Hyppää sisältöön

Vanhemmat tuomittiin sakkoihin lapsen hammashygienian laiminlyönnistä Nilsiässä – harvinainen tuomio, toteaa rikosoikeuden professori

Tuolloin kolmevuotias poika joutui hampaidenpoistoon, sillä ne mätänivät hänen suuhunsa. Vanhemmat kiistivät laiminlyönnin. Tämänkaltaisia lapsiin kohdistuvia rikoksia tapahtuu rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvasen mukaan onneksi vähän.

Hampaiden harjaamattomuuden myötä pojalta jouduttiin nukutuksessa poistamaan kuusi hammasta. Hän kärsi myös ientulehduksista ja hammasytimen kuolioista. Kuvituskuva. Kuva: Mostphotos

Pohjois-Savon käräjäoikeus on tuominnut nilsiäläiset vanhemmat sakkoihin, koska he jättivät lapsensa hampaan hoitamatta. Asiasta kertoi ensimmäisenä Savon Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Lapsen hammashygienian laiminlyönti johti siihen, että kolmevuotiaan hampaisiin tuli reikiä, suuhun ientulehdus ja joihinkin hampaisiin hammasytimen tulehduksia ja kuolioita.

Poika jouduttiin viemään Kuopion yliopistollisen sairaalan suu- ja leukakirurgian poliklinikalle, jossa häneltä poistettiin nukutuksessa kuusi maitohammasta. Kuuteen muuhun hampaaseen jouduttiin lisäksi laittamaan suojaavat teräskruunut.

Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi molemmat vanhemmat maksamaan vammantuottamuksesta viisi päiväsakkoa. Rikosuhrimaksun kanssa molemmille vanhemmilletuli maksettavaksi 70 euroa. Lisäksi vanhemmat tuomittiin maksamaan pojalle yhteisvastuullisesti 4000 euroa korvauksia kivusta, särystä ja tilapäisestä haitasta. Tuomiosta ei voi valittaa.

Vastaavista tapauksista annetaan harvemmin Suomessa tuomioita, kertoo Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen.

– Puhtaita lapsen hoidon laiminlyöntiin liittyviä syytöksiä tulee jokunen silloin tällöin, mutta tuomioita niistä ei anneta. Hyvin harvoin näitä puhtaasti rikoksina edes tutkitaan, Tolvanen kertoo.

Äkkiseltään hän muistaa lähivuosilta vain yhden aiemman tapauksen, jossa vanhemmat saivat syytteen vammantuottamuksesta. Siinä lapselle annettiin vuosien ajan liian niukasti ravintoa, jonka takia hänelle tuli pysyvä kasvuhäiriö.

Vanhemmat kiistivät

Syyttäjän mukaan nykyisin viisivuotiaan pojan hampaiden huono hoito johti hampaiden poiston ohella voimakkaaseen hammassärkyyn ja päänsärkyyn.

Vanhemmat kiistivät käräjäoikeuden istunnossa syytteensä. 39-vuotias äiti ja 42-vuotias isä kertoivat, että he olivat useasti yrittäneet harjata poikansa hampaita, mutta tämä vastusti.

He joutuivat myös kertomansa mukaan perumaan pojan hammashoitokäyntejä, sillä joku perheen toisista lapsista oli sairaana.

– Mielestäni tämä selitys ei päde, jos useampi hammashoito on jäänyt syyn vuoksi välistä. Vanhemmille on laissa kirjattu huoltovelvollisuus. Alaikäisen lapsen terveys ja puhtaanapito on pohjimmiltaan vanhemman vastuulla, professori Matti Tolvanen toteaa.

Hänen mielestään tuomio vammantuottamuksesta on kohtuullinen rikokseen nähden.

– Vammantuottamus aiheutuu lähinnä vanhempien huolimattomuudesta ja välinpitämättömyydestä. Vammantuottamuksen myötä tapauksen pojalle on aiheutunut sairaus tai siihen verrattavissa oleva tila, Tolvanen kertoo.

Isä kertoi oikeudessa, että epäili pojan hampaiden huonon kunnon johtuneen liiallisesta pillimehujen ja tuttipullon juomisesta.

Käräjäoikeudessa todistajana oli perhetyöntekijä, joka auttoi perhettä useasti. Hänen mukaansa perheen lapsille oli hankittu sähköhammasharjat ja ohjekuvia pesemisestä. Lisäksi lapsille ja äidille oli näytetty mallia hampaiden hoitoon.

Tilanne olisi ollut vältettävissä

Pohjois-Savon käräjäoikeuden mukaan pojan hampaiden huono kunto ja siitä aiheutunut sairaalareissu nukutuksineen olisi ollut vältettävissä. Vanhemmat menettelivät oikeuden mukaan huolimattomasti. Lapsen hampaiden hoitoon ja ohjeistuksiin olisi pitänyt kiinnittää riittävää huomiota alusta asti.

Sakkojen maksamisen lisäksi rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen arvelee olevan mahdollista, että lastensuojelu ottaa pojan hetkeksi pois vanhemmiltaan.

– Jos lapsen terveydestä ja hyvinvoinnista ei kykene huolehtimaan, ei lapsi voi olla huoltajansa kanssa. Mikäli perheessä on useampi lapsi, tarkastetaan varmaan heidänkin terveydentilansa.

Matti Tolvanen kertoo, että tämänkaltaisia lapsiin kohdistuvia rikoksia on Suomessa vähän – onneksi.

– Lastakin suojaa rikosoikeudellinen suoja, ja on hyvä että laiminlyöntiin puututaan tarpeen tullen. Tällaiset ovat aina ikäviä tapauksia. Ensisijaisesti rankaiseminen ei ole vaihtoehto, mutta riittävän vakavia tapauksia on pakko tutkia rikoksina, Tolvanen toteaa.

.
.