Hyppää sisältöön

Ypäjä haluaa parantaa määräaikaisten opettajien asemaa – kunta maksaa määräaikaisille opettajille kesäajan palkan

Ypäjä on tiettävästi ainoa kunta, joka maksaa sijaiselle myös silloin, kun viranhaltija palaa perhevapaalta kesäksi töihin, kertoo varhaiskasvatus-sivistysjohtaja Sini Lilja.

Ypäjällä toivotaan, että kunnan päätös toimii porkkanana rekrytilanteissa. Kuvituskuva. Kuva: Silja Viitala / Yle

Ypäjän kunta on päättänyt maksaa määräaikaisille opettajille kesäajan palkan myös silloin, kun opettaja palaa perhevapaalta töihin kesäksi. Opettajilla on oikeus palata töihin kesäksi, vaikka he eivät olisi olleet muuten lukuvuoden aikana töissä. Silloin määräaikainen opettaja jää ilman palkkaa.

– Haluamme parantaa määräaikaisten opettajien asemaa, sanoo Ypäjän varhaiskasvatus-sivistysjohtaja Sini Lilja.

Liljan mukaan asia nähdään Ypäjällä sekä oikeudenmukaisuuden että tasa-arvon kannalta.

– On tärkeää, että samasta työstä saadaan samaa palkkaa, sillä määräaikaisten työntekijöiden kesäajan työttömyys vaikuttaa toimeentuloon merkittävästi.

Opetusalalla määräaikaisten sijaisten kohtelu on herättänyt runsaasti keskustelua viime vuosina. Valtakunnallisesti kyse on merkittävästä päätöksestä.

– Ypäjä on tiettävästi on ainoa kunta, joka maksaa sijaiselle myös silloin, kun viranhaltija palaa perhevapaalta kesäksi töihin, kertoo varhaiskasvatus-sivistysjohtaja Sini Lilja.

Kunnan päätös porkkana rekrytilanteissa

Asia nousi Ypäjällä esiin varhaiskasvatus-sivistysjohtaja Sini Liljan sekä Hevospitäjän yhtenäiskoulun rehtorin Turo Järvelän välisissä keskusteluissa. Ypäjän kunnanhallitus päätti asiasta alkuviikosta.

Myös sivistyslautakunnan puheenjohtaja ja sosiaali- ja terveysalan lehtori Maarit Ruusiala sekä kunnanjohtaja Tatu Ujula ovat tukeneet ajatusta.

Ypäjän kunnassa tuoreen päätöksen nähdään olevan sekä työnantajan että työntekijän etu. Varhaiskasvatus-sivistysjohtaja Sini Lilja toivoo, että Ypäjän päätös herättää opettajien kiinnostuksen, kun kunnassa tarvitaan määräaikaista opettajaa. Ypäjän kunnan näkemys on, että pätevät opettajat hakeutuvat mieluummin töihin kuntaan, jossa asia on kunnossa.

.
.