Hyppää sisältöön

Kun Samuli Harju ilmestyi Helsingistä kotiin pupuna, pihalla oli hiljaisuus – sitten naapuri kysyi, mites meni tissibileet: "Moni on kaapissa"

Pienillä paikkakunnilla tarvitaan lisää tietoa erilaisista seksuaali- ja sukupuoli-identiteeteistä, sanovat Iina Hankkila ja Samuli Harju. Kotkassa järjestettiin ensimmäinen Pride-kulkue. Juhlaan osallistui reilu 250 ihmistä.

Kotka Pride -kulkue marssi lauantaina läpi Kotkansaaren veistospromenadin. Kuva: Riina Rastas / Yle

Nuorena kotkalainen Samuli Harju näki playboy-pupujen kuvia ja ihastui heidän asuihinsa. Nyt hän pukeutuu pupuasuun ja esiintyy alter egonaan, Miss Sandy Cyanina.

– Välillä tulee päiviä, kun haluan laittautua kauniiksi. Haluan ottaa valokuvia ja somettaa. Joskus pukeudun Sandyksi, koska haluan saada hyvän mielen tai kiksit.

Harju on crossdressaaja, eli hän pukeutuu asuihin, jotka yleensä mielletään vastakkaisen sukupuolen vaatteiksi. Harjusta tulee Sandy kotona tai erityisissä tapahtumissa. Kadulla häntä harvoin näkee pupunkorvissa.

– Minulla on osittainen pelko, mitä siitä seuraa. Meneekö vaikka maine. Monet crossdressaajat ovat kaapissa. He pelkäävät muiden reaktiota, koska eivät voi olla varmoja, miten heidän läheisensä suhtautuvat.

Samuli Harjun kotikaupungissa Kotkassa ei ole järjestetty viime vuosina sateenkaaritapahtumia. Esimerkiksi Seta, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajava valtakunnallinen järjestö, ei ole aktiivinen Kymenlaaksossa.

Kotkalaiset crossdressaaja Samuli Harju ja biseksuaali Iina Hankkila kertovat mitä prideviikko heille merkitsee ja ovatko he kohdanneet ennakkoluuloja. Toimittajana Maija Tuunila.
Kotka pride -kulkuetta johtanut Miss Sandy Cyan eli Samuli Harju kertoi aikovansa viettää koko päivän puistojuhlassa. Kuva: Riina Rastas / Yle

Bi-naisia seksualisoidaan ja ihmetellään

Kotkalainen Iina Hankkila on nuoresta saakka ollut viehättynyt naisista ja miehistä. Hän alkoi kuitenkin miettiä seksuaali-identiteettiään vasta, kun sai esikoisen miehensä kanssa.

– Aloin miettiä, että mikä olen. Olenko vain hetero ally, puolestataistelija, mutta sitten tajusin, että ei se niinkään mene. Valehtelisin silloin itselleni ja muille.

Hankkila on seurustellut myös naisten kanssa, mutta huomaa selittävänsä ihmisille seksuaali-identiteettiään. Hankkila kertoo erilaisista ilmiöistä liittyen bi-naisiin. Esimerkiksi jotkut heteromiehet seksualisoivat bi-naisia. Toisaalta bi-nainen voidaan nähdä takinkääntäjänä sekä lesbojen että heteromiesten puolelta.

Hankkila on kuitenkin välttynyt pahimmilta ennakkoluuloilta, sillä hänen kaveriporukassaan ymmärretään erilaisia identiteettejä. Hän on silti jännittänyt, miten erilaisuuteen pienessä maakunnassa suhtaudutaan.

– Ystäväpariskunta, kaksi homomiestä, tuli käymään tänne. Silloin mietin, mitä siitä tulee, kun lähdemme kaupungille. Onneksi minulla on ystäviä, jotka tunnen täältä ja tiesin, että he tukevat, jos jotain kävisi. Mutta sitten ei ollutkaan mitään ongelmia. He saivat olla ihan omia itsejään.

Kotka Pride-kulkue marssi läpi Kotkan keskustan. Kuva: Riina Rastas / Yle

Kulkueen kärjessä tolppakoroissa

Hankkila uskoo, että Kymenlaaksossa on avarakatseisuutta ja halutaan tehdä töitä sen eteen, että kaikilla olisi hyvä olla. Hän kuitenkin näkee, että tilanne on samanlainen kuin monissa muissa vastaavankokoisissa paikoissa.

– Siinä missä kasvukeskuksissa ollaan päästy pitkälle ihmisoikeuksissa, pienemmät paikkakunnat tulevat jäljessä. Nyt pienemmillä paikkakunnilla alkaa olla selvästi enemmän ja enemmän pride-tapahtumia. Siitä se muutos lähtee.

Panseksuaaliksi itsensä määrittelevä Samuli Harju, on samaa mieltä Hankkilan kanssa. Hän lisää, että Kymenlaaksoon tarvitaan lisää tietoa erilaisista seksuaali- ja sukupuoli-identiteeteistä. Toisaalta kertomalla asioista myös tieto lisääntyy.

– Kun tulin Helsinki Pridesta kotiin pupuna, seuraavana päivänä pihalla oli hiljaisuus. Kukaan ei sanonut mitään, mutta sitten yksi naapuri rikkoi hiljaisuuden ja kysyi: "Mites meni tissibileet?"

Harju osallistui Kotka Pride -juhliin Sandyna. Hän johti kulkuetta mustissa tolppakoroissa.

– En ole tehnyt tällaista ennen täällä Kotkassa, joten kyllä se vähän jännittää. On ihan mukavat fiilikset, Harju kommentoi ennen kulkueen lähtöä.

Kotka Priden juhlijat kokoontuivat kuuntelemaan puistojuhlan avajaispuhetta Isopuistossa. Kuva: Riina Rastas / Yle

Ensimmäinen kulkue Kotkassa

Kotkassa marssittiin ensimmäistä kertaa sateenkaarilipun alla lauantaina. Kulkueeseen osallistui 128 ja puistojuhlaan reilu 250 ihmistä, järjestäjät kertovat.

– Tässä kun puistoa rakennettiin ja alkoi sataa, tuli sellainen tunne, että toivottavasti tämä ei nyt liikaa verota,mutta kun kulkue tuolta saapui, tuli ihan mielettömän hyvä tunnelma, Kotka Priden tiedottaja ja sihteeri Emmi Inberg kertoi puistojuhlassa.

Kulkue lähti Toivo Pekkasen puistosta ja eteni veistospromenadia pitkin kohti Isopuistoa, jossa järjestettiin puistojuhlat.

Puistojuhlassa annettiin ensimmäistä kertaa vuoden inklusiivinen kotkalainen työpaikka -palkinto työpaikalle, jossa yhdenvertaisuus on otettu huomioon. Palkinnon sai Ruonalan Kukka.

– Meille tuli todella hienoja ehdotuksia, mutta Ruonalan Kukan perustelut olivat tosi konkreettisia. Työpaikalla on esimerkiksi haluttu opetella termistöä, Inberg kertoo.

Kotkan Pride-viikon aikana kaupungissa järjestettiin erilaisia tapahtumia. Viikko huipentui kulkueeseen ja puistojuhlaan. Kuva: Riina Rastas / Yle

Kulkueen takana oleva Kotka Pride ry perustettiin viime vuonna sen jälkeen, kun vapaaehtoisista muodostuva porukka oli järjestänyt ensimmäisen Kotka Pride -juhlan.

Kotka Pride ry suunnittelee jatkavansa toimintaa ympäri vuoden ja tuovansa Kotkaan sateenkaaritoimintaa ja vertaistukiryhmiä.

Kotka Priden järjestämisestä yhdistys on saanut paljon kiitosta. Toisaalta tapahtuman julisteita on töhritty ja sosiaalisessa mediassa sitä on kommentoitu myös ikävällä sävyllä.

– Se kertoo siitä, että prideä tarvitaan täällä, sanoo yhdistyksen tiedottaja Emmi Inberg.

Kotka Priden järjestäjät kertovat, että puistojuhlaan tulee ihmisiä joka puolelta Suomea ja että tapahtuma voi tuoda Kotkalle hyvää mainetta. Kuva: Riina Rastas / Yle

Lue lisää:

Kotkassa juhlistetaan yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa tällä viikolla – historian ensimmäinen Kotka Pride -kulkue marssitaan lauantaina