Hyppää sisältöön

Iholla

Pesijät ovat nykyään harvinaisuus, sillä moni haluaa pestä itse itsensä. Pesijän käsittelyssä moni kuitenkin palaa muistoissaan lapsuuteen – ja kokee olonsa turvalliseksi.

Pesulaverille on juuri pötkähtänyt vanhempi, jo keski-iän ylittänyt mies. Hän on tullut pesulle Kotiharjun saunaan Helsingin Kallioon. Merja Holopainen ottaa pesukorin esiin ja ryhtyy pesemään.

Molemmat juttelevat pesun aikana paljon, mutta ovat ajoittain myös hiljaa. Laverin ylle laskeutuu käsinkosketeltava rauha. Ikään kuin hetkessä olisivat vain Holopainen ja mies, jota pestään.

Kaksikymmentä vuotta ihmisiä pessyt Holopainen on kirjaimellisesti ja kuvaannollisesti ihmisten iholla. Pesulaverilla puhutaan ajankohtaisista asioista, mutta myös ihmisten elämän kipeistä asioista ja ilonaiheista.

– Pesun aikana tulee sellainen jännä yhteys, jota on hyvin vaikea selittää, Holopainen sanoo.

– Pesulaveri on melkein kuin pyhä paikka, jossa hiljennytään ja ollaan vain siinä hetkessä. Moni palaa muistoissaan lapsuuteen ja siihen tunteeseen, kun äiti tai mummo pesi saunassa.

Vakioasiakkaana käyvällä miehellä on oma harja, jolla häntä pestään. He ovat tunteneet Holopaisen kanssa vuosituhannen alusta asti, sillä mies käy saunassa ja pesulla viikoittain. Holopainen on välillä tehnyt muitakin töitä, mutta palannut sittemmin pesemään ihmisiä saunalle. Kuva: Silja Viitala / Yle
Moni varaa pesun etukäteen, mutta niitä varataan myös paikan päältä saunaan tullessa. Toisen asiakkaan pesun näkeminen rohkaisee empiviäkin pesulle, Holopainen kertoo. Kuva: Silja Viitala / Yle

Pesijät ovat nykyään harvinaisuus. Holopainen tietää Helsingistä toisen pesijän, joka on töissä yksityisessä saunakerhossa.

Aiemmin myös Kotiharjun saunalla pesijä oli paikalla joka päivä, ja miesten ja naisten puolella oli omat pesijänsä. Pesuun joutui jonottamaan. Tätä nykyä ihmiset haluavat kuitenkin pestä itse itsensä. Sen vuoksi pesijä on enää parina päivänä viikossa paikalla, torstaisin ja lauantaisin.

Vakioasiakkaita on monia. Tämän päivän ensimmäinen asiakas käy joka torstai.

Merja Holopaisen pesukorissa on useita pesusieniä, palasaippuaa, suihkusaippuaa, hoitoainetta ja erilaisia shampoita. Naiset haluavat pesun useammin suihkusaippualla ja miehet palasaippualla, hän kertoo. Kuva: Silja Viitala / Yle

Holopaisen pesijän työhön opetti hänen oma anoppinsa 20 vuotta sitten. Kotiharjun sauna on ollut perheyritys jo vuosikymmeniä, ja Holopainen seurasi aluksi vierestä, kun hänen anoppinsa pesi ihmisiä. Sitten osat vaihtuivat, hän tarttui pesusieneen ja palasaippuaan.

– Minussa taitaa olla pesijän verta, sillä myös äitini ja isoäitini olivat kylvettäjinä vanhainkodissa ja sairaalassa, hän sanoo.

Vakioasiakkaan jalat ovat kutiavaa sorttia. Kumma juttu, kun itse pesee niin se ei kutita lainkaan, mutta kun toinen pesee, se kutittaa aivan halvatusti, mies sanoo. Kuva: Silja Viitala / Yle

Keskimäärin Holopainen pesee viitisen ihmistä työvuoronsa aikana. Tänään saunalla on hänen mukaansa kansainvälinen vilske, sillä häneltä on varattu perätysten kolme pesua englanniksi.

Englantia pitäisi opetella puhumaan paremmin, sillä turisteja ja muita kansainvälisiä asiakkaita on entistä enemmän, Holopainen tuskailee.

– Olen opetellut sanomaan että turn around, kun pestään laverilla, sit here kun on hiustenpesun aika ja we’re ready, kun pesu on lopussa, hän nauraa.

Kivisen pesulaverin päällä on pehmeä, vedenkestävällä kankaalla päällystetty patja. Kuva: Silja Viitala / Yle
Kuinka moni pesee kätensä ja jalkansa peseytyessään, Holopainen kysyy samalla, kun käy huolellisesti jokaisen sormen ja varpaan läpi. Kuva: Silja Viitala / Yle

Seuraavana laverille asettuu makaamaan tanskalainen mies, joka on työmatkalla Suomessa. Hän oli sattumoisin nähnyt aiemmin samalla viikolla, kuinka saunan edessä kadulla oli ollut hänen omien sanojensa mukaan “parikymmentä puolialastonta ihmistä, jotka olivat kauhean onnellisia”.

Pesijän hän varasi, kun sai kuulla sellaisen olevan paikalla.

Ensin pestään selkäpuoli, sitten etupuoli. Ensin koko keho valellaan vedellä, jonka jälkeen otetaan pesusieni käteen ja ryhdytään pesemään.

Tila huokuu hiljaisuutta, kun Holopainen pesee tanskalaismiestä. Kuuluu vain veden lotina ja pesusienen hankaava ääni.

Moni pestävä haluaakin tulla pesulle nauttimaan, rentoutumaan ja olemaan hiljaa.

Pesu tehdään huolellisesti, joka kohta ihosta läpi käyden. Kuva: Silja Viitala / Yle

On myös asiakkaita, jotka kertovat pesun aikana isoja, henkilökohtaisiakin asioita. Tilanne on niin intiimi, että siinä purkaa helposti sydäntään, jos hetki tuntuu hyvältä, Holopainen sanoo.

– Eräs asiakas kertoi läheisensä traagisesta kuolemantapauksesta. Se kosketti syvästi. On kunnianosoitus, että ihmiset voivat ja uskaltavat avautua minulle.

– Paljon on onnellisiakin asioita, joita ihmiset jakavat. He kertovat menneensä naimisiin ja muista elämän iloista, hän hymyilee.

Suurin osa jutustelee kuitenkin aivan arkisista asioista. Säästä, päivän otsikoista tai arkikuulumisistaan.

Pesulaverilla ja saunassa saa puhua melkeinpä kaikesta muusta paitsi uskonnosta ja politiikasta. Tämän päivän puheenaiheena miesten saunassa ja pesuhuoneessa ovat muun muassa Kauniit ja rohkeat -sarjan hahmojen ihmissuhdesotkut.

Vahvat naiset, jotka sanovat mielipiteensä suoraan, kuuluvat saavan kannatusta.

Työmatkalla oleva tanskalainen mies ei ollut koskaan aiemmin käynyt saunassa tai pesijällä, mutta haluaa palata Suomeen uudemman kerran juuri niiden takia, ja suositella suomalaista saunaa myös kavereilleen.

Ihmiset ovat viime vuosina olleet vakavampia kuin aiemmin, Holopainen pohtii. Siihen voi olla monia syitä.

– Ukrainan sodasta on puhuttu paljon, kuinka kamalaa se on. Korona-aikana puhuttiin omasta ja läheisten sairastumisesta tautiin.

Kaikki ei kuitenkaan ole kurjaa, ja elämän kirjo näkyy ja kuuluu pesulla. Vakioasiakkaiden ja kriisien keskellä Holopaisella on yksi erityisen iloinen asiakasryhmä.

– Monet tulevat tänne viettämään polttareita ja saunomaan. Ne ovat hauskoja hetkiä, kun niin sanotusti pestään synnit pois, Holopainen sanoo.

Hiustenpesun aikana harva pestävä puhuu mitään, vaan nauttii siitä täysin rinnoin.

Ei tätä työtä voisi tehdä, jos ei tykkäisi koskettaa muita, Holopainen pohtii.

– On niin monia ihmisiä, joita kukaan ei koskaan kosketa. Monille se on kuitenkin hirveän tärkeää. Onneksi on edes pesijä, joka koskettaa heitä.

Alastomuus voi vaivata asiakkaita aluksi, mutta ujous karisee nopeasti pois. Alastomuus on niin normaalia, Holopainen sanoo.

– Kaikki tässä ovat samanarvoisia ja samalla viivalla. Jokainen ihminen on arvokas, oli miten nuori tai vanha tahansa, Holopainen hymyilee.

Tanskalaismiehen pesu on nyt valmis. Holopainen pakkaa pesuämpärinsä ja lähtee pesemään seuraavaa asiakastaan naisten pesutiloihin.

Pesuja on tullut tälle päivälle tehtäväksi jo kahdeksan. Sitten hän aikoo pitää tauon.

Pesut tehdään samassa pesuhuoneessa, jossa jokainen saunaan menevä peseytyy ennen ja jälkeen saunan. Kuva: Silja Viitala / Yle

Seurasimme Merja Holopaisen työpäivää ja asiakkaiden pesuja Kotiharjun saunalla kesäkuun puolivälissä. Kuvissa esiintyvät pestävät ihmiset antoivat luvan kuvata ja julkaista kuvat heidän pesuhetkistään, mutta eivät halunneet kertoa nimiään julkisuuteen. Julkaisemme kuvatekstit siis poikkeuksellisesti ilman nimiä.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta lauantaihin 25.6. klo 23:een asti.