Hyppää sisältöön

Bonito oli vähällä päätyä juhannuskokkoon – maineikas turkulainen salonkivene pelastettiin viime hetkellä

Turun Veneveistämöllä rakennettu salonkivene Bonito oli tuttu näky Turussa 1900-luvun alkuvuosikymmeninä. Pienen ihmeen kautta pelastunut mahonkikaunotar palaa ensi kesänä entistä ehompana laineille.

Jani Vahto salonkivene Boniton edustalla
Jani Vahto korjaa Bonitoa Turun merimuseo Forum Marinumissa. Kuva: Lassi Lähteenmäki / Yle | Video: Arttu Kuivanen / Yle

Turkulaiset isä ja poika, Esko ja Jani Vahto ovat molemmat innostuneet vanhoista puuveneistä.

Esko tiesi Turun Veneveistämöllä (siirryt toiseen palveluun) vuonna 1921 valmistuneen Boniton (siirryt toiseen palveluun) olevan vielä olemassa, mutta sen olinpaikkaa ei tiedetty.

Pahoin ränsistyneen Boniton jäänteitä oltiin Somerolla jo melkein kuskaamassa juhannuskokon polttoaineeksi, mutta pieni ihme tuli väliin.

Salonkivene Bonito pukkien päällä Forum Marinumin verstaalla
Bonito on 12-metrinen salonkivene. Ylen aamu kävi maanantaina seuraamassa kunnostustöitä. Kuva: Lassi Lähteenmäki / Yle

Tärkeääkin tärkeämpi kohtaaminen

Eräs vanhempi rouva tuli aivan muissa asioissa vierailemaan Vahtojen verstaalla. Rouva kertoi, että hänen pojallaankin on vanha puuvene Somerolla, mutta se on jo aivan valmis juhannuskokkoon.

Esko Vahto kuitenkin kysyi veneen nimeä. Rouvan mukaan se on Bonito. Vastaus sai kylmät väreet kulkemaan Eskon kehon lävitse.

Vahto teki visiitin Somerolle, ja vahva epäily varmistui todeksi: Bonito oli vihdoin löytynyt. Ehkä Bonito itse valitsi pelastajansa.

Mahonkiset puuosat hiotaan ja lakataan, hiotaan ja lakataan. Hyvin suojattu puu kestää pidempään, sanoo klassikkoveneiden asiantuntija Jani Vahto. Kuva: Lassi Lähteenmäki / Yle

12-metrinen mahonkinen Bonito edustaa aikakautensa hienointa veneenrakennustaitoa. Se on yksi viimeisistä tähän päivään asti säilyneistä suomalaisista salonkiveneistä.

Bonitolla on hieno ja mielenkiintoinen tarina, joka täydentyy edelleen päivä päivältä. Aluksen suunnitteli Bruno Westin.

Museovirasto ja Forum Marinum vauhdittivat kunnostusta

Jani Vahto esittelee Bonitoa, jota on kunnostettu viisi vuotta. Alus purettiin ensin runkoa myöten, ja muun muassa iso osa kylkien mahonkisista lankuista piti uusia lahovaurioden takia.

Työn alla ovat nyt sisustuksen puuosat. Ensin hiotaan, sitten lakataan, sitten hiotaan ja lakataan. Puu hohtaa kauniisti lakkapinnan läpi. Janin käsissä syntyy huippulaatua.

Boniton kunnostuksessa pyritään saamaan alus mahdollisimman tarkasti alkuperäiseen asuun. Kuva: Lassi Lähteenmäki / Yle

Verstaan sivupöydällä on metrikaupalla lakattuja listoja, joiden profiili on samaa kuin aluksessa oli sen alkuvuosina. Seuraavaksi siirrytään messinkisten helojen kunnostukseen. Hommaa riittää, mutta hyvässä innostuksessa työ etenee.

Remonttia tehdään Turun merenkulkumuseo Forum Marinumin (siirryt toiseen palveluun)verstaalla ja rahallista apua on tullut muun muassa Museovirastolta. Valtaosan entisöintitöistä on toteuttanut veneveistäjä Juha Suorsa.

Bonito aloittaa risteilyt Turun vesillä kesällä 2023

Jani Vahdon arvion mukaan Bonito lasketaan vesille viimeistään ensi kesänä. Jos työt etenevät erityisen ripeästi, alus voi päästä tutuille vesille jo syksyllä.

Salonkivene Bonitosta on tulossa alus, joka kuljettaa matkustajia Turun seudulla. Vahdon mukaan Bonito on vanhoille turkulaisille niin tuttu näky, että on tärkeää, että he pääsevät myös sen kyytiin.

Alkujaan Bonitossa oli 20-hevosvoimainen kone. Nyt kannen alle tuodaan isompi diesel.

Boniton sisustus on vielä kesken, mutta ensi kesänä kaiken pitäisi olla kunnossa, sanoo Jani Vahto. Kuva: Lassi Lähteenmäki / Yle

Äveriäämmän väen kulkupeli

Salonkuvene Bonito on vaihtanut omistajaa (siirryt toiseen palveluun) monta kertaa, mutta melkein aina se on ollut varakkaamman väen hallussa.

Boniton tilasi turkulaisen ahtausliikkeen A. E. Ericksonin johtaja Anton Edvin ”Ukko” Erickson. Ericksonilla oli Ruissalon Kuuvannokassa huvila, Villa Fjällbo, jonka laiturissa Bonito oli tuttu näky.

Ericksonilta Boniton osti polkupyörätehdas Pyrkijän toimitusjohtaja javalokuvausyritys Foto Ab:n perustaja, teollisuusneuvos Mauno Rainto. Alus sai uuden kotipaikan tämän kesähuvilalta Paraisilta, Svartholmin saaresta.

Rainnon perikunnalta Bonito siirtyi tämän naapurille ja hyvälle ystävälle, Turun Pursiseuran pitkäaikaisimmalle kommodorille, varatuomari Olli Tulenheimolle, joka oli pääministeri Antti Tulenheimon veli.

Hannu Siikarlan käsissä 1970-luvulla Bonitoa korjattiin perusteellisesti. 70-luvun lopulla alus siirtyi Päijänteen vesille pidemmäksi aikaa.

Voit keskustella aiheesta Yle-tunnuksella (siirryt toiseen palveluun) 21. kesäkuuta kello 23:een asti.

Edit 23.6.2022 klo 13.37: Juttuun lisätty maininta veneveistäjä Juha Suorsan toteuttamasta entisöinnistä.

.
.