Hyppää sisältöön

Euroviisuja ei voi järjestää Ukrainassa ensi vuonna, Ukrainan yleisradioyhtiö on pettynyt EBU:n päätökseen

Venäjän aloittaman hyökkäyssodan takia musiikkikisan pitäminen Ukrainassa ei ole turvallista.

Ukrainalainen Kalush Orchestra voitti Euroviisut viime toukokuussa Italian Torinossa. Kuva: Alessandro Di Marco / EPA

Euroviisuja ei järjestetä ensi vuonna Ukrainassa Venäjän hyökkäyssodan vuoksi, tiedottaa kilpailujen järjestämisestä vastaava Euroopan yleisradiounioni EBU.

Ukrainalainen Kalush Orchestra voitti Euroviisut viime toukokuussa Italian Torinossa järjestetyissä Euroviisuissa. Perinteisesti Euroviisujen voittajamaa on isännöinyt kilpailua seuraavana vuonna.

EBU toteaa, että Eurovision laulukilpailu on yksi maailman monimutkaisimmista TV-tuotannoista, jossa työskentelee ja osallistuu tuhansia ihmisiä. Tuotantoon tarvitaan 12 kuukautta valmistautumisaikaa. Venäjän hyökkäyssota on kuitenkin mutkistanut asiaa.

EBU:n, Ukrainan yleisradioyhtiön UA:PBC:n ja Eurovision laulukilpailun johtokunnan yhteisen arvioinnin perusteella vaadittavia järjestelyjä ja turvallisuustoimenpiteitä ei voida toteuttaa nykytilanteessa.

Euroopan yleisradiounioni kertoo aloittavansa keskustelut Britannian yleisradioyhtiö BBC:n kanssa siitä, järjestäisikö Britannia vuoden 2023 Euroviisut. Britannia sijoittui tämän vuoden Euroviisuissa toiseksi.

EBU ilmoittaa, että tulevien kisojen yhteydessä Ukrainan voittoa edellisissä kilpailuissa pidetään kuitenkin näyttävästi esillä.

Ukrainan yleisradioyhtiö pettynyt

Ukraina ei aivan pureskelematta ole niellyt EBU:n päätöstä. Ukrainan yleisradioyhtiö UA:PBC julkaisi lasunnon asian johdosta ja otsikoi sen kuvaavasti: "EBU kieltää Ukrainalta oikeuden isännöidä vuoden 2023 Eurovisionin laulaukilpailua".

– Olemme pettyneitä EBU:n päätökseen. Kuluneen kuukauden aikana suuri joukko ihmisiä Ukrainassa on tehnyt kaikkensa täyttääkseen vaatimukset, jotta Euroviisut voitaisiin pitää maassamme, UA:PBC:n johtaja Mykola Chernotytskyi toteaa lausunnossa.

Lausunnon mukaan Ukraina tarjosi kolmea paikkaa, joissa kisa olisi voitu pitää turvallisesti: Lviviä, Unkarin ja Slovakian rajalla sijatsevaa Zakarpattia ja Kiovaa.

Ukrainan yleisradioyhtiön johtaja pitää EBU:n päätöstä valitettavana ja toivoo, että asiasta voitaisiin vielä neuvotella.

Juttua päivitetty kello 19.49 Ukrainan yleisradioyhtiön kommenteilla.

.
.