Hyppää sisältöön

Macronin liittouma sai eniten paikkoja – menetti enemmistön parlamentissa

Vasemmiston ja vihreiden liittouma sai 135 paikkaa, joka tekee liittoumasta vahvan oppositiovoiman Macronin politiikalle.

Kuva: AOP

Ranskan parlamenttivaalien toisella kierroksella presidentti Emmanuel Macronin liittouma menetti enemmistön parlamentissa. Kun lopulliset tulokset on julkistettu, Macronin liittouma on saamassa 245 paikkaa parlamenttiin, kun enemmistöön tarvitaan 289 paikkaa.

Vasemmiston ja vihreiden liittouma sai 135 paikkaa, joka tekee liittoumasta vahvan oppositiovoiman Macronin politiikalle.

Ranskan sisäministeriön mukaan toisen kierroksen äänestysprosentti jäi alle 47 prosentin, kun ensimmäisellä kierroksella vastaava luku oli 47,5.

Marine Le Penin äärioikeistolainen puolue on saamassa 89 paikkaa parlamenttiin.

France 24:n asiantuntijat mukaan keskusta-oikeistolainen Les Républicains -puolueen liittoumasta tulee tärkeä hallituksen muodostamisessa. Se on saamassa kanavan ennusteen mukaan 78 paikkaa.

Les Républicainsin puheenjohtaja Christian Jacob sanoi vaali-iltana, että puolue jää suosiolla oppositioon Macronin puolueen menetettyä enemmistönsä.

Äärioikeisto ja vasemmisto riemuitsi

Ranskan presidentin Emmanuel Macronin hallituksen ministerit ovat osoittaneet pettymyksensä parlamenttivaalien toisen kierroksen tulokseen.

Macronin liittouma menetti enemmistön parlamentissa. Esimerkiksi terveysministeri Brigitte Bourguignon on Ranskan Tv2:n mukaan menettämässä paikkansa. Myös muutama muu Macronia tukenut poliitikko on häviämässä vaalit.

Budjetista vastaava ministeri Gabriel Attal on sanonut TF1-kanavalle tuloksen olevan kaukana toivotusta. Oikeusministeri Eric Dupond-Moretti sanoi BFM televisiolle liittouman voittaneen, mutta ensimmäinen sija on silti pettymys.

Äärioikeiston Marine Le Pen ja Jordan Bardella ovat kutsuneet tulosta tsunamiksi. Le Penin mukaan tulos on historiallinen, sillä puolue saa eniten paikkoja parlamenttiin kuin koskaan aiemmin.

Vasemmiston ja vihreiden liittoumaa johtanut Jean-Luc Mélenchon sanoi Macronin hävinneen. Hän kuvaili tilannetta täysin odottamattomaksi ja ennennäkemättömäksi.

Macron oli vedonnut Ukrainassa käydessään ennen vaaleja äänestäjiin, että nämä soisivat hänen liittoumalleen selvän enemmistön, sillä "mikään ei olisi pahempaa kuin Ranskan sekaannus nykyisen sekaannuksen päälle".

Ranskan pääministerin Elisabeth Bornen mukaan on riski, jos mikään puolue ei saa enemmistöä parlamenttiin.

Toukokuusta pääministerinä toimineen Bornen mukaan enemmistön puute on riski, kun ottaa huomioon edessä olevat haasteet. Borne kommentoi vaalien tilannetta televisioidussa puheessaan sunnuntaina.

Bornen mukaan LREM-puolue, jota hän ja Macron edustavat, alkaa etsiä ratkaisua toimivan enemmistö muodostamiseksi heti maanantaina.

Ranskan parlamentissa on paikkoja 577.

Juttua korjattu klo 7.57. Äänestysprosentti oli vajaa 47aiemmin jutussa ilmoitettu luku 54 prosenttia viittasi kansalaisiin, jotka eivät käyttäneet äänioikeuttaan.

Lue lisää:

Analyysi: Ranskan parlamenttivaalien tulos lupaa politiikkaan myrskyisiä aikoja ja Macronille suuria vaikeuksia