Hyppää sisältöön

Herätys: Tuulivoimalat jakavat Suomen kahtia | Johnny Depp on myös kitaristi | Venäjä käyttää kiertoilmaisuja propagandassaan

Kerromme päivän uutiset ja puheenaiheet nopeasti.

Puolustusvoimat on antanut tuulivoimalausuntoja viime vuodet ennätystahtia. Arkistokuva Tyrinselän tuulivoimapuistosta viime kesältä. Kuva: Dani Branthin / Yle

Puolustusvoimat sallii Länsi-Suomeen jopa 10 000 tuulivoimalaa – idän rajamaakuntiin luvataan vain kymmeniä

Puolustusvoimien suhtautumisen takia Suomi on jakautumassa hyvin jyrkästi kahteen osaan tuulivoimaloiden sijoittumisessa. Läntiseen Suomeen puolustusvoimat on antanut myönteisen lausunnon jopa kymmenen tuhannen tuulivoimalan rakentamiseeen. Itärajan maakuntiin Etelä- ja Pohjois-karjalaan sekä Kymenlaaksoon Puolustusvoimat on antanut suostumuksensa vain muutaman kymmenen voimalan pystyttämiseen kuluneen yli kymmenen vuoden aikana.

Johnny Depp konsertoi tänään Kaisaniemen puistossa – tässä viisi faktaa suositun näyttelijän musiikkiurasta

Johnny Depp ja Jeff Beck tapasivat vuonna 2016. Tänä kesänä he julkaisevat yhteisen albumin. Kuva: Stuart Wallace / AOP

Suuri yleisö tuntee Johnny Deppin erityisesti hänen elokuvarooleistaan, mutta Depp on myös kokenut muusikko. Hän lopetti lukion ja muutti Los Angelesiin tavoitellakseen uraa musiikin parissa. Oikeustaistelun takia otsikoissa ollut näyttelijä esiintyy tänään Helsingin Kaisaniemen puistossa osana brittiläisen kitaristin Jeff Beckin kokoonpanoa.

Ei räjähdys vaan poksahdus – venäläinen propaganda antaa ikäville asioille uudet nimet ja tällaisia ne ovat

Sanoilla ja symboleilla on merkitystä. Moskovassa sijaitsevan Gazpromin rakennuksen ikkunoihin oli 31. toukokuuta valaistu hyökkäyssodan tunnusmerkki, Z-kirjain. Kuva: Yuri Kochetkov / EPA

Venäjä kutsuu hyökkäystään Ukrainaan "“sotilaalliseksi erikoisoperaatioksi". Kyseessä ei ole ainoa Venäjän käyttämä kiertoilmaisu, jolla pyritään hämärtämään Ukrainan sodan todellisuutta. Yle listasi keskeisimpiä termejä, jotka ovat alkaneet yleistyä venäläisessä kielenkäytössä maan hyökättyä Ukrainaan.

Sää jatkuu epävakaisena

Kuva: Yle

Sunnuntaiaamulla ukkostaa myös itäosassa. Päivä on laajalti sateinen, maan eteläosassa sekä Lapissa on enimmäkseen poutaa. Päivän ylin lämpötila vaihtelee 11 ja 20 asteen välillä.

Maan eteläosassa länsituuli on voimakasta iltapäivällä, tuulen nopeus on puuskissa 15 metriä sekunnissa. Merialueilla on voimassa tuulivaroituksia ja Saimaalla ukkospuuskavaroitus.

.
.