Hyppää sisältöön

Lama Kourdia kehotettiin Suomessa jäämään kotiin odottamaan vauvan syntymää, mutta hän valitsi toisin – tässä ovat vuoden pakolaiset

Vuoden pakolaiset tulevat Tampereelta ja ovat kotoisin Syyriasta. Lama Kourdi ja Aladdin Delli halusivat oppia suomen kielen heti tultuaan.

Lama Kourdi (vas.) ja Aladdin Delli ovat Vuoden pakolaisia. Kuva: Julius Töyrylä

Suomen Pakolaisapu on valinnut Vuoden pakolaisnaiseksi 2022 tamperelaisen Lama Kourdin ja Vuoden pakolaismieheksi 2022 myös tamperelaisen Aladdin Dellin.

Kourdi ja Delli ovat molemmat kotoisin Syyriasta. Syyrialaiset ovat yhä yksi maailman suurimmista pakolaisryhmistä.

Lama Kourdi saapui miehensä ja esikoisensa kanssa Suomeen turvapaikanhakijana vuonna 2015. Pakomatka kesti 20 päivää ja matkallaan he joutuivat ylittämään meren vaarallisesti kumiveneellä, nukkumaan metsässä ja kävelemään loputtomasti.

Suomessa perhe ohjattiin ensin Helsingissä sijaitsevaan vastaanottokeskukseen, sieltä vuodeksi Seinäjoen vastaanottokeskukseen ja lopulta oleskeluluvan jälkeen Tampereelle.

Kourdi ja hänen miehensä halusivat heti päästä opiskelemaan ja tekemään töitä. Asiat eivät kuitenkaan toteutuneet niin nopeasti kuin he olisivat halunneet. Pariskunnalla ei ollut työntekolupaa, eikä mahdollisuutta opiskella suomen kieltä. Niinpä Lama Kourdi aloitti vapaaehtoisena kielen- ja kulttuurin avustajana paikallisen ala-asteen valmentavalla luokalla.

Kourdin saatua opiskeluluvan ja muutettuaan Tampereelle vuonna 2017, tuntui perheen elämä vihdoin alkaneen. Mies pääsi työharjoittelun kautta vakitöihin yritykseen, jossa hän työskentelee vielä tänä päivänäkin.

Kehotettiin jäämään kotiin

Suomessa Lama Kourdia kehotettiin jäämään kotiin odottamaan toisen lapsensa syntymää, mutta hänellä oli muita suunnitelmia suomen kielen kurssin jälkeen. Hän aloitti työkokeilussa yläasteella koulunkäyntiavustajana ja kiersi sairaaloissa ja kouluissa jakamassa ajatuksiaan eri hankkeiden kokemusasiantuntijana.

Kolmatta lastaan odottava Lama Kourdi ei jäänyt vain odottamaan, vaan opetteli aktiivisesti suomen kielen. Kuva: Julius Töyrylä

Vain kaksi viikkoa toisen poikansa syntymän jälkeen hän perusti naisille oman kerhon asuintalonsa kerhotiloihin. Kerhossa opiskellaan suomen kieltä ja tapaamisiin on kutsuttu eri alojen asiantuntijoita, kuten sairaanhoitajia ja sosiaalityöntekijöitä.

Vuoden pakolaisnaisena Kourdi aikoo jatkaa maahan muuttaneiden naisten oikeuksien puolestapuhujana. Nykyään hän viimeistelee sosionomiopintojaan ja odottaa kolmatta lastaan.

– Tahdon lisätä naisten tietoa heidän omista oikeuksistaan ja kannustaa heitä opiskeluiden pariin. Myös ammattilaisten ymmärryksen lisääminen on tärkeää, sillä väärinkäsityksiä syntyy helposti, jos osapuolet eivät tunne toistensa kulttuureja tai uskontoja, hän kertoo tiedotteessa.

Vuoden pakolaismies

Vuoden pakolaismies Aladdin Delli saapui veljensä kanssa kiintiöpakolaisena Suomeen vuonna 2019. Hän tuli Syyrian sodan keskeltä ensin Venäjälle, missä vietti 2,5 rankkaa vuotta.

Delli oli menettänyt näkönsä toisesta silmästä 7-vuotiaana. Sairauden vuoksi myös toisen silmän näkökyky oli heikentynyt. Hän sai viisumin Venäjälle näköleikkausta varten, mutta menetti näkökykynsä lopullisesti hoitovirheen vuoksi. Samassa yhteydessä myös hänen kuulonsa aleni merkittävästi.

Vammoistaan huolimatta Aladdin Delli teki kahden vuoden ajan veljensä kanssa Venäjällä vaatetehtaassa yli kymmentuntisia päiviä. Lopulta veljekset saivat turvapaikan Suomessa.

Suomessa hän alkoi heti opiskella suomen kieltä. Alle kahdessa vuodessa hän pääsi työharjoitteluun Tampereen seudun ammattiopistoon suomen kielen opettajan avustajaksi. Suomen kielestä innostunut mies teki myös kielen ääntämisestä opetusvideon Youtubeen.

Aladdin Dellin mukaan avain Suomessa elämiseen on kielen oppiminen. Kuva: Julius Töyrylä

Dellin mielestä oikeilla apuvälineillä ja oikeanlaisella tuella kaikki on mahdollista – vaikka moni onkin epäillyt kuurosokean miehen mahdollisuuksia.

– Toivon, että olisin inspiraatioksi muille Suomeen tulleille pakolaisille, jotka ajattelevat suomen kielen tai selviytymisen uudessa ympäristössä olevan vaikeaa. Tahdon kannustaa heitä; suomen kielen oppiminen on avain elämään Suomessa, Delli sanoo tiedotteessa.

Tällä hetkellä Delli on mukana Suurella Sydämellä -vapaaehtoistoiminnassa ja tukee Suomeen muuttaneiden pakolaisten kotouttamista Suomeen.

Maanantaina vietetään maailman pakolaispäivää. Päivällä tahdotaan muistuttaa tahtomattaan kotinsa jättämään joutuneiden ihmisten tilanteesta ja oikeuksista hyvään ja turvalliseen elämään.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta tiistaihin 21.6. kello 23:een saakka.

.
.