Hyppää sisältöön

Analyysi: Oligarkkien salainen "osuuskunta" hallinnoi miljardien eurojen omaisuutta – jäljet näyttävät johtavan suoraan Vladimir Putiniin

Toimittajajärjestö OCCRP teki paljastusjutun Venäjän valtaeliitin salaisesta yhteistyöstä. Tämän lähemmäksi Putinin korruption todistamista tuskin päästään, kirjoittaa MOT-toimituksen toimittaja Jyri Hänninen.

Venäjän presidentti Vladimir Putin puhui kesäkuun 17. päivä 2022 Pietarin talousfoorumissa. Putinin korruptiosta on esitetty väitteitä jo pitkään, mutta hän on kiistänyt kaikki syytökset. Kuva: Anatoly Maltsev / EPA

Venäjän presidentin Vladimir Putinin on arvioitu olevan maailman rikkaimpia miehiä. Putinin lähipiiri on kahminut satojen miljardien eurojen omaisuuden, kuten osuuksia suurissa venäläisissä energia-alan yhtiöissä.

Useiden tutkivien toimittajien ja esimerkiksi Yhdysvaltain valtion mukaan (siirryt toiseen palveluun) todellisuudessa rahat ovat Putinin tai ainakin hän pääsee niihin käsiksi halutessaan.

Tämän Kreml on kiistänyt aina jyrkästi. Asiakirjaa, joka todistaisi Putinin salaisten miljardien omistajaksi, tuskin koskaan löytyy.

Maanantaina kansainvälinen venäläinen riippumaton verkkojulkaisu Meduza (siirryt toiseen palveluun) ja toimittajajärjestö OCCRP – jonka kanssa Ylen MOT-toimitus on tehnyt usein yhteistyötä – julkaisivat kuitenkin artikkelin, joka pääsee poikkeuksellisen lähelle savuavaa asetta.

OCCRP:n toimittajat nimittivät löydöstään Putinin lähipiirin osuuskunnaksi. Sen kautta hallinnoidaan miljardien eurojen omistuksia. Jäljet johtavat toistuvasti myös presidentti Putiniin tai tämän perheeseen.

Artikkeli avaa venäläisen valtaeliitin taloudellisia kytköksiä ainutlaatuisella tavalla. OCCRP:n englanninkielisen artikkelin voi lukea tästä linkistä (siirryt toiseen palveluun). MOT-toimitus sai artikkelin ennen sen julkaisua ja tämä analyysi pohjautuu merkittäviltä osin siinä kerrottuihin tietoihin.

Palatsi, huvijahteja, yksityislentokoneita

Paljastusjuttu syntyi yhdestä pienestä mutta tärkeästä huomiosta.

Toimittajat huomasivat, että Putiniin tai hänen lähipiiriinsä liittyvissä tutkimuksissa nousi usein esille sama verkko-osoite eli LLCInvest.ru.

Useat eri yhtiöt, joilla ei virallisesti ole keskenään mitään tekemistä toistensa kanssa, käyttivät samaa LLCInvest.ru -sähköpostia tai verkko-osoitetta. Toinen yhdistävä tekijä oli yhtiöiden tiiviit välit Venäjän suurimpaan pankkiin Bank Rossijaan. Pankki omistaa osan verkostoon kuuluvista yhtiöistä suoraan tai pankin työntekijöiden kautta.

Bank Rossijaa nimitetään yleisesti Putinin pankiksi – ja hyvästä syystä. Pankki on kasvanut jättiläiseksi Putinin ja Venäjän valtion avustuksella. Bank Rossijan omistajina on myös Putinin lähipiiriläisiä.

Toimittajat löysivät 86 tällä tavoin toisiinsa kytkeytyvää yhtiötä, säätiötä tai yhdistystä. Näiden yhteenlaskettu omaisuuden arvo on yli neljä miljardia euroa. Omaisuus muodustuu arvokiinteistöistä, huvijahdeista, yksityislentokoneista ja osuuksista venäläisissä suuryhtiöissä. Verkostoon kuuluvat yhtiöt käyttävät samoja osoitteita, johtajia ja tilintarkastajia.

Verkoston kautta on järjestetty myös useita Vladimir Putiniin suoraan kytkeytyviä omistuksia:

Venäläinen oppisitiojohtaja Aleksei Navalnyi julkaisi tammikuussa 2021 tietoja Mustanmeren rannalla sijaitsevasta valtavasta palatsista. Navalnyin mukaan palatsin todellinen omistaja on Venäjän presidentti Vladimir Putin. Virallisesti palatsin omistaa nykyisin oligarkki Arkadi Rotenberg. Kuva: kuvakaappaus Navalnyin julkaisemasta Putin’s Palace -dokumentista. Kuva: palace.navalny.com

Osuuskunta koostuu Putinin lähipiiriläisistä

Osa verkoston kuuluvista yhtiöistä on ollut jo aiemmin julkisuudessa ennen kaikkea jutuissa, jotka käsittelevät Putinin väitettyjä omistuksia.

Kremlin vastaus korruptioväitteisiin on usein lähes identtinen: katsokaa, kartanon tai huvijahdin omistaa joku muu. Se joku muu on yleensä henkilö, joka kuuluu Putinin lähipiiriin.

OCCRP:n paljastamassa salaisessa yhteenliittymässä on mukana useita Putinin lähipiiriin kuuluvia henkilöitä, joista Suomessa tunnetuin on venäläis-suomalainen oligarkki Gennadi Timtšenko. Muita jäseniä ovat esimerkiksi Putinin ex-rakastajattareksi ja tyttären äidiksi väitetty Svetlana Krivonogikh, Putinin lapsuusaikojen ystävä Arkadi Rotenberg ja jo edesmennyt Putinin lapsuudenystävä Petr Kolbin, josta myös MOT-toimitus on julkaissut laajan selvityksen.

Tähän asti Putiniin yhdistettyjä korruptiotapauksia on tutkittu pääosin yksi kerrallaan. Niihin liittyvä yhtiöitä – jotka omistavat esimerkiksi arvokiinteistöjä – on pidetty itsenäisinä toimijoina. OCCRP:n mukaan yhtiöitä johdetaan kuin yhtä konsernia, joka koostuu useista tytäryhtiöistä.

“Vuodetut sähköpostien metatiedot osoittavat, että ulospäin toisistaan riippumattomilta näyttävät LLCInvest -yhtiöt kommunikoivat toistuvasti tavalla, jota voisi edellyttää vain ihmisiltä, jotka työskentelevät yhdessä”, OCCRP kirjoittaa jutussaan.

Venäläinen tutkiva toimittaja Roman Anin on kuvaillut aiemmissa MOT-toimituksen jutuissa, mistä tällaisissa järjestelyissä on todennäköisesti kyse.

– Käytämme tässä yhteydessä Venäjällä sellaista käsitettä kuin “uima-allas”. Kaikki rahat ja omistukset ovat tässä altaassa, jota hallinnoi Putin. Altaassa olevia rahoja käytetään sitten eri tarkoituksiin.

– Se voi tarkoittaa kiinteistöjen ostamista presidentin hallinnon työntekijöille, mutta yhtä hyvin myös salaisten ulkomaan operaatioiden rahoittamista, kuten Kremlin vastustajien myrkyttämisiä, Anin sanoi MOT:lle lokakuussa 2021.

Venäläissuomalainen oligarkki Gennadi Timtšenko on OCCRP:n mukaan yksi salaisen osuuskunnan jäsenistä. Timtšenko on yksi Putinin läheisimmistä oligarkeista. Kuva: Sergey Guneev / Sputnik

Kuka johtaa salaista osuuskuntaa?

Mikä tekee OCCRP:n artikkelista sitten niin tulenaran?

Presidentti Putinin lähipiirin omistuksia ja rahakätköjä on tutkittu useiden vuosien ajan. Myös MOT-toimitus on ollut mukana tekemässä useita artikkeleita, joissa on kerrottu esimerkiksi Jokereiden entisen rahoittajan Gennadi Timtšenkon salaisista omistusjärjestelyistä.

Putinin ystävät ovat tehneet satumaisia rikkauksia Venäjän valtion avulla. Putin on kuitenkin aina kiistänyt hyötyvänsä lähipiirinsä valtavasta omaisuudesta. OCCRP:lle Kremlin edustaja vastasi kommenttipyyntöön toteamalla, että “Venäjän federaation presidentti ei liity millään tavalla omistuksiin tai organisaatioihin, joita mainitsette.”

Osuuskuntaan kuuluvien yhtiöiden edustajat kieltäytyivät joko haastattelusta tai kertoivat nimettömänä, etteivät he tiedä, kuka todellisuudessa päättää yhtiöiden asioista.

Tieto siitä, että useita Putiniin liitettyjä omistuksia on hoidettu keskitetysti, avaa venäläistä varjotaloutta ja korruptiota harvinaisella tavalla. Joukko yksittäistapauksia alkaa näyttää osalta laajempaa kokonaisuutta.

Tärkein kysymys tietenkin on: kuka lopulta vetelee naruja salaisen osuuskunnan takana? Siihen OCCRP ei löytänyt varmaa vastausta. Vladimir Putinin nimeä ei edelleenkään löytynyt asiakirjoista.

Mutta voi tietysti kysyä, kuka on se vallanpitäjä Venäjällä, joka voi käskyttää yleensä eripuraiset ja keskenään kilpailevat oligarkit toimimaan yksissä tuumin salaisessa osuuskunnassa.

Mitä ajatuksia juttu herättää? Voit keskustella aiheesta 21.6. kello 23:een saakka.

MOT kertoi huhtikuun alussa, kuinka Vladimir Putinin lähipiiri on kätkenyt varallisuuttaan jo vuosikymmenten ajan ja miten vaikeaa pakotteiden valvonta on veroparatiisien sekä bulvaanien käytön takia.
.
.