Hyppää sisältöön

Herätys: Macronin liittouma menetti enemmistön | Arkkitehdit vaativat perinnerakentamista | Netin hiilijalanjälki lentoliikennettä suurempi

Kerromme päivän uutiset ja puheenaiheet nopeasti.

Macronin liittouma on saamassa 245 paikkaa, kun enemmistöön tarvitaan 289 paikkaa. Kuva: AOP

Macronin liittouma sai eniten paikkoja, mutta menetti enemmistön parlamentissa

Ranskan parlamenttivaalien toisella kierroksella presidentti Emmanuel Macronin liittouma menetti enemmistön parlamentissa. Kun lopulliset tulokset on julkistettu, Macronin liittouma on saamassa 245 paikkaa parlamenttiin, kun enemmistöön tarvitaan 289 paikkaa. Marine Le Penin äärioikeistolainen puolue on saamassa 89 paikkaa.

Suomeen vaaditaan nyt kaunista, uusvanhaa rakentamista "rumien laatikoiden" tilalle

Arkkitehti Veeti Heikuran kurssityönä suunnittelema, perinteisempään arkkitehtuuriin nojaava ehdotus Tampereen Otavalankadulle nousevaan uudisrakennukseen. Kuva on havainnekuva. Kuva: Veeti Heikura / Studio Heikura

Lähes 10 000 jäsenestä koostuva Arkkitehtuurikapina täytti hiljattain seitsemän vuotta ja vaatii äänekkäästi nykyrakentamiselle korjausliikettä. Rakennuttajat ja kaupungit vetoavat kauniina pidetyn perinnerakentamisen kustannuksiin ja tilankäytön ongelmiin. Nuoret arkkitehdit pitävät keskustelua tervetulleena ja vaativat siihen alaltaan aktiivisempaa otetta.

Digitaalinen media on valtava energiasyöppö

Googlella on datakeskus Haminassa. Kuva kesäkuulta 2019. Kuva: Kimmo Brandt / EPA

Digitaalisen median osuus koko maailman energiankulutuksesta on paisumassa viidennekseen lähivuosina. Netin ja sitä tukevien järjestelmien hiilijalanjälki on tutkimusten mukaan jo suurempi kuin lentoliikenteessä. Aalto-yliopiston professorin mukaan maailma onkin menossa energiankulutuksessa väärään suuntaan.

Sää poutaantuu ja lämpenee

Maanantaina sää on jo enimmäkseen poutainen, mutta yksittäisiä sadekuuroja tulee vielä maan etelä- ja keskiosassa. Aurinkoisinta on lännessä ja pilvisintä pohjoisessa sekä idässä.

.
.