Hyppää sisältöön

Oulun yliopiston rehtorille ja aiemmalle hallituksen puheenjohtajalle ei myönnetty täyttä vastuuvapautta

Oulun yliopiston kollegio halusi rehtori Jouko Niinimäeltä sekä vuoden 2021 hallituksen puheenjohtajalta Sakari Kallolta lisäselvityksiä muun muassa kiinteistöstrategiasta sekä yleisten kulujen kohdentamisesta. Vastauksiin oltiin tyytymättömiä.

Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäki uskoo, että yhteisymmärrys lisäselvitystä vaativista asioista löytyy. Asiaan palataan jo ensi viikolla, Niinimäki kertoo Kalevan haastattelussa. Kuva: Marko Väänänen / Yle

Oulun yliopiston rehtorille sekä aiemmalle hallituksen puheenjohtajalle ei myönnetty täyttä vastuuvapautta viime vuodelta, kun Oulun yliopiston kollegio käsitteli asiaa keskiviikkona. Asiasta kertoi ensimmäisenä sanomalehti Kaleva (siirryt toiseen palveluun).

Kollegio pyysi rehtori Jouko Niinimäeltä ja viime vuoden hallituksen puheenjohtaja Sakari Kallolta lisäselvitystä ainakin muun muassa jo kaatuneisiin Raksilan kampussuunnitelmiin liittyvästä kiinteistöstrategiasta.

Johtohenkilöiltä haluttiin myös selvitystä yliopiston yleisten kulujen kohdentamisen periaatteista sekä viime marraskuussa olleen hallituksen kokouksen pöytäkirjan muutosehdotusten käsittelystä.

Vielä esityslistassa esitettiin johtohenkilöille täyttää vastuuvapautta, mutta kollegion jäsen Olli Silvén teki asiakohtaan vastaesityksen. Kalevan saamien tietojen mukaan täyttä vastuuvapauden myöntämistä kahdelle johtohenkilölle vastusti lopulta enemmistö luvuin 16–5.

Yliopiston henkilöstöstä ja opiskelijoiden edustajista koostuva kollegio hyväksyi kuitenkin viime vuoden tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen esityksen mukaan.

Oulun yliopistokollegion puheenjohtaja, professori Helka-Liisa Hentilä kommentoi keskiviikkoista päätöstä niin, että kyse on luottamuksen ja tyytyväisyyden laskusta rehtori Niinimäkeä ja edellisen hallituksen puheenjohtaja Kalloa kohtaan.

– Jäämme nyt odottamaan, mitä yliopiston hallitus asian suhteen tekee tai päättää, kertoo Hentilä.

Hentilän mukaan osittain myönnetty vastuuvapaus on harvinainen päätös. Yliopistokollegio jää nyt odottamaan, mitä yliopiston hallitus aikoo kollegion päätöksen suhteen tehdä.

Kollegio on se paikka, jossa lyödään viime kädessä leima aina aiemman vuoden taloudenpidon ja toiminnan hyväksymiselle.

Rehtori Jouko Niinimäki kertoo Kalevan haastattelussa, ettei hän ole huolissaan niistä kohdista, joista vastuuvapautta ei myönnetty, ja uskoo, että yhteisymmärrys on löydettävissä. Niinimäen mukaan asiaan palataan ensi viikolla.

Oulun yliopiston hallituksen puheenjohtaja Juhani Damski kertoo Ylelle, ettei vielä pysty kommentoimaan kollegion päätöstä hallituksen puolesta.

– Asiaa tullaan käsittelemään hallituksessa lähiaikoina, kertoo Damski.

Oulun yliopistolta vastaus kollegion päätökseen

Oulun yliopisto julkaisi perjantaina alkuillasta tiedotteen, jonka mukaan tilintarkastajien suorittamassa hallinnon tarkastuksessa ei ole tullut esille vastuuvapauteen vaikuttavia seikkoja.

Yliopiston viestinnältä tulleessa tiedotteessa sanotaan, että yliopistolaissa vastuuvapauden evääminen on yhdistetty vahingonkorvauskanteen nostamiseen, ja että tilintarkastuskäytäntö on tässä asiassa erittäin tiukka.

– Toimielimen tai henkilön, jolta vastuuvapaus evätään, tulee olla syyllistynyt tekoon tai laiminlyöntiin, josta saattaa seurata vahingonkorvausvelvollisuus yliopistoa kohtaan.

Tiedotteen mukaan toinen vaihtoehto on, että toimielin tai henkilö on rikkonut yliopistolakia taikka hallintosääntöä.

17.6.2022 klo 17.40 lisätty tietoja Oulun yliopiston viestinnän lähettämästä tiedotteesta

17.6.2022 klo 9.47 lisätty professori Helka-Liisa Hentilän kommentit.

17.6.2022 klo 12.50 lisätty yliopiston hallituksen puheenjohtaja Juhani Damskin kommentit.

17.6.2022 klo lisätty Oulun yliopiston viestinnän lähettämä tiedote

Lisää aiheesta:

.
.