Hyppää sisältöön

Kysyimme lapsilta, mitä he haluavat tehdä kesälomalla – tätä kesäbingoa sietää aikuistenkin kokeilla

Kokosimme lasten ideoiden pohjalta kesäbingon, josta löytyy tekemistä kaikenikäisille.

Vieritä juttua alaspäin löytääksesi kesäbingon, joka vie kesätekemiset uudelle tasolle. Kuva: Matti Kurkela / Yle

Kesäloma, eikä mitään tekemistä. Se tunne saattaa vallata lapsen ja miksei aikuisenkin mielen. Toisaalta lomalle voidaan ladata liiaksikin odotuksia.

Menojen ja matkojen tuoman säpinän vastapainoksi voi yrittää järjestää kiireetöntä aikaa kotiympäristössä, ehdottaa leikin asiantuntija Katriina Heljakka Mannerheimin lastensuojeluliitosta.

– Voi herätä aikaisemmin aamulla kuuntelemaan lintuja, järjestää lounaspiknikin takapihalla ja vierailla niissä kotipaikan leikkipuistoissa ja museoissa, joihin ei ole arjen keskellä ennättänyt. Jos tutun ympäristön oivaltaa lomalla uusin tavoin, se näyttää arkenakin olevan mahdollisuuksia täynnä, Heljakka muistuttaa.

Pelaa kesäbingoa!

Kysyimme Kotkan Meripuistossa leikkiviltä lapsilta, mitä he haluaisivat kesällä tehdä. Niinpä teimme lasten suosikkipuuhista teille hauskan Kesäbingon.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

"Kani Ketteräkoiven" ohjaamaan jumppaan osallistunut Meea Saira, 5, mainitsee kaksi kesän pakollista asiaa: uiminen ja käynti Tykkimäen huvipuistossa. Samat puuhat löytyvät myös Anjalasta Katariinan meripuistoon Kotkaan leikkimään tulleen Mila Korpelan, 5, listalta.

– Haluan uida, syödä jätskiä ja mennä vaarin mökille, luettelee Mila Korpela ja katoaa paikalta laskemaan liukumäkeä.

Hän aikoo myös leikkiä kavereiden kanssa sekä osallistua avoimeen leikkipuistotoimintaan. Kymenlaakson perhekeskus järjestää muun muassa seurakuntien ja MLL:n kanssa maksutonta kesätoimintaa leikkipuistoissa ympäri maakuntaa. Toive kesätoiminnalle on tullut perheiltä.

– Kaikki eivät matkustele ja lähde pois kotoa, joten kesäksi toivottiin paikkaa, jossa vanhemmat voivat tavata toisiaan ja lapsille on leikkikavereita, sanoo vastaava perhekeskuskoordinaattori Mari Nieminen.

Maksuton kesätoiminta leikkipuistoissa on saanut hyvää palautetta myös matkailijoilta, jotka ovat osuneet paikalle sattumalta.

Ainakin uiminen ja jäätelö kuuluvat kesään. Mila Korpela, Eetu Miettinen, Aada Rinne kertovat mitä he aikoivat tehdä kesällä.

Kotkalainen Nooa Ranta, 5, lisää listaan edellä mainittujen lisäksi vesipyssyllä ampumisen.

Hiekkalaatikolta tavoitettu 3-vuotias Justus Järvinen on aikeissa suunnata kesän aikana risteilylle sekä Naantalin Muumimaailmaan. Muita kesäisiä puuhia ovat kukkien kerääminen, rikkaruohojen kitkentä kasvimaalta sekä skuutilla ajelu.

Mustikat kuuluvat Aada Rinteen kesäherkkuihin. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Kotkalainen Aada Rinne aikoo mennä rannalle ja uimaan. Evääksi hän ottaa mansikka-raparperi vichyä ja jäätelöä. Kesäherkkuja tulee mieleen muitakin, joista hän aikoo nauttia.

– Punaherukoita, herneitä ja mustikoita, listaa Aada Rinne.

Mustikat hän käy poimimassa itse metsästä, mutta ei paljasta tarkemmin mustikkapaikkaansa.

Lahtelainen Eetu Miettinen, 8, on jo ehtinyt käydä tälle kesälle kertaalleen Tykkimäen huvipuistossa.

– Pyöräileminen, kavereiden kanssa leikkiminen ja uiminen, kertoo Eetu Miettinen vielä tulevista kesäsuunnitelmistaan.

Eetu Miettisen mielestä parasta kesässä on se, että on lämmintä. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

MLL:n leikin asiantuntija pitää lasten suunnitelmia monipuolisina. Niistä hahmottuu moniaistisia elämyksiä liittyen lämpöön, jätskin syömiseen, marjojen poimintaan ja leikkitoimintaan.

– Kiireetön loma on paras lahja itselle ja läheisille. Ilon hetket voivat syntyä pienistä asioista. Lisäksi vapaisiin lomapäiviin voi sisältyä muutama erityisempi kohokohta, kuten se huvipuistoretki, sanoo leikin asiantuntija Katriina Heljakka.

Tutkija, psykologi Anniina Virtanen Työterveyslaitokselta varoitti Ylen aiemmin julkaisemassa artikkelissa myös ahnehtimasta liikaa kaikkea kivaa, jolloin ei ehdi levätä ja rentoutua.

Lisää vinkkejä:

.
.