Hyppää sisältöön

Lasten yleisimpään syöpään kehitettiin uusi lupaava lääkehoito

Nykyiset solunsalpaajahoidot eivät tehoa leukemiahoitoon aina kovin hyvin. Uusi tehokas lääkehoito löytyi yhdistelmähoidosta.

Lääkehoidon yhdistäminen tehosi uusiutuneisiin lasten leukemioihin paremmin kuin entinen hoito. Kuvituskuva. Kuva: Miikka Varila / Yle

Leukemia on lasten yleisin syöpä, ja Suomessakin akuuttiin leukemiaan sairastuu noin 50 lasta vuodessa. Valtaosalla heistä todetaan akuutti lymfoblastinen leukemia (ALL) eli syöpä on lähtöisin varhaisista luuytimen imusoluista.

Lasten leukemia on lähes aina akuutti eli sen taudinkulku on nopea ja vaatii siten nopean hoidon. T-imusoluista peräisin oleva leukemiamuoto (T-ALL) on ennusteeltaan huono, eivätkä nykyiset solunsalpaajahoidot tehoa siihen yhtä hyvin. Jos sairaus uusiutuu, ennuste on erityisen huono.

Nyt tutkimuksessa on löytynyt uusi lupaava hoitomuoto.

Lääkeyhdistelmä tehosi

Tampereen yliopiston lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnan sekä Massachusettsin tutkimusinstituutin ja Harvardin Kantasoluinstituutin yhteisessä tutkimuksessa löydettiin uusi T-ALL:aan tehoava lääkeyhdistelmä.

Löytö perustuu tamperelaisen tutkimusryhmän aikaisempaan havaintoon, jossa dasatinibi-lääke tehosi noin kolmasosaan testatuista potilasnäytteistä.

Leukemian hoidossa yhden lääkkeen teho menetetään yleensä nopeasti. Uudessa tutkimuksessa etsittiin sen takia lääkeyhdistelmiä, joilla saataisiin dasatinibin kanssa tehostettu yhteisvaikutus. Tällaiseksi osoittautui rinnakkaista viestinsiirtoketjua estävä temsirolimuusi-lääke.

Lääkkeet yhdistämällä saatiin hävitettyä leukemiasolut selvästi tehokkaammin kuin yhtä lääkettä käytettäessä.

Tutkimuksen päätekijänä toiminut FT Saara Laukkanen sanoo, että lääkeyhdistelmä varmistettiin solumalleissa, potilasnäytteissä ja hiireen siirrostetuissa leukemioissa.

– Tämä on ollut pitkä, neljän-viiden vuoden mittainen projekti, jonka lopputuloksena ymmärrämme myös solutasolla lääkkeiden toimintamekanismin, Laukkanen sanoo tutkimustiedotteessa.

Laukkanen oli projektin aikana puolen vuoden ajan vierailevana tutkijana Bostonissa Massachusettsin sairaalan patologian yksikössä professori David Langenaun tutkimusryhmässä. Tutkimuksen toisena avaintekijänä toimi FT Alexandra Veloso, joka työskenteli samassa laboratoriossa.

Ennuste kohentunut

Tutkimuksen toinen vetäjä, osaston ylilääkäri, dosentti Olli Lohi Tampereen yliopiston ja Tampereen yliopistollisen sairaalan Syöpäkeskuksesta pitää lääkeyhdistelmää lupaavana uutena hoitovaihtoehtona.

– Seuraava askel on viedä havainto käytäntöön uusiutunutta tautia sairastaville potilaille varhaisvaiheen lääketutkimusten kautta.

Tutkimus on julkaistu alan arvostetuimmassa Blood-tiedelehdessä (siirryt toiseen palveluun). Tampereen yliopiston ja Harvardin Kantasoluinstituutin lisäksi tutkimuksessa oli mukana tutkijoita myös Pohjois-Carolinan, Itä-Suomen ja Helsingin yliopistoista.

Lasten leukemian ennuste on kohentunut viime vuosikymmeninä huomattavasti. Noin 80–90 prosenttia lymfaattista ja 60–70 prosenttia myelooista leukemiaa sairastavista paranee pysyvästi. Samanaikaisesti esimerkiksi vauvaleukemiaa sairastavien ennusteet ovat säilyneet heikkoina, kertoo TAYS sivuillaan.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta tiistaihin 21.6. kello 23:een saakka.

.
.