Hyppää sisältöön

Jääkarhut saattavat sittenkin selvitä – eteläisen Grönlannin populaatio sopeutui metsästämään jäälautoilta

Jääkarhut tarvitsevat yleensä metsästykseensä kiinteää merijäätä, joka vähenee vauhdilla. Grönlannista on nyt löytynyt aiemmin tuntematon yhdyskunta, joka metsästää jäätikoistä lohjenneilta lautoilta.

Avoin vesi ei sinällään ole jääkarhuille ongelma, ne ovat erinomaisia uimareita. Kuva: Jim Lo Scalzo / EPA

Tutkijat ovat löytäneet kaakkoisesta Grönlannista jääkarhuja, jotka selviävät ilman merijäätä.

Science-lehdessä julkaistussa (siirryt toiseen palveluun) artikkelissa tutkijat kuvaavat geneettisesti eriytynyttä ja oman elintapansa kehittänyttä jääkarhujen joukkoa, joiden elinalueelta merijää puuttuu suurimman osan vuodesta.

Yleisesti arvioidaan, että jääkarhut eivät selviä, jos jäätöntä aikaa on yli kolme kuukautta vuodesta. Nyt löytynyt yhdyskunta pärjää kuitenkin ilman merijäätä paljon pidempään.

Tutkijat havaitsivat, että jääkarhut ovat oppineet metsästämään jäätiköistä lohjenneista lautoista ja vuorista muodostuneessa jääsaaristossa.

Eteläisten jääkarhujen DNA kertoo, että ne ovat olleet käytännössä erossa satojen kilometrien päässä elävästä pohjoisen populaatiosta vähintään 200 vuotta. Ryhmä on kuitenkin saanut harvakseltaan täydennystä perimäänsä yksittäisten pohjoisesta vaeltaneiden yksilöiden kautta.

Jääkarhujen on arvioitu kuolevan sukupuuttoon merijään vähenemisen vuoksi ennen vuotta 2100. Eläinten tämän hetken määräksi on arvioitu noin 30 000, ja eteläisiä lauttametsästäjiä on kolmisenkymmentä.

Pohjoisen Grönlannin rannikoiden olosuhteiden on arvioitu muuttuvan samanlaisiksi kuin ne nyt ovat etelämmässä.

Eteläinen populaatio antaakin toivoa, etteivät jääkarhut kuole kokonaan sukupuuttoon tämän vuosisadan aikana, etenkin jos pohjoisemmat jääkarhut kykenevät omaksumaan uudet elintavat.

– Tämä osoittaa, että ainakin pieni määrä jääkarhuja voisi selviytyä myös jäättömällä Arktiksella, sanoo tutkimusta tekemässä ollut Kristin Laidre Washingtonin yliopistosta Guardian-lehdelle (siirryt toiseen palveluun).

.
.