Hyppää sisältöön

Huoltotöiden yhteydessä sattunut yllättävä häiriö jumitti Ylen verkkopalveluja aamulla

Ylen konesalin ja pilvipalveluiden välinen yhteys katkesi huoltotöiden aikana. Kyse ei ollut kyberhyökkäyksestä, vakuuttaa teknologiajohtaja Janne Yli-Äyhö.

Ylen verkkojuttujen julkaisu takkuili keskiviikkoaamuna. Kuva: Derrick Frilund / Yle

Ylen verkkosisältöjen päivitys takkuili varhain keskiviikkona useiden tuntien ajan. Häiriö juontui yöllä aloitetuista, tavanomaisista huoltotöistä.

Ongelmat ilmenivät sekä selainpohjaisissa palveluissa että Ylen sovelluksissa. Yle Areena toimi koko ajan lähes normaaliin tapaan.

Pulmat alkoivat hieman puolenyön jälkeen, kun Ylen tietoliikenneverkossa aloitettiin iso päivitystyö, kertoo Ylen teknologiajohtaja Janne Yli-Äyhö.

– Laitteiston päivitys ei mennyt läpi suunnitelman mukaan, joten jouduimme palaamaan alkuperäiseen asetelmaan. Palautus meni sinänsä hyvin, mutta samalla ilmeni yllättäviä ja harmillisia sivuvaikutuksia palveluissa.

Käytännössä Ylen konesalin ja pilvipalveluiden välinen yhteys meni hetkeksi poikki. Tämän seurauksena esimerkiksi Yle.fissä näkyi kyllä juttuja, mutta niitä ei voitu päivittää eikä uusia julkaista.

Ongelmat saatiin ratkottua aamun aikana. Kello yhdeksän tienoilla sisällöt päivittyivät jälleen normaalisti.

"Tässä tuli kaksi asiaa puskista"

Tänään myös pankit ovat kertoneet erilaisista häiriöistä. OP:llä on ollut teknisiä ongelmia, jotka ovat estäneet muun muassa palkkojen maksamista toisten pankkien asiakkaiden tileille.

Yli-Äyhön mukaan Ylen häiriössä oli kyse puhtaasti tietoteknisistä ongelmista, ei esimerkiksi ulkopuolisesta hyökkäyksestä.

– Tässä tuli oikeastaan kaksi asiaa puskista. Yhtäältä päivityksen epäonnistumista tutkitaan laitetoimittajan kanssa, ja toisaalta sivuvaikutuksia selvitetään talon sisällä.

Vaikka tällä kertaa ei ollut kyse kyberhyökkäyksestä, niitä pidetään Ylessä merkittävänä uhkana.

– Kyberhyökkäyksiin on varauduttu erilaisilla keinoilla. Toistaiseksi olemme pystyneet estämään hyökkäyksiä ja myös rakentamaan valmiuksia toipua niistä, Yli-Äyhö sanoo.

.
.