Hyppää sisältöön

Erikoisilla sieraimilla varustettu kala saapui Suomeen – vaikutuksia luontoon ei tiedetä

Uusi vieraslaji havaittiin Itäisellä Suomenlahdella. Leviäminen tulee estää, sillä lajin vaikutuksia uuteen elinympäristöön ei tunneta.

Idänsieraintokon tunnistaa putkimaisista sieraimista. Vieressä on myös toinen vieraslaji sirokatkarapu. Kuva: Sanna Kuningas, Luke

Itäiseltä Suomenlahdelta on löytynyt uusi kalalaji, jota ei ole Suomessa ennen havaittu. Pieni pohjakala idänsieraintokko, Proterorhinus nasalis, on ihmiselle vaaraton, mutta sen vaikutusta muihin kasveihin ja eläimiin ei vielä tunneta.

Idänsieraintokko on levinnyt Kaspianmereltä jokien välille rakennettujen kanavien kautta. Suomessa ensimmäinen havainto tehtiin Virolahden lähellä toukokuussa. Luonnonvarakeskus teki tuolloin alueella kenttätöitä ja varmisti lajin dna-analyysillä.

– Idänsieraintokkoja löytyi pienellä vaivalla parisenkymmentä, joka kertoo siitä, että laji on jo asettunut Virolahden lähivesiin, sanoo tutkija Sanna Kuningas Luonnonvarakeskuksesta.

Tutkimusta jatkettiin yhteistyössä Tarton yliopiston kanssa. Kartoituksessa havaittiin lajin levinneen merialueelle, joka ulottuu Virolahdelta Kuorsaloon.

Idänsieraintokko kasvaa noin 11 senttimetrin mittaiseksi. Se muistuttaa läheisesti kotimaisia tokkolajeja, hieta- ja liejutokkoa. Sen erottaa kahdesta putkimaisesta sieraimesta suun yläpuolella. Tarkkaan lajimääritykseen tarvitaan dna-analyysi.

Lajin ei tule antaa levitä Suomen luonnossa, koska sen vaikutuksista muihin lajeihin ei vielä tunneta. Uudelle alueelle saapuvat vieraslajit voivat aiheuttaa ongelmia ekosysteemissä. Mahdollisista idänsieraintokko havainnosta voi ilmoittaa vieraslajit.fi -sivuston kautta. Mukaan kannattaa liittää kuva havaitsemastaan kalasta.

Idänsieraintokkoa on havaittu aikaisemmin Venäjän puolella Suomenlahtea vuonna 2007 ja Viron rannikolla ensimmäisen kerran 2020.

.
.