Hyppää sisältöön

Analyysi: Ranskan parlamenttivaalien tulos lupaa politiikkaan myrskyisiä aikoja ja Macronille suuria vaikeuksia

Macronin keskustaoikeistolainen ryhmittymä joutuu etsimään tukea etenkin perinteisestä oikeistosta, ja sillä tulee olemaan hintansa, kirjoittaa Ylen Pariisin-toimittaja Annastiina Heikkilä.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron heilutti autonsa ikkunasta käytyään äänestämässä sunnuntaina. Kuva: Michel Spingler / EPA

PARIISI Ranskan parlamenttivaalien tulos on presidentti Emmanuel Macronille iso pettymys. Lopullisten tulosten mukaan Macronin ryhmittymä sai kansalliskokoukseen 245 paikkaa, kun ehdoton enemmistö olisi vaatinut vähintään 289 edustajaa.

Presidentin keskustaoikeistolainen vaaliliitto menetti ehdottoman enemmistönsä lopulta selvästi, mikä on Ranskassa poikkeuksellista. Yleensä ranskalaiset ovat äänestäneet presidentille vankan enemmistön pian presidentinvaalien jälkeen järjestettävissä parlamenttivaaleissa. Nyt kävi toisin.

Arjen kallistumiseen ja Macronin politiikkaan kyllästyneet ranskalaiset valitsivat parlamenttiin räjähdysherkän yhdistelmän äärioikeistoa ja monenkirjavaa vasemmistoa. Samalla parlamentin voimasuhteet hajaantuivat joka suuntaan, mikä ennustaa Macronille hyvin vaikeaa alkukautta.

Radikaalivasemmistolainen Jean-Luc Mélenchon tavoitteli pääministerinpaikkaa, mutta se jäi lopulta haaveeksi. Hänen perustamansa uusi vasemmistoliittouma La Nupes sai parlamenttiin kuitenkin 133 paikkaa. Mélenchon on Macronin kanssa eri mieltä lähes kaikesta ja saa nyt johtaakseen vahvan oppositioryhmän.

Suuria kiistoja on luvassa ainakin eläkeiästä, jota Macron haluaisi nostaa ja Mélenchon laskea. Protestimielialaa tullaan varmasti todistamaan niin parlamentissa kuin Pariisin kaduillakin.

Vaali-illan suurin yllättäjä oli kuitenkin Marine Le Pen, jonka äärioikeistolainen Kansallinen liittouma kymmenkertaisti paikkalukunsa. Puolue sai kansalliskokoukseen 89 paikkaa. Se on Ranskan äärioikeiston historian paras tulos ja riittää kirkkaasti oman parlamenttiryhmän perustamiseen.

Macronin on turha odottaa esityksilleen tukea Le Penin tai Mélenchonin porukoilta. Hän joutuu etsimään tarvittavia ääniä perinteiseltä oikeistolta – ja sillä tulee olemaan hintansa.

Macron joutuu siirtämään politiikkansa painopistettä nykyistä selvemmin oikealle ja tekemään monenlaisia myönnytyksiä.

Pääministerinä jatkanee Macronin toukokuussa nimittämä Élisabeth Borne. Sosialistitaustainen entinen työministeri on kova luu, mutta vaikeassa paikassa. Hänellä tuskin on tällä hetkellä kadehtijoita.

Macron hallitsee Ranskaa, mutta aiempaa heikompana presidenttinä. Macronin politiikka uhkaa vesittyä ja ranskalainen päätöksenteko mutkistua, mikä ei ole varsinaisen hyvä uutinen myöskään muulle Euroopalle.

Juttuun päivitetty lopulliset vaalitulokset klo 9.21.

Lue lisää:

Macronin liittouma sai eniten paikkoja – menetti enemmistön parlamentissa

Analyysi: Macron on hankalassa paikassa, sillä Ranskan parlamenttivaaleista tulee luultuakin tiukempi taisto

Kirjeenvaihtajan analyysi: Macron ja EU huokaisivat helpotuksesta – tyytymättömät äänestäjät voivat vielä sotkea presidentin suunnitelmat