Hyppää sisältöön

Uusien hyvinvointialueiden valmistelussa kytee kiista lääkärien vaikutusmahdollisuuksista Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa, irtisanoutumistakin väläytellään

Lääkärien mielestä uusia hyvinvointialueita rakennettaessa heitä ei ole kuunneltu tarpeeksi. Vastalauseita on kuultu sekä Pohjois-Pohjanmaalla että Kainuussa, jotka ovat valmisteluissa pisimmällä.

Lääkäriliitto on valittanut Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen hallintosäännöstä, koska liiton mukaan johtavan lääkärin asema ei siinä ole tarpeeksi vahva. Kuva: Risto Degerman / Yle

Lääkäreillä on huoli, pääsevätkö he vaikuttamaan tarpeeksi tulevilla hyvinvointialueilla. Lääkärien mukaan valmistelut ovat pääosin edenneet hyvässä yhteisymmärryksessä, mutta soraääniäkin on kuulunut.

Esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaalla lääkäriliitto on valittanut hallinto-oikeuteen hyvinvointialueen johtajaylilääkärin tulevasta asemasta. Kainuussa ylilääkärit ovat puolestaan julkaisseet yhteisen kannanoton, jossa he toteavat, ettei heillä ole ollut mahdollisuutta vaikuttaa valmisteluihin riittävästi.

– Hyvinvointialueet ovat niin eri aikatauluissa, että valmistelu on kovin eri vaiheessa. Jää kesälomien jälkeen nähtäväksi, millaisia reaktioita lääkärien keskuudesta alkaa tulla, sanoo Suomen Lääkäriliiton piiriylilääkäri Timo Kaukonen.

Pisimmillä valmistelut ovat Pohjois-Pohjanmaalla, jonka aluevaltuusto piti ensimmäisen kokouksensa jo keväällä ensimmäisenä alueena Suomessa. Myös johtavat viranhaltijat valittiin jo keväällä.

Pohjois-Pohjanmaalla kiistellään johtajaylilääkärin asemasta

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelle on tulossa sosiaali- ja terveydenhuoltoa varten seitsemän toimialuetta. Terveydenhuoltolain mukainen alueen johtava lääkäri eli hyvinvointialueen johtajaylilääkäri ei kuitenkaan ole yhdenkään toimialueen johdossa.

Hallintosäännössä johtajaylilääkäri on rinnastettu muihin toimintaa tukeviin asiantuntijarooleihin, mikä Lääkäriliiton mukaan ei takaa tälle riittävästi toimintamahdollisuuksia, koska esimerkiksi resursseja ohjaa toimialajohtaja.

– Lääkäriliiton ja sen käyttämien asiantuntijoiden mukaan nykyinen hallintosääntö ei täytä terveydenhuoltolain vaatimusta, mutta hyvinvointialueen asiantuntijoiden mukaan se on lain mukainen. Sen takia nyt halutaan oikeuden tulkinta, Kaukonen kertoo.

Kainuussa ylilääkärit huolissaan vaikutusmahdollisuuksista

Kainuussa terveysjohtajan ja sairaanhoitopiirin ylilääkärien allekirjoittamassa julkilausumassa syytetään hyvinvointialueen valmistelua kiireellä tehdyksi.

– Terveyden ja sairaanhoidon tulosalueen osalta nykyistä johtoa ja henkilöstöä on kuultu, mutta ei kuunneltu, todetaan 14 johtavassa asemassa olevan lääkärin allekirjoittamassa julkisessa kannanotossa.

Lääkärien mielestä suunnittelu etenee nyt Kainuussa liiaksi säästämisen ehdoilla ja pahimmillaan kiista voi johtaa jopa irtisanoutumiseen.

.
.