Hyppää sisältöön

Kesän lukubingossa Toholammilla luetaan salaa, hattu päässä tai kyllästyneenä — kirjastojen kampanjat houkuttelevat etenkin lapsia ja nuoria lukemaan

Monissa kirjastoissa pyritään kesäaikana houkuttelemaan lukemisen pariin erilaisten pelien kautta. Tänä kesänä tarjolla an ainakin lukubingoja ja lautapelejä.

Nainen makaa selällään nurmikolla voikukkien ympäröimänä virkatulla värikkäällä peitolla. Hänellä on käsissään värikäs lastenkirja.
Lukubingoja käytetään lukemaan houkuttelemiseksi. Toholammilla lukubingosta saa osumia vaikka lukemalla rannalla, salaa, puun alla tai valitsemalla kirjaksi sellaisen, jolla on pitkä nimi.

Tänäkin kesänä monilla kirjastoilla on lukuhoukuttimia suunnattu varsinkin lasten ja perheiden lukemaan houkuttelemiseksi.

Lukujengi ja kultaisen kirjan metsästys -peliä käytetään innostajana esimerkiksi Vaasassa. Siinä suoritetaan pelilaudan tehtäviä ja palautetaan passi pelaamisen päätteeksi kirjastoon.

Lasten ja nuorten lukemista edistävien kirjastopalvelujen valtakunnallinen erityistehtävä tarjoaa lukuvinkkejä Mitä lukis -verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun) yhteistyössä Seinäjoen kaupunginkirjaston, Helsingin kaupunginkirjaston ja Espoon kaupunginkirjaston kanssa.

Keski-Pohjanmaalla, Toholammilla on jo vuosien kokemus lukubingosta. Siksi hyväksi havaittua pelikaavaketta on tälle kesälle taas muokattu.

Pääasiassa eteläpohjalaisten Eepos-kirjastojen kesäbingo haastaa käyttämään kirjastoja monipuolisesti. Siellä voi bingoruudun rastittaa esimerkiksi käymällä kirjastossa ystävän kanssa, katsomalla elokuvia Kirjastokinosta tai ottamalla selfien kirjastossa.

Lukisiko pehmolelulle tai lemmikille?

Toholammin kirjaston bingokaavakkeessa on kaksikymmentäviisi ruutua.

Ruuduista voi valita lukupaikan: rannalla, pöydän alla, sängyssä, mahdollisesti viikonpäivän ja säätilan sekä lukukaverin ja kirjan luonteen.

– Yritetään saada viiden kirjan pysty- tai vaakarivi täyteen, ja näin pääsee osallistumaan pieneen arvontaan, kertoo kirjastonjohtaja Satu Kinnari periaatteesta.

Lukubingoilu kiinnostaa pääasiassa alakoululaisia ja nuorempia. Jollei osaa itse lukea, voi äiti ja isä lukea ja täyttää ruudukkoa.

– Bingokaavakkeita palautuu aika mukavasti, nyt on jo kesän ensimmäiset lomakkeet palautettu, iloitsee Kinnari.

Satu Kinnari esittelee Toholammin kirjaston kesän lukubingokaavaketta. Kuva: Raila Paavola / Yle

Matalan kynnyksen aloitus

Jos yhdenkin kirjan lukeminen kesällä tuntuu vaivalloiselta, bingokaavaketta voi kokeilla täyttää myös laiskan lukijan versiona.

Voi kokeilla, kuinka vähien kirjojen lukemisella saa koko ruudukon täyteen, jos yhden kirjan lukemisella voisi ruksata useammankin bingoruudun.

Esimerkiksi Toholammin bingoruudukosta voisi ruksata: tiistaina, rannalla, puun alla, nurmikolla, jännittävän kirjan kanssa, kaveri vieressä. Tällä kokonaisuudella saisi jo kuusi ruksia kerralla!

– Itsensä voisi haastaa ja lukea, houkuttelee Kinnari. Ehkä tärkeintä, että lukee vaikka edes kirjan kesässä.

Muita kirjastojen käyttämiä lukuhoukuttimia ovat myös kirjavinkkaukset kouluilla, kirjalijavierailut, esillepanot, pienet haasteet ja kirjatietoisuuden muukin lisääminen.

Herättikö juttu ajatuksia? Haluatko vinkata kesäluettavaa tai toimivan konstin, millä kannustaa muita lukemaan? Aiheesta voi keskustella tässä artikkelissa sunnuntaihin 26. kesäkuuta kello 23 asti.

Lue seuraavaksi:

.
.