Hyppää sisältöön

Oulun yliopiston tutkimus: kirjosiepot oppivat monimutkaisia käsitteitä tiaisilta

Tutkimuslajina käytettiin vapaana luonnossa eläviä kirjosieppoja.

Tutkimuksessa käytettiin luonnonvaraisia kirjosieppoja. Kuva: Janne-Tuomas Seppänen / Oulun yliopisto

Oulun yliopiston uudessa tutkimuksessa (siirryt toiseen palveluun) on havaittu, että oppiminen ja käsitteelliset mieltymykset voivat siirtyä myös rinnakkain elävien luonnonvaraisten eläinten välillä.

Konsepti- tai käsiteoppimista pidettiin pitkään vain ihmisten ominaispiirteenä.

Nykytietämys eläinten käsiteoppimisesta on syntynyt pääasiassa laboratoriokokeista.

Oulun yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen tutkimuksissa on käytetty tutkimuslajina vapaana luonnossa eläviä kirjosieppoja.

Tutkijat havaitsivat, että kun talitiaiset suosivat joko suuremmalla tai pienemmällä symbolilla merkittyä pesäpönttöä, kirjosiepot kopioivat tai hylkäävät tiaisten symboli-kokomieltymyksiä riippuen sieppojen iästä ja koosta.

Oulun yliopiston dosentti Olli Loukola löytää tiaisten ja sieppojen käyttäytymisestä yhtäläisyyksiä myös ihmisten päätöksentekoon.

– Menet vaikka ulkomailla ja etsit hyvää ruokapaikkaa, niin kyllähän sinä monesti katsot, että missä paikalliset viihtyvät. Se on hyvä esimerkki, miten ihmiset käyttävät valikoiden sosiaalista informaatiota hyväkseen. Eli kannattaa luottaa paikallisiin, koska he tietävät paremmin ne ravintolat, joten kannattaa mennä sinne missä heitä on.

Esimerkki toimii myös toisin päin.

– Jos näet sellaisen ravintolan, josta ihmiset lähtevät ovet paukkuen, niin sinne ei varmaan kannata mennä. Eli se on tavallaan sitä rejektointia, Loukola sanoo.

Kyky oppia sosiaalisesti toisilta lajeilta mahdollistaa joustavan päätöksenteon luonnossa, mikä voi lisätä yksilöiden suorituskykyä.

Lisää aiheesta:

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.

.
.