Hyppää sisältöön

Kuopiossa olympiatason skeittiparkkiin on viety jopa pieniä lapsia ajelemaan possumopoilla – skeittarit penäävät vanhemmilta vastuullisuutta

Kuopiolaiset skeittarit eivät haluaisi rajoittaa skeittipuiston käyttöä mutta pelkäävät, että vasta onnettomuus herättää pienten lasten vanhemmat. Skeittipuisto ei ole turvallinen leikkipaikka pienille lapsille eikä paras paikka aloittelijalle.

Skeittiparkki ei sovellu leikkipaikaksi.
Skeittiparkki ei sovellu leikkipaikaksi.

Kuopiolainen lajilegenda ja nuoriso-ohjaaja Marko “Hakki” Harmaala ja Kuopion rullalautailijoiden puheenjohtaja Antti Lampinen iloitsevat nyt toista kesää käytössä olevasta uudesta Lippumäen skeittiparkista ja sen suosion hurjasta kasvusta.

Parkissa voi olla jopa yli sata harrastajaa yhtäaikaa.

Lähes miljoona euroa maksaneen olympiatason skeittiparkin saamisen eteen tehtiin aktiivisesti töitä lähes kymmenen vuotta ja nyt miehet huolehtivat sen kunnosta kuin omastaan.

Parkin koko on noin 2 000 neliömetriä. Erikoisvalmisteinen betoni on valettu muotoon ja hiottu käsin sileäksi. Poolin eli skeittausaltaan syvin kohta on noin 3,7 metriä.

Pieni huoli kuitenkin painaa kokeneita skeittareita: upean näköinen skeittiparkki houkuttaa pieniä lapsia kuin hunaja mehiläisiä. Antti Lampisen mukaan jotkut vanhemmat ovat jopa jättäneet pienet lapset “leikkimään” sinne keskenään, ilman valvontaa.

Näin ei pitäisi missään tapauksessa tehdä. Siinä on suuri onnettomuusriski.

Vauhtia enemmän kuin taitoa

Erityisesti potkulautojen, eli skuuttien suosio on kasvanut vuosi vuodelta, ja yhä pienempien lasten parissa.

Siinä missä skeittaaja harjoittelee perusliikkumista 1–2 vuotta, skuuttaaja menee vauhdilla pitkin parkkia jo muutama viikko lajin aloittamisesta. Lajituntemus ja muiden harrastajien ajolinjojen hahmottaminen on silloin vielä olematonta.

Maailmanluokan skeittiparkki ei siksi ole paras paikka opetella lajin alkeita. Kuopion rullalautailijat toivovat, että aloittelevat pikkuskuuttaajat harjoittelisivat oman ja muiden turvallisuuden vuoksi riittävät taidot jo ennen kuin tulevat Lippumäelle.

– Kauppakeskus Matkuksen pihalta löytyy leikkipuisto, johon on rakennettu tätä varten skuuttirata. Niiralasta löytyy liikennepuisto ja Kuopion Kurkimäestä löytyy pumptrack-rata, jossa lapset voivat skuutillaan ajella ja leikkiä, Lampinen kertoo.

Kuopion rullalautailijoiden puheenjohtaja Antti Lampinen Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Sama haaste on myös toisinpäin. Kokeneellakin skeittarilla on vaikeuksia ennakoida, mitä aloittelija seuraavaksi tekee.

– Aloittelevan skuuttarin reittejä ei voi ennakoida ja suunta voi poukkoilla täysin ennakoimattomasti, Antti Lampinen sanoo

Vanhemmat vastuussa

Lampisen mukaan skeittiparkissa on näkynyt pieniä lapsia leikkimässä muun muassa potkupyörillä, kolmipyörillä ja jopa possumopoilla. Ne eivät parkkiin kuulu, se on kielletty parkin infotauluissakin, kuten myös se, että alle 8-vuotiaita lapsia ei saa jättää parkkiin valvomatta.

Antti Komulaisen (25) tyylinäyte poolilla. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Kuopion Lippumäen skeittiparkissa on vilkaimpina päivinä jopa yli sata lasta ja nuorta yhtäaikaa harjoittelemassa skeittausta, bmx-pyöräilyä ja skuuttaamista. Näin iso joukko erilaisilla välineillä ja taitotasoilla vaatii ymmärryksen parkkietiketistä, jolla varmistetaan, että kaikki pystyvät harjoittelemaan turvallisesti.

– Käyttäjien kannalta on tärkeintä, ettei heti ryntää siellä eestaas, vaan pysähtyy ja katsoo, että minkälaisia linjoja ihmiset ajavat, miten ne menevät ja mistä ne tulevat, Antti Lampinen kertoo.

Etiketin ymmärrys ja hahmotuskyky kasvavat ajan kanssa ja pelisilmä tarkentuu mestari-kisälli-mallilla.

Lampinen suosittelee rohkeasti kysymään kokeneemmilta, että missä voi harjoitella, ettei tulisi vahingossa menneeksi jonkun toisen ajolinjan eteen.

Isän kanssa parkkiin turvallisesti

Lippumäen skeittiparkissa viettää aikaansa myös kahden lapsen isä Ville Rantala, jolla on itsellään nuoruusvuosilta kokemusta skeittailusta. Nyt hän saapui valvomaan ja ohjaamaan 4- ja 7-vuotiaita poikiaan skuuttaamaan turvallisesti.

Ville Rantala valvoo 4- ja 7-vuotaiden poikiensa menoa skeittiparkissa. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Rantala ei ole itse havainnut vaaratilanteita parkissa mutta on silti "isän vaistolla" valvomassa omien poikiensa skuuttailua.

– Tulen aina poikien kanssa aikaisin aamulla, että vältettäisiin ruuhka-aikoja. Olemme käyneet läpi, että isompaa väistetään ihan oman turvallisuuden vuoksi. Olen itse mukana myös siksi, että vähän katson poikieni perään.

Rantalalla on myös oma skeittilauta mukana, joka ehkä osaltaan selittää isän innostusta olla mukana poikien harrastuksessa.

– Se on se toinen syy, että jos joskus vielä olisi yhtä hyvä kuin nuorempana.

Kokeneempien ja taitavien skeittareiden menoa on myös hienoa seurata kentän laidalta.

– Onhan nämä isommat uskomattoman taitavia. Omat pojat katsovat suu auki ihaillen näitä aikuisia harrastajia. Onhan tämä tosi hieno juttu, Ville Rantala kehuu Kuopion Lippumäen skeittiparkkia.

Ville Rantala pohtii skeittailun aloittamista uudelleen. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Aiheesta voi keskustella 23.6. kello 23:een saakka.

Lue myös:

.
.