrityssaneerauksen yhteydessä sekä yli 300 000 euron korvauksesta liittyen sijoitussotkun selvittelykuluihin.

Lue lisää

.
.