Hyppää sisältöön

SDP:n Satu Taavitsainen syytti puoluetoveriaan seksuaalirikoksesta ja saattoi itse joutua tutkinnan kohteeksi

Mikkelissä kritiikki Taavitsaisen toimintatapoja kohtaan on yltynyt sen jälkeen, kun hän syytti puolueensa valtuutettua seksuaalirikoksesta. Osa valtuutetuista on valmiita eroamaan ryhmästä, jos Taavitsainen ei muuta toimintatapojaan.

Satu Taavitsainen on entinen kansanedustaja. Hän on istunut Mikkelin kaupunginvaltuustossa vuodesta 2008. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Entinen kansanedustaja Satu Taavitsainen (sd.) saa rajua kritiikkiä omiltaan.

SDP:n Mikkelin valtuustoryhmän sisällä ei ole suuria poliittisia jakolinjoja, mutta väki jakaantuu Taavitsaisen tiukan ja periksiantamattoman linjan kannattajiin ja kriitikoihin.

Kriitikkojen mukaan ryhmän puheenjohtajana toimiva Taavitsainen sanelee ryhmän päätökset ja tekee kaupunginhallituksessa aloitteita, joista ei ole kertonut muille valtuutetuille.

Jos hänen näkemyksiään vastustaa, tulee sivuutetuksi, saa haukut ja sähköpostitulvan. Siksi moni on mieluummin hiljaa kuin asettuu poikkiteloin.

– Ryhmässä yritetään nöyryyttää niitä, jotka ovat eri mieltä. Asiallista keskustelua ei ole pystytty käymään. Jos et ole samaa mieltä, olet väärä ihminen. Minuakin on syytelty, kertoo valtuutettu Paavo Barck (sd.).

Mikkeliläinen Paavo Barck on ollut SDP:n jäsen lähes 50 vuoden ajan. Kuva: Yle / Pekka Havukainen

Yle on haastatellut tätä juttua varten SDP:n valtuutettuja ja muita puolueen keskeisiä vaikuttajia Mikkelissä. Moni kertoo, ettei Taavitsainen luovuta, ennen kuin hänen mielipiteensä tulee hyväksytyksi.

– Yleensä en mielelläni lähde vastaamaan hänelle, koska vastauskierre jatkuu niin pitkään, että lopputulos on hänen mielestään se ainoa ja oikea, sanoo Kari Ojala (sd.).

Ojala on Mikkelin Työväenyhdistyksen puheenjohtaja. Yle on nähnyt Whatsapp-viestin, jossa Taavitsainen moittii yhdistystä ja Ojalaa sovinistisiksi.

Taavitsainen on Mikkelin Sosialidemokraattien puheenjohtaja. Hän ja Ojala istuvat samoissa SDP:n Mikkelin kunnallisjärjestön kokouksissa.

– Kunnallisjärjestön toiminnassa on ollut ajoittain todella asiatonta käytöstä, jonka olen kokenut loukkaavana. Nuoria naisia ei arvosteta ja kielenkäyttö ja käyttäytyminen on ollut epäasiallista, Taavitsainen perustelee sähköpostissaan.

Taavitsainen kiistää toimintatapojaan koskevan kritiikin.

Ylen haastattelemien Taavitsaisen kannattajien mukaan hän on valovoimainen esiintyjä, joka toimii ihmisten edunvalvojana aktiivisesti. Taavitsainen uskaltaa ottaa kantaa, mutta voimakastahtoisuus ja periksiantamattomuus tulkitaan toisinaan kielteisinä.

– Saan sellaista palautetta, että olen rohkea ihminen, joka puuttuu epäkohtiin. Tukijani pitävät minua johtajana, jolla on kykyä seistä selkä suorana ja toimia vastuullisesti myös vaikeina hetkinä, Taavitsainen kirjoittaa.

Taavitsaisen tuorein kohu liittyy seksuaalirikosväitteisiin

Kuluneen vuosikymmenen aikana Taavitsainen on ollut osallisena lukuisissa paikallispolitiikan kohuissa.

Hän on muun muassa esittänyt korruptiosyytöksiä mielipidekirjoituksessa (siirryt toiseen palveluun) (Länsi-Savo) ja tehnyt aluehallintovirastolle kantelun kaupungin toiminnasta ollessaan itse kaupunginvaltuuston puheenjohtaja.

Jarno Strengell kiistää seksuaalirikosepäilyt. Poliisi tutkii kolmea hänen tekemäänsä rikosilmoitusta, joiden nimikkeenä on muun muassa törkeä kunnianloukkaus. Kuva: Juho Liukkonen / Yle

Tällä hetkellä hän on otsikoissa, koska syytti huhtikuun lopussa avoimessa Facebook-julkaisussaan (siirryt toiseen palveluun) (Länsi-Savo) toista SDP:n valtuutettua Jarno Strengelliä seksuaalirikoksesta.

Toistaiseksi ei tiedetä, millaisista ja keihin kohdistuneista teoista Taavitsainen puhuu. Rikoskomisario Timo Häkkisen mukaan poliisi on saattanut tutkia Strengellistä tehtyä ilmoitusta, mutta se ei ole johtanut rikosilmoituksen tekemiseen.

Sen sijaan poliisi tutkii nyt Strengellin tekemiä rikosilmoituksia kolmesta eri henkilöstä. Selvityksessä olevat rikosnimikkeet ovat kunnianloukkaus, väärennys ja törkeä kunnianloukkaus.

Jarno Strengell ei suostu Ylen haastatteluun rikostutkinnan ollessa käynnissä, mutta hän on kommentoinut Taavitsaisen esittämiä väitteitä julkisella Facebook-sivullaan.

Strengellin mukaan Taavitsainen on suhtautunut häneen negatiivisesti siitä lähtien, kun hän asettui ehdolle viime eduskuntavaaleissa.

Hän kommentoi asiaa myös valtuuston kokouksessa maaliskuun lopussa. Hetkeä aiemmin Strengell oli erotettu valtuustoryhmästä Taavitsaisen johdolla. Erottamisen syynä oli pitkään jatkunut luottamuspula.

– Mielestäni tässä on kyse yksittäisen henkilön aloittamasta SDP:n eduskuntavaalikampanjasta, jonka kohteeksi minä nyt jouduin, Strengell sanoi kokouksessa omaa valtuustoryhmää perustaessaan.

Huhtikuussa SDP:n Mikkelin kunnallisjärjestö totesi äänin 16–8 Strengellin erottamisen olevan laiton (siirryt toiseen palveluun) (Länsi-Savo), mutta Taavitsainen ei suostunut ottamaan Strengelliä takaisin ryhmään.

SDP:n Kaakkois-Suomen piiri asettaa yleensä kaksi eduskuntavaaliehdokasta Mikkelistä. He ovat todennäköisesti Satu Taavitsainen ja Jarno Strengell, ellei poliisin esitutkinta vaikuta asiaan. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Turun yliopiston politiikan tutkija Rauli Mickelsson pitää Taavitsaisen esittämiä seksuaalirikossyytteitä poikkeuksellisina.

– Onhan se ihan tavatonta tänä aikana, jolloin niihin (seksuaalirikoksiin) suhtaudutaan vakavasti.

Mickelsson pohtii, voisiko ristiriidan perimmäinen syy olla vaalijärjestelmässä: Kaakkois-Suomen vaalipiirissä on monta tasavahvaa kaupunkia, mikä lisää kansanedustajan paikoista käytävää kilpailua.

Taavitsainen toimi kansanedustajana kaudella 2015–2019. Kun hän putosi eduskunnasta, päättyi mikkeliläisten SDP:n kansanedustajien lähes 70 vuotta kestänyt jatkumo.

Kaakkois-Suomen piirillä on tapana asettaa kaksi ehdokasta Mikkelistä. Viime vaaleissa he olivat Taavitsainen ja Strengell. Kumpikin olisi valmis lähtemään ehdolle myös ensi keväänä.

Puoluehallitus ja Kaakkois-Suomen piiri pesevät kätensä

Mikkelin poikkeuksellinen tilanne tunnetaan niin SDP:n puoluehallituksessa kuin Kaakkois-Suomen piirissä.

Piirin puheenjohtaja Hannu Repo (sd.) arvioi Länsi-Savolle kesäkuun alussa (siirryt toiseen palveluun) (Länsi-Savo), ettei kansanedustajaehdokkaaksi voida asettaa henkilöä, joka on rikostutkinnan alainen. Ehdokasasettelu sulkeutuu marraskuussa.

Nyt kanta on lievempi.

– Odotamme viranomaisten selvitystä ja päätökset jatkosta tekee piirihallitus. Aina vähän tapauskohtaisesti katsotaan, mutta onhan se mahdollista sellainenkin.

Haasteita aiheuttanee se, että toistaiseksi ei tiedetä, keitä Strengellin tekemät rikosilmoitukset koskevat. Tutkinnanjohtaja Timo Häkkisen mukaan esitutkinta valmistuu ensi vuoden keväällä tai kesällä.

Imatralainen Niina Malm (sd.) nousi eduskuntaan vuonna 2019. Hän sai noin 400 ääntä enemmän kuin Satu Taavitsaisen ja oli puolueensa viimeinen läpimenijä Kaakkois-Suomessa. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

SDP:n puoluehallituksen 1. varapuheenjohtaja ja Kaakkois-Suomen kansanedustaja Niina Malm kertoo, ettei puoluehallituksella tai puoluetoimistolla ole ollut roolia Taavitsaisen ja Strengellin välisen asian käsittelyssä.

– Mikkelin tilanne on valitettava, mutta koskee yksityishenkilöitä paikallisella tasolla eikä puolueorganisaatio ole siihen osallinen. Tämänkaltaiset tilanteet eivät ole yleisiä, Malm kirjoittaa sähköpostissaan.

Osa valtuutetuista suunnittelee jättävänsä ryhmän

Mikkelin SDP:n valtuustoryhmän sisällä tunnelmat ovat sekavat: seksuaalirikossyytteet ovat raskaita, eikä mahdollisen uhrin asema ole helppo. Toisaalta valtuustoryhmä ei voi toimia poliisina.

Osa valtuutetuista toivoisi Taavitsaisen eroavan ryhmän puheenjohtajan tehtävästä. Se ei ole kuitenkaan todennäköistä, sillä kuntavaalien äänikuningattarena Taavitsainen on saanut vahvan mandaatin kaupunkilaisilta.

Paavo Barck on valmis eroamaan ryhmästä, ellei Taavitsainen muuta toimintatapojaan. Hänen mielestään Mikkelissä tarvittaisiin pieni porukka pohtimaan, miten puolueessa jatkossa toimitaan.

– Kyllähän tätä on yritetty, mutta ainahan se johonkin kaatuu, Barck sanoo.

Juttu täydennetty linkeillä kello 17.14.

Voit keskustella aiheesta 18.6.2022 klo 23 saakka.

.
.