Hyppää sisältöön

Koronapandemian sivuvaikutus: muut infektiot vähenivät viime vuonna

Punkkien levittämiä aivotulehduksia oli sen sijaan entistä enemmän, kertovat THL:n tilastot.

Hengitysuojainten tehosta kiistellään, mutta yhtenä tekijänä ne ovat todennäköisesti vähentäneet infektioita. Kuva: Pia Tuukkanen / Yle

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tartuntatautirekisterin tiedot viime vuodelta kertovat, että koronaviruspandemia vaikutti edelleen useiden tartuntatautien esiintyvyyteen. Etenkin muita hengitystieinfektioita todettiin tavanomaista vähemmän.

Vuonna 2021 esimerkiksi laboratoriovarmistettuja keuhkoklamydia- ja mykoplasmatapauksia todettiin huomattavasti aiempaa vähemmän. Yleensä nämä bakteerit aiheuttavat hengitystieinfektion oireita. Rinovirusten tyypillistä kevät- ja syyshuippua ei havaittu.

Influenssakaudella 2020–2021 Suomessa ei ollut marras-joulukuussa sekä kevättalvella epidemiaa. Tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin ainoastaan yksittäisiä influenssalöydöksiä. Samoin oli syksyllä 2021, vasta joulukuussa löydöksiä oli jo enemmän.

Koronarajoitukset vähensivät matkustamista ja ihmisten kohtaamisia. Kuvituskuva Kymsoten koronarokotuspisteeltä joulukuulta 2021. Kuva: Antro Valo / Yle

– Koronapandemian aikana hengitystieinfektioiden diagnostiikka oli keskittynyt pääosin koronavirukseen. On siis mahdollista, että muita hengitystieinfektioita on jäänyt sen vuoksi todentamatta. Lisäksi koronapandemiaan liittyvät suositukset ja rajoitukset ovat ehkäisseet myös muiden hengitystieinfektioiden leviämistä, sanoo ylilääkäri Tuula Hannila-Handelberg THL:n tiedotteessa.

Punkit levittivät tauteja

Puutiaisaivotulehdusten määrä on ollut nousussa vuodesta 2019 alkaen. Viime vuonna ilmoitettiin yhteensä 151 tapausta, kun edellisvuonna 91. Keväällä 2022 kansallinen puutiaisaivotulehduksen rokotusohjelma laajeni uusille alueille Kirkkonummella ja Lohjalla.

Puutiaiset levittävät bakteerin aiheuttamaa borrelioosia ja virusperäsitä aivokuumetta. Kuva: AOP

Vuonna 2021 myös tavallisimpia suolistoinfektioita aiheuttavia bakteereja, kuten salmonellaa, shigellaa, kampylobakteeria ja yersiniaa, todettiin aiempia vuosia vähemmän. Tämän arvioidaan johtuvan vähentyneestä matkustamisesta.

Lääkärit ja laboratoriot ilmoittavat tartuntatautilöydöksistä THL:n tartuntatautirekisteriin. Vuonna 2021 ilmoituksia tehtiin yhteensä yli 579 000, joista koronaan liittyviä ilmoituksia oli lähes 425 000.

Lue myös:

.
.