Hyppää sisältöön

Disney osti levitykseensä sarjan, joka vilisee suomalaisuuksia – käsikirjoittaja laittoi mukaan jopa kotiseutunsa herkun

Keltainen lumimies on ensimmäinen suomalainen sarja Disneyllä. Sarja tulee myös Yle Areenaan.

Keltainen Lumimies-animaatiosarjan hahmot poseeraavat.
Katso tästä Keltainen lumimies -traileri.

Keltainen lumimies kertoo 12-vuotiaasta Osmosta, jonka vanha elämä surffaripoikana muuttuu merkittävästi. Osmo jättää lämpimän elämänsä taakseen ja muuttaa napapiirin pohjoispuolelle Tuiskulan kylään.

Sarjassa ihmetellään Osmon kanssa hänen uutta lumista kotia ja Tuiskulan kylän kummallisuuksia. Pohjimmiltaan Keltainen lumimies kertoo kuitenkin ystävyydestä.

Keltainen lumimies kertoo pohjimmiltaan ystävyydestä. Kuvassa animaatiohahmot Rita, keltainen lumimies ja Osmo. Kuva: Gigglebug Entertainment Oy / Yle

Sarjan ovat tehneet Anttu Harlin ja Joonas Utti.

Lappeenrannassa kasvanut Utti sai idean Keltaisesta lumimiehestä muistellessaan lapsuuttaan. Hänen vielä ollessa teini-ikäinen asui hänen perheensä luona Lappeenrannassa costaricalainen vaihto-oppilas.

Yli 20 vuotta kestänyt ystävyys costaricalaisen kanssa toimi inspiraationa lumimieshahmoon ja sarjan syvimpään teemaan, ystävyyteen. Lisäksi costaricalainen vaihto-oppilasveli antoi myös Utille ainutlaatuisen näkökulman suomalaisuuteen – ulkopuolisen henkilön näkökulman.

Säännöt kuuluvat Tuiskulaan

Joonas Utin costaricalaiselta vaihto-oppilaalta saama näkökulma tarjoaa pinnallisempien suomalaisuuden piirteiden, kuten ämpärien jonottamisen lisäksi myös syvempiä puolia. Sarjassa esimerkiksi ihmetellään suomalaisille tyypillistä kuuliaisuutta sääntöjä kohtaan.

– Sarjassa vähän nauretaan sille, kuinka Suomessa tykätään noudattaa sääntöjä ja kuinka meillä on kirjoittamattomiakin sääntöjä. Säännöt ovat Tuiskulassakin vahvasti läsnä, sanoo Joonas Utti.

Etenkin lappeenrantalaiset löytävät Keltaisesta lumimiehestä paljon tuttua. Sarjasta voi muun muassa tunnistaa 60 vuotta täyttäneen lappeenrantalaisen herkun, vedyn, inspiroiman fiktiivisen ruoan.

Joonas Uutti odottaa Lappeenrannan Linnoituksen maisemissa positiivisella jännityksellä jaksojen julkaisua. Kuva: Mikko Mykkänen / Yle

Kansainväliselle yleisölle sarja tarjoaa Utin mukaan lähestymispintaa muun muassa Tuiskulan kylän myötä. Fiktiivinen kylä on pieni paikka tavalla, joka koskettaa ympäri maailmaa. Tuiskulan kaltaisia paikkoja ja sen pienuuden tuomia piirteitä löytyy kaikkialta.

Kansainvälisyys onkin tärkeää Keltaiselle lumimiehelle, sillä sarjaa tullaan näkemään muuallakin kuin Suomessa. Lukuisten Euroopan maiden lisäksi Keltaista lumimiestä näytetään muun muassa Afrikassa ja Lähi-idässä.

Pitkän yhdessä tekemisen tulos

Keltainen lumimies ei ole ensimmäinen kerta, kun Joonas Utti on tehnyt yhteistyötä Disneyn kanssa. Joonas Utin ja Anttu Harlinin perustama tuotantotalo Gigglebug on tehnyt aikaisemmin muun muassa Disneyn 101 dalmatialaista -animaatiosarjaa.

Animaatiosarja Keltainen lumimies onkin pitkän yhdessä tekemisen tulos.

Keltainen lumimies on pitkän yhteistyön tulos. Kuva: Gigglebug Entertainment Oy / Yle

– Me olemme tehneet Disneyn kanssa aikaisemmin heidän projektejaan. Olemme siinä osoittaneet, että meidän kanssamme on kiva tehdä töitä, Utti kertoo.

Keltainen lumimies on sen sijaan ensimmäinen suomalainen sarja Disneyllä. Vaikka yhteistyötä on tehty aiemmin, on oma sarja tekijöille suuri asia.

– Minulle henkilökohtaisesti tämä on tosi iso juttu. Animaation tekeminen on ollut minun unelmani jo pienestä saakka. Se, että pääsisin tekemään omaa sarjaa Disneylle, oli sellainen unelma, josta en oikeastaan uskaltanut edes unelmoida, kertoo Utti.

Keltaista lumimiestä on yhteensä tehty 50 jaksoa. Sarjan ensimmäiset 20 jaksoa on katsottavissa heinäkuun alusta lähtien Yle Areenasta. Kaikki 50 jaksoa tulevat katsottavaksi Disneyn omaan suoratoistopalveluun.

.
.