Hyppää sisältöön

Kemin suljetun paperitehtaan tilalle tulee tekstiilin kierrätykseen erikoistunut tehdas, tietää 270 uutta työpaikkaa

Infinited Fiber Company suunnittelee Kemin Veitsiluotoon 400 miljoonan euron investointia.

Kemiin rakennetaan tekstiilijätettä hyödyntävä tehdas
Kemiin rakennetaan tekstiilijätettä hyödyntävä tehdas

Kemi sai hyviä uutisia maanantaina.

Stora Enso kertoo vuokraavansa osan Kemin Veitsiluodon tehdasalueesta tekstiiliteknologiayritys Infinited Fiber Companylle, joka suunnittelee entiseen paperikonehalliin 400 miljoonan euron investointia tekstiilijätteestä uutta tekstiilikuitua tuottavaan tehtaaseen.

Infinited Fiber Companyn mukaan poistotekstiilejä hyödyntävä tehdas tuo Veitsiluotoon arviolta 270 uutta työpaikkaa noin vuodesta 2025 alkaen. Rakennusvaiheessa työpaikkoja olisi noin 120.

Yhtiö kertoo, että sen asiakkaina on maailman johtavia muoti- ja vaatealan yrityksiä.

– Veitsiluodon alueella on monia tulevaa liiketoimintaa tukevia vahvuuksia, erityisesti sijainti meren rannalla, olemassa oleva infrastruktuuri sekä osaavaa työvoimaa, sanoo Infinited Fiber Companyn toimitusjohtaja ja yhtiön perustaja Petri Alava.

Tehtaan arvioidaan olevan täydessä tuotannossa vuonna 2025.

Yhtiön uusiokuituteknologia muuttaa selluloosapitoiset materiaalit, kuten käytetyt puuvillapitoiset vaatteet, uusiokuiduksi. Siitä valmistetut tekstiilit voidaan kierrättää uudelleen samassa prosessissa yhdessä puuvillapitoisen tekstiilijätteen kanssa.

– Tällä hetkellä suurin osa tekstiilijätteestä päätyy kaatopaikalle tai polttoon. Meidän toimintafilosofiamme on se, että mitään uutta ei tarvitse kasvattaa synnyttääksemme jotakin uutta.

Asiakkaat haluavat uusiokuituja

Toimitusjohtaja Petri Alava sanoo, että yhtiö panostaa ympäristöystävällisyyteen ja ekologisesti kestävään tuotteeseen. Se on monen mahdollisen asiakkaankin toiveissa.

– Meidän toiminta perustuu erittäin vahvasti vastuullisuuteen. Myöskin meidän asiakkaat, joita on Inditex, H&M ja Adidas, ovat vaatineet meiltä erittäin korkeita ympäristönormeja. Toki nämä huomioidaan prosessin ja tehtaan suunnittelussa.

Ainakin vedenkulutus on mahdollista vähentää murto-osaan uusiokäytössä.

– Puuvillan tunnetut ongelmat ovat mittavia. Esimerkiksi yhteen t-paitaan tarvitaan noin 2 700 litraa puhdasta vettä, kun taas meidän vedenkäyttö on 99 prosenttia pienempää kuin puuvillalla.

Kemin kaupunginjohtajan Matti Ruotsalaisen mukaan uutinen on monella tavoin merkittävä. Työpaikkojen määrästä tulee suurempi kuin Metsä Fibren Kemin tehtaan työpaikkamäärä on.

– Ei turhaan Meri-Lappi ole Suomen kiertotalouden keskus ja teollisuuden keskipiste. Ja tämä on vasta alkua, Ruotsalainen sanoo.

Kemin kaupunginjohtaja Matti Ruotsalainen seisoo ulkona kesällä.

Energiayhtiö investoi 50 miljoonaa

Energiainfrayhtiö Nevel on sopinut Infinited Fiber Companyn kanssa energian ja vesihyödykkeiden tuotantopalveluista.

Viime viikon tiistaina kerrottiin, että Nevel ostaa Veitsiluodon alueen kaukolämpöliiketoiminnan, jolla varmistetaan palvelun jatkuminen alueen asukkaille sekä kiinteistöihin. Nevel on myös solminut sopimuksen energian toimittamisesta Stora Enson Veitsiluodon sahalle.

Nevelin investointien kokonaisarvo alueella on yhteensä noin 50 miljoonaa euroa.

Juttu päivitetty 20.6. klo 12.13.

Edit 20.6. klo 19.15 Korjattu uuden tehtaan työpaikkamäärän vertailu. Työpaikkoja tulee enemmän kuin Metsä Fibren Kemin tehtaassa on, mutta huomattavasti vähemmän kuin oli Stora Enson Veitsiluodon tehtaassa.

Voit keskustella aiheesta 21.6. kello 23 saakka.

Lue myös:

.
.