Hyppää sisältöön

Huippulukioon pääsikin 5,3:n keskiarvolla – tamperelaislukion taso on ollut niin kova, että hakijat kaikkosivat

Tampereen lyseon lukion rehtori on yllättynyt tuloksesta. Hän sanoo, että hän on jo saanut valituilta yhteydenottoja, joissa on kysytty, pitääkö tieto valinnasta tosiaan paikkansa.

Tampereen lyseon lukion kevään yhteishaussa koettiin yllätys. Kuva: Juha Kokkala / Yle

Yhteishaku toi Tampereella ison yllätyksen, kun huippulukiona pidetyn Tampereen lyseon lukion keskiarvoraja romahti.

Tampereen lyseon lukioon pääsi tänä keväänä sisälle alimmillaan 5,33 keskiarvolla. Vielä viime vuonna lukion keskiarvoraja oli 9,25.

Ensisijaisia hakijoita oli 85/120 aloituspaikkaa. Vapaita paikkoja täytettiin muilla kuin ensisijaisilla hakijoilla. Siltikään kaikkia aloituspaikkoja ei saatu täyteen vaan vapaaksi jäi muutama paikka.

– Se oli todellinen yllätys, kommentoi Tampereen vt. lukiokoulutuksen johtaja Matti Hännikäinen.

Hän selittää tilannetta sillä, että kärkipään eli 9,5–10 hakijat hakivat lyseon lukioon, mutta 8,5–7,5 väliltä ei haettu. Ja sitä huonommilla keskiarvoilla hakijat hakivat työvoimapoliittisista syistä, kun heidän pitää hakea kahteen toisen asteen koulutukseen. Kyseessä on 18–25 vuotiaita aikuisia.

– Ja he olivat valinneet sellaisia kohteita, joissa oli viime vuonna korkeimmat keskiarvot, niin tässä kävikin nyt näin hauskasti, kommentoi Matti Hännikäinen.

Lyseon ensijaisten hakijoiden joukosta puuttuivat nyt 9 kahta puolta olevat hakijat, jotka olivat laittaneet lyseon toiseksi hakutoiveeksi.

– He ilmeisesti olettivat, että he eivät pääsisikään sisälle, pohtii Matti Hännikäinen.

Lyseon rehtori yllättyi tilanteesta

Tampereen lyseon lukion rehtori Jaana Nieminen kertoo lyöneensä opon kanssa vähän vetoakin siitä, kuinka paljon keskiarvoraja laskisi viime vuoden huippulukemasta, mutta tilanne yllätti hänetkin.

– En usko, että näin raju ilmiö olisi käynyt. Sellaista on kuitenkin tapahtunut, että keskiarvoraja on tipahtanut kahdella numerolla, pohtii Jaana Nieminen.

Rehtori Jaana Niemisen puhelin oli soinut aamun ajan taukoamatta lukiotulosten julkistamisen jälkeen. Kuva: Juha Kokkala / Yle

Hän näkee tilanteessa laajemman ilmiön, johon on törmännyt jo avoimien työpaikkojen kanssa. Opettajan sijaisuutta oli haettu vain siksi, että oli pakko hakea, ettei joutuisi karenssiin.

– Katsoisin, että tämä kytkeytyy siihen miten meillä alle 25-vuotiaiden työhönohjaus tapahtuu. Mitä siellä velvoitetaan, se luo aina paineita johonkin suuntaan.

Nieminen kertoo saaneensa jo aamulla sähköpostin, jossa sisälle lukioon valittu hakija oli suoraan kysynyt, että todellako tulin valituksi.

– Hän kertoi laittaneensa paperit, että ei joutuisi jäämään karenssiin ja haki siksi meille. Hän kysyi, että mitä nyt tehdään, kertoo Jaana Nieminen.

Nieminen korostaa, että kaikki lukioon valitut ovat heille tervetulleita opiskelemaan.

Tavoite keskiarvorajojen alentamisesta saavutettiin

Tampereen kaupungin lukiokoulutuksessa lisätiin kevään yhteisvalinnassa 85 aloituspaikkaa pormestariohjelman mukaisesti. Tarkoituksena oli alentaa turhan korkeaksi muodostuneita keskiarvorajoja.

Tampereen teknilliseen lukioon lisättiin tänä keväänä 35 aloituspaikkaa, Sammon keskuslukion urheilulinjalle 20 aloituspaikkaa ja muihin Tampereen kaupungin lukioihin 5 aloituspaikkaa kuhunkin.

Tavoite keskiarvorajojen alentamisesta saavutettiin toivotusti lukiokoulutuksessa. Käytännössä kaikkien lukioiden keskiarvorajaksi muodostui 7,50. Viime keväänä yhteisvalinnassa kaikkien lukioiden kesiarvoraja oli 7,83.

Lyseon hakijoiden osalta lukio lähestyy nyt hakijoita, että mitä he aikovat tehdä. Ottavatko paikan vastaan vai eivät.

Viimeistään 30. kesäkuuta tiedetään, kuinka moni jättää lukiopaikan vastaanottamatta. Vapaat opiskelupaikat täytetään sen jälkeen jatkuvalla haulla.

Juttua täydennetty 20.6. kello 12.55: Juttuun tarkennettu vapaaksi jääneiden aloituspaikkojen määriä. Ensisijaisia hakijoita oli 85/120 aloituspaikkaa. Kun vapaita paikkoja täytettiin muilla kuin ensisijaisilla hakijoilla, vapaaksi jäi muutama paikka.

Pääsitkö yllätykseksesi Tampereen lyseon lukioon? Tai yllätyitkö päästyäsi muuhun lukioon Tampereella? Ota yhteyttä tampere@yle.fi, teemme aiheesta juttua.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit kommentoida perjantaihin kello 23:een.

Lue myös:

.
.