Hyppää sisältöön

Valkohäntäpeuran kanta saattaisi kasvaa entisestään, jos se luokitellaan haitalliseksi vieraslajiksi

Suomen luonnonsuojeluliitto esitti vastikään, että valkohäntäpeurasta tehtäisiin haitallinen vieraslaji vuosikymmenen loppuun mennessä. Suomen Metsästäjäliitossa ja Suomen riistakeskuksessa asiaan suhtaudutaan varauksella.

Valkohäntäpeurakanta on kasvanut voimakkaasti. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Suomen luonnonsuojeluliitto esitti vastikään, että valkohäntäpeurasta tehtäisiin haitallinen vieraslaji vuosikymmenen loppuun mennessä. Esimerkiksi Suomen Metsästäjäliitto tyrmäsi ehdotuksen ykskantaan.

Myös Suomen riistakeskuksessa asiaan suhtaudutaan varauksella. Riistakeskuksen erikoissuunnittelija Marko Svensbergin mukaan päätöksellä olisi kauaskantoisia seurauksia.

– Tietyllä lailla yhteiskunnallinen suhtautuminen koko lajiin muuttuisi. Se muuttuisi haittaeläinluokkaan. Tavoite olisi hävittää tai vähentää lajia rajusti.

Svensbergin mukaan valkohäntäpeurojen pyynnin sääntely vähenisi selvästi. Pyynnissä ei käytännössä enää tarvittaisi metsästyskorttia. Myös kesäaikainen pyynti tulisi mahdolliseksi.

– Metsäkauriissa näemme, mitä tapahtui, kun se vapautui pyynnin tavoitteellisuudesta ja lupajärjestelystä. Sen pyynti on vähentynyt ja kanta selvästi kasvanut, toteaa Suomen Metsästäjäliiton toiminnanjohtaja Jaakko Silpola.

Silpolan mukaan nykyisin käytössä oleva järjestelmä johtaisi valkohäntäpeuran suhteen parhaaseen lopputulokseen.

Pyyntiluvista luopuminen veisi mukanaan pyyntilupamaksut

Luonnonsuojeluliitto on esittänyt lisäksi, että valkohäntäpeurojen pyyntiluvat poistettaisiin. Suomen riistakeskuksen erikoissuunnittelija Marko Svensberg kertoo, että nyt haettaessa pyyntilupia peuroille, pyyntialueen pitää olla kooltaan vähintään 500 hehtaaria.

Käytännössä pyyntilupia voivat hakea metsästysseurat ja isommat maanomistajat. Svensbergin mukaan muutos lopettaisi suunnitelmallisen, isoilla jahtialueilla tapahtuvan metsästyksen.

– Sen jälkeen pieniltä mökkitonteiltakin voisi ampua peuroja.

Pyyntilupien poistaminen tarkoittaisi myös sitä, että valkohäntäpeuran metsästyksestä maksettavat lupamaksut vähenisivät. Pyyntimaksuilla korvataan, Maa- ja metsätalousministeriön kautta, maanomistajille muun muassa valkohäntäpeurojen aiheuttamia metsä- ja peltovahinkoja.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit kommentoida perjantaihin kello 23:een asti.

Lue myös:

.
.