Hyppää sisältöön

Porokolaripaikalle kiitää jatkossa liikennevahinko-arviomies – uudesta käytännöstä on hyötyä myös poroille

Uuden järjestelmän on kehittänyt Liikennevakuutuskeskus. Se korvaa vuosittain noin 4 000 porosta aiheutuneet vahingot poronomistajille.

Porot hakeutuvat maanteille etenkin räkkäaikaan, kun hyönteiset kiusaavat niitä. Räkkäaika alkaa juhannuksen tienoilla ja kestää elokuulle saakka. Kuva: Vesa Vaarama

Porokolarista ilmoittava hälytysjärjestelmä uudistuu.

Uusi Porokolari-tietojärjestelmä toimii niin, että hälytyskeskus ilmoittaa porokolarin tapahtumapaikan tiedot saman tien paliskunnan liikennevahinkoarviomiehen matkapuhelimeen. Hän puolestaan ilmoittaa porokolarista poronomistajalle ja käy varmistamassa paikan päällä, että eläin ei jää kärsimään.

Uuden järjestelmän kehittämisestä ja ylläpidosta vastaa Liikennevakuutuskeskus.

Liikennevakuutuskeskuksen korvauspäällikkö Antti Tuulensuun mukaan järjestelmästä on hyötyä monella tapaa.

– Poronomistajille, paliskunnille, hälytyskeskuksille ja poliisille järjestelmä tuo konkreettista hyötyä, kun tieto kolarista saadaan nopeasti ja helposti oikealle henkilölle. Järjestelmässä on myös eläintensuojelullinen, kärsimystä vähentävä näkökulma, kun loukkaantunut eläin päästään tarvittaessa lopettamaan nopealla aikataululla, hän kertoo tiedotteessa.

Liikennevakuutuskeskus korvaa kolareissa menetetyt porot niiden omistajille. Liikennevahinkojen seurauksena korvataan vuosittain yli 4 000 poroa. Keskimääräinen korvaus on lähes 900 euroa.

.
.