Hyppää sisältöön

Tampereelle suunniteltiin 5 000 neliön elokuva- ja tv-studiota – puolessa vuodessa neliömäärä on laskenut alle puoleen ja aikataulu mennyt uusiksi

Tammikuussa julkaistu hanke rakentaa Tampereen Tohloppiin suuri studiorakennus elää. Aikataulussa on jouduttu hiukan tinkimään. 

Studiohanke on jalostunut ja alunperin suunnitellun suuren yksittäisen studion sijaan pyritään toimintoja integroimaan nykyiseen kiinteistöön Tohlopissa. Kuva Tohlopissa sijaitsevan Mediapoliksen pääsisäänkäynnistä. Kuva: Oskari Raisanen / Yle

Tammikuussa allekirjoitettu aiesopimus hankkeesta rakentaa Tampereen Tohloppiin suuri elokuva- ja tv -tuotannot mahdollistava studio muuttaa muotoaan.

Uusien tuotantotilojen rakennuttaja sekä rakennushankkeen rahoittaja että kiinteistön omistava SBB:n kehitysjohtaja Marko Määttä kertoo hankkeen jalostuessa kehityksen kääntyneen aiesopimuksen allekirjoituksesta akselinsa ympäri. SBB omistaa myös Mediapoliksen kiinteistön.

– Eli uudisrakennushankkeesta on siirrytty lähemmäs olemassa olevaa kiinteistöä ja kiinteistön toimintoja.

Havainnekuva alkuperäisestä suunnitelmasta, jossa studiotila olisi ollut noin 5 000-neliöinen. Kuva: Havainnekuva: Pågå Tampere

Määtän mukaan hanke on jalostunut ja alunperin suunnitellun suuren yksittäisen studion sijaan pyritään toimintoja integroimaan nykyiseen kiinteistöön Tohlopissa. Erillinen studio on yhä kuitenkin suunnitteella.

– Jos puhutaan puhtaasta uudisrakentamisesta, niin sen sijaan, että rakennettaisiin 5 000 neliön tuotantotila, todennäköisempää on, että meille tulee noin 2 000 neliön täysin uusi elokuvastudio.

Määttä kertoo kiinteistöön odotettavan lisäksi myös muutamaa erillistä laajennus tai muutostyöprojektia.

– Se on yksi syy miksi joudutaan aikataulussa tinkimään tai tarvitaan enemmän aikaa.

Arviot rakentamisen aloittamiselle tällä hetkellä osuvat ensi vuoden keväälle, jolloin tuotantotilojen voidaan odottaa valmistuvan vuoden 2024 aikana.

– Käytännössä, miten hanke tästä etenee. Niin edessä on seuraavaksi suunnittelusopimusten laatiminen ja sopiminen. Jos kaikki menee hyvin eteenpäin, niin syksyllä voimme keskittyä mahdollisesti jo rakennuslupasuunnitteluun.

SBB Nordenin maajohtaja Arto Nummelan mukaan hankkeen sisällön muovautuminen prosessin edetessä ei ole epänormaalia.

– Tällaiset isommat hankkeet jalostuvat usein siinä matkan varrella. Voidaan löytää parempiakin ratkaisuja, mitä se alkuperäinen lähtötilanne on.

Poikkeuksellinen maailmantilanne huolettaa

Marko Määttä myöntää, että poikkeuksellinen maailmantilanne resurssien saatavuudessa herättää huolia.

– Juuri tämä nykytilanne pistää mietityttämään missä ne rakennuskustannukset ovat ja miten materiaalien saatavuus kehittyvät. Tunnistetaan kuitenkin, että kriisejä tulee ja menee, jotta voidaan sopeutua niihin. Niin pystytään paremmin hallitsemaan sekä ennakoimaan asioita.

Vaikka kysymykset energian sekä urakkakilpailutuksen hinnoista puhuttavat, Määttä kertoo luottavansa siihen, että tasapaino hinnoittelukysymykseen löytyy.

Rakennushankkeen edistymiseen tuo helpotusta kuitenkin myös sijainnin valmis infrastruktuuri Tohlopissa.

Tampereella tuotantojen toteuttamiselle kysyntää löytyy

SBB:n maajohtaja Arto Nummelan mukaan tammikuun aiesopimuksen tiedotustilaisuuden jälkeen kysyntää aiheen ympärillä on riittänyt. Vuokrakysynnän lisäksi kiinnostus Tohloppiin käsittää Nummelan mukaan myös hankesopimuksen ulkopuolisia tahoja. Nummelan mukaan hankkeessa ovat mukana SBB Nordenin lisäksi Yleisradio, Akun tehdas, Business Tampere sekä Tampereen kaupunki.

– Tällaisen mediaympäristön ympärillä on paljon eri sidosryhmiä. Eli siellä on paljon toimijoita ja laajasti kysyntää näitä tiloja kohtaan. Kun hanke etenee ja jalostuu, niin siinä kohtaa katsotaan tiloja myös muiden toimijoiden kanssa.

SBB:n kehitysjohtaja Marko Määttä lisää, että Mediapoliksella on jo ennestään laaja joukko käyttäjiä sekä vuokralaisia, joiden mielenkiinto hanketta kohtaan on myös kasvanut.

– He miettivät myös ihan eri tavalla olemassaoloaan siellä kiinteistössä ja pyrkivät myös kehittämään toimintojaan.

Tampereen vetovoima audiovisuaalisten tuotantojen toteutusympäristönä on viime vuosina kasvanut. Tampereella kuvataan tälläkin hetkellä muun muassa Mediawan Finlandin, eli entisen Aito Median, Piiritys -sarjaa. Mediawanilla käynnistyy loppukesästä kuvaukset myös sarjalle, jonka tietoja ei ole vielä julkisuuteen annettu.

Tampereella on käynnissä kuvaukset myös nuorten sarjalle Pomminvarma, Tekele Productions. Lisäksi Film Tampereen kehitysjohtaja Antti Toiviaisen mukaan Tampereella elokuussa käynnistyy toistaiseksi julkistamattoman kansainvälisen projektin tuotanto.

Näin uuden studiorakennuksen silloisista suunnitelmista kerrottiin tammikuussa:

Tampereen Raatihuoneella järjestettiin tammikuussa tilaisuus, jossa kerrottiin av-alan mittavasta kehityssuunnitelmasta.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit kommentoida perjantaihin kello 23:een.

.
.