Hyppää sisältöön

700 lammasta lähti kesätöihin eri kaupunkeihin – katso videolta hämmentyneet ilmeet: "Ne vähän katselevat, että oho, mihin tultiin"

Kotkan Ruonalassa on tänä kesänä 15 lammasta, jotka tekevät maisemanhoitotyötä. Lampaista pitävät huolta puistokummit.

lammaslaumassa yksi lammas on nostanut päänsä
Kotkan Ruonalassa sijaitsevalle kesälaitumelle kirmasi keskiviikkoaamuna 15 suomenlammasta.

Kotkan Ruonalassa sijaitsevalle kesälaitumelle kirmasi keskiviikkoaamuna 15 monen väristä suomenlammasta.

Lampaat viettävät kesän laitumella, ja niiden tehtävänä on syödä erityisesti haitallista jättibalsamia, joka on levinnyt alueella laajasti.

– Lampaat tykkäävät siitä. Se on herkullista ja vaihtelua niille. Tämä on niille kivaa työtä, kertoo lampuri Tuomas Mattila.

15 noin viisivuotiasta suomenlammasta viettää kesän Kotkan Ruonalassa. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Kotkan Hurukselassa asuvalla Mattilalla on kaikkiaan noin 700 lammasta, jotka kaikki ovat kesätöissä maisemanhoitotöissä. Kauimmaiset ovat Espoossa. Lampaita on myös muun muassa Porvoossa ja Kouvolassa.

– Ensimmäisen vuorokauden lampaat vähän katselevat, että oho, mihin nyt tultiin. Nämäkin lähtivät heti tekemään tiluskierrosta eli kiertämään aidanvierusta, Mattila kuvailee.

Perheet pitävät huolta lampaista

Kotkan Ruonalassa kesän ajan laiduntavista lampaista pitävät huolta vapaaehtoiset puistokummit. Kummiksi ilmoittautui 17 perhettä eli yhteensä noin 50 henkeä.

Yksi kummeista on lähellä asuva Pullin perhe, johon kuuluvat vanhemmat Tiina ja Petri sekä lapset Aava ja Peetu. Heillä on kesällä kaksi muutaman päivän vuoroa. Silloin he käyvät katsomassa, että lampaat ovat tallessa, niillä on kaikki hyvin ja aita on kunnossa.

Aava, Tiina, Peetu ja Petri Pulli ilmoittautuivat lammaskummeiksi. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Lampailla pitää olla joka päivä myös puhdasta vettä.

– Meillä ei ole omia lemmikkejä, mutta tykkäämme kauheasti eläimistä. Tämä oli semmoinen mihin ehdottomasti halusin hakea perheen kanssa mukaan, Tiina Pulli kertoo.

Lampaita saa käydä kesällä vapaasti katsomassa Kotkan Ruonalassa, mutta syöttää niitä ei saa.

– Ei ole hirveästi kokemusta lampaista. Ehkä tämä kesän homma nyt herättää pienen sisäisen lammaspaimenen minussakin, Petri Pulli toteaa.

.
.