Hyppää sisältöön

Ikonisen Internet Explorerin taru päättyi – selain romahti ykkössuosikista pilan kohteeksi

Microsoftin Internet Explorer -selain poistuu keskiviikkona käytöstä. Selain oli 2000-luvun alussa suosituin selain.

Internet Explorerin markkinaosuus 2000-luvun alussa oli yli 90 prosenttia. Ylekin neuvoi neljätoista vuotta sitten, miten Internet Explorerin avulla voi katsoa Yle Urheilun videoita. Kuva: David Talukdar / AOP

Internet Explorer poistuu käytöstä keskiviikosta alkaen 27 vuotta julkaisunsa jälkeen. Microsoft ilmoitti vuosi sitten selaimen “kuolinpäivän”, jonka jälkeen se poistuu Windowsin käyttöjärjestelmistä.

Internet Explorer julkaistiin aikonaan Windows 95:n mukana. Tuolloin yleisimmin käytetty selain oli Netscape Navigator, joka joutui pian Explorerin jyräämäksi, sillä Microsoft sitoi selaimen tiukasti yhteen Windows-käyttöjärjestelmäänsä.

Internet Explorerin markkinaosuus 2000-luvun alussa oli yli 90 prosenttia. Ylekin neuvoi neljätoista vuotta sitten, miten Internet Explorerin avulla voi katsoa Yle Urheilun videoita.

Internetissä selain on ollut inspiraationa sen käytettävyydelle ja hitaudelle naureskeleville meemeille. Erityisesti kuolinpäivän lähestyessä meemien määrä sosiaalisessa mediassa on lisääntynyt.

Käyttäjät alkoivat kuitenkin löytää houkuttelevampia vaihtoehtoja. Nykyään selainmarkkinoiden johtaja on Chrome 65 prosentin osuudella.

Internet Explorerin seuraaja Edgen markkinaosuus työpöytäselaimista on noin kymmenen prosenttia. Microsoft lanseerasi Edgen vuonna 2015.

Mitä muistoja sinulla on Internet Explorerista? Voit keskustella aiheesta 16.6. kello 23:een saakka.

.
.