Hyppää sisältöön

Suomen tärkeimmille kalliomaalauksille kuljetaan huonokuntoista polkua pitkin ja ilman opasteita – nyt tämä muuttuu, sillä valtio pakkolunastaa maat

Valtioneuvosto päätti torstaina, että Etelä-Savon ely-keskus saa lunastaa Astuvansalmen kalliomaalausten alueen luonnonsuojelualueeksi.

Astuvansalmen kalliomaalauksissa näkyy erityisesti hirviä, ihmishahmoja ja veneitä. Kuva: Maria Bonnor / Yle

Astuvansalmen kalliomaalaukset sijaitsevat Yöveden rannalla, noin 20 kilometrin päässä Mikkelin Ristiinasta.

Järveltä katsottuna kalliosta erottuu suurikokoinen kasvojen profiili, jonka muinaiset suomalaiset ovat kenties mieltäneet jumalaksi tai sen kuvaksi.

Kalliosta on löydetty 80 maalattua kuvaa, muun muassa ihmishahmoja, hirviä, kädenjälkiä ja veneitä. Tutkimusten mukaan kuvat on maalattu punamullalla kallioon noin 4 000–2 200 vuotta ennen ajanlaskun alkua.

Kansainvälisestikin arvokas kohde on Suomessa verrattain huonosti tunnettu. Astuvansalmi on kuitenkin ollut mukana kansainvälisissä matkailuoppaissa jo vuosikymmenten ajan, kertoo Visit Mikkelin matkailujohtaja Maisa Häkkinen.

– Astuvansalmen vieraskirjasta huomattiin, että eräänä vuonna paikalla oli käynyt 40 eri kansallisuutta. Se on ehkä kansainvälisesti tunnetumpi kohde kuin meillä Suomessa.

Astuvansalmen kalliomaalausten alue on noin 16,5 metriä leveä ja 5,5 metriä korkea. Kuva: Maria Bonnor / Yle

Miksi kotimaan matkailubuumi ei ole tuonut massoja Astuvansalmen metsiin?

Vastaus on yksinkertainen. Maalauksille vievä polku on huonokuntoinen, eikä sillä ole lainkaan opasteita.

Maat ovat kahden yksityisen maanomistajan hallussa, eikä toinen heistä ole halunnut tehdä Etelä-Savon ely-keskuksen kanssa yhteistyötä. Mikkelin kaupungin mukaan polkua on jopa vandalisoitu ja pyritty peittelemään.

Torstaina Valtioneuvosto myönsi Etelä-Savon ELY-keskukselle luvan lunastaa noin 8,4 hehtaarin suuruisen alueen luonnonsuojelualueen perustamiseksi sekä alueen luonto-, maisema- ja kulttuuriarvojen turvaamiseksi.

– On hienoa, että Astuvansalmen arvokkaiden kalliomaalausten ympäröivä luontoalue, mukaan lukien vanha luonnontilainen männikkö, saadaan nyt suojelun piiriin. Samalla yhä useampi pääsee ihailemaan kalliomaalauksia, kun alueen kansainvälisesti tunnetuimman matkailunähtävyyden luokse voidaan tehdä kunnolliset kulkureitit, sanoo ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo tiedotteessa.

Suunnitteilla kalliotaidekeskus Ristiinaan

Jatkossa Metsähallitus vastaa kohteen infrastruktuurista, muun muassa laiturin ja katselutasanteen uusimisesta. Tasanteen siirtäminen kauemmas maalauksista vähentää ilkivallan riskiä.

Parin kilometrin mittaisesta polusta vastaa Mikkelin kaupunki. Kaupunki suunnittelee rakentavansa uuden, parannetun kävelyreitin, josta ei koidu haittaa maanomistajille.

Maankäyttöjohtaja Topiantti Äikäs arvioi, että virallinen ulkoilureitti lisää matkailijoiden kiinnostusta Astuvansalmea kohtaan.

– Myös ulkomaisten matkailijoiden kannalta reitin virallistaminen on tarpeen. Suomalainen jokamiehenoikeus toisen maalla kulkemiseen ei ole kovin tuttu käsite, Äikäs kirjoittaa sähköpostissaan.

Katselutasanteen sijoittaminen kauemmas kalliosta suojelisi maalauksia ilkivallalta. Kuva: Maria Bonnor / Yle

Vuonna 2019 Astuvansalmen kalliomaalaukset hyväksyttiin ensimmäisenä suomalaisena kohteena Euroopan neuvoston Prehistoric Rock Art Trails -kulttuurireittiin. Vuotta myöhemmin reitistöön liitettiin Keski-Suomessa Laukaassa sijaitsevan Saraakallion kalliomaalaukset.

Kalliotaiteen merkityksestä keskusteltiin Mikkelissä kesäkuun alussa järjestetyssä kansainvälisessä seminaarissa.

– Kansainväliset asiantuntijat puhuivat siitä, että kalliotaide yhdistää meitä eurooppalaisia. Eri puolilta Eurooppaa löytyy saman tyyppistä kuvitusta 6 000 vuoden takaa. Se on yhteistä henkistä perintöä, Häkkinen sanoo.

Mikkelin kehitysyhtiö Miksein hankkeessa selvitetään parhaillaan kalliontaidekeskuksen perustamista Ristiinaan. Aluksi kalliotaidetta esitellään vanhan sotakoulun tiloissa, jotka aukeavat yleisölle heinäkuussa.

– Haluamme tarjota tulevaisuudessa niin paikallisille ihmisille kuin ulkomaisille vieraille mahdollisuuden perehtyä kalliotaiteen tarinoihin ja historiaan. Käynti maalauksilla olisi piste i:n päälle.

Päivitys 16.6.2022 klo 14:10: Päivitetty juttua sen tiedon pohjalta, että Valtioneuvosto on antanut Etelä-Savon ely-keskukselle luvan pakkolunastaa maat.

.
.