Hyppää sisältöön

Iisalmen keskustan kiinteistöstä katkesi äkisti sähköt, koska omistaja ei ollut maksanut laskuja – harvinainen tilanne yllätti vuokralaiset

Kiinteistössä vuosikymmeniä toiminutta ravintolaa uhkaa sulkeminen, jos lämmön ja lämpimän veden tulo katkaistaan. Kiinteistön omistajan mukaan laskut eivät tulleet perille, mutta nyt ne on kaikki maksettu.

Savonkatu 19 -osoitteessa sijaitsevasta kiinteistöstä on katkaistu sähköt, koska kiinteistön omistaja ei ollut maksanut sähkölaskuja. Kiinteistössä vuokralaisena olevalla Tuoppi-Kellarilla on oma sähkösopimus, joten valot ja kassakone toimivat. Kuva: Kirsi Niva

Iisalmen keskustassa sijaitsevasta kiinteistöstä on katkaistu sähköt, koska kiinteistön omistaja ei ollut maksanut laskuja.

Savonkatu 19:n asukkaat ja yrittäjät ovat tällä hetkellä ilman sähköä, jos heillä ei ole omaa sähkösopimusta. Sähköt katkaistiin noin kaksi viikkoa sitten.

Vuosikymmeniä samalla paikalla olleen Tuoppi-Kellarin yrittäjän tilanne on siitä onnekas, että hänellä on oma sähkösopimus. Niinpä valot ja kassakone toimivat. Yrittäjä Kirsi Nivan mukaan lämmöt ovat vielä päällä. Jos lämpö ja lämmin vesi katkaistaan, on ravintola suljettava.

– Tilanne on kaoottinen. Sain ilmastoinnin toimimaan niin, että vedin oman kaapelin ilmastointilaitteesta. Onneksi on uljaita sähkömiehiä, Niva kuvailee tilannetta.

Savonkatu 19 -kiinteistön tilanteesta kertoi ensimmäisenä Iisalmen Sanomat (siirryt toiseen palveluun). Lehti on haastatellut myös muita vuokralaisia, jotka ovat olleet tilanteesta järkyttyneitä ja ihmeissään. Talon käytävät ovat pimeitä eivätkä hissit toimi, mikä on ollut hankalaa etenkin ikääntyneille asiakkaille.

Omistaja: "Rahaa olisi, mutta ei laskuja"

Kiinteistö oy Iisalmen Savonkatu 19 -yrityksen toimitusjohtajan Veli-Pekka Korhosen mukaan Savon Voima Verkon laskuja on jäänyt maksamatta, koska ne eivät ole tulleet perille.

Hän kertoo olleensa maanantaina yhteydessä Savon Voima Verkkoon ja saaneensa asiat sovittua.

– Nyt on kaikki laskut maksettu.

Korhosen mukaan hän ei ollut saanut paperisia laskuja ja hänen sähköpostinsa ei toimi.

– Raha olisi pöydällä, mutta ei ole laskuja. Operaattori katkaisi yhteyden, niin ei ole sähköpostia. Sain Savon Voima Verkolta kolme tai neljä laskua tekstiviestillä, mutta suurin niistä, lämpölasku, puuttuu, Korhonen kertoo.

Hän kertoo, ettei ole ollut tietoinen maksamattomista laskuista.

– Minulla on 17 rautaa tulessa ja 30 senttimetrin pinkka papereita pöydällä. Minulla on monta muutakin kiinteistöä, niin voi jäädä huomaamatta, että laskut eivät tule perille.

Savon Voima -konsernin henkilöstö-, markkinointi- ja viestintäjohtaja Minna Vierimaa ei voi kommentoida yksittäistä tapausta, mutta pitää tilannetta todella harmillisena.

– Yleisellä tasolla voin sanoa, että laskut toimitetaan asiakkaan haluamassa muodossa asiakkaan ilmoittamaan osoitteeseen postitse, sähköpostitse tai e-laskuna.

Savon Voiman mukaan yritysasiakkaan maksamattomasta laskusta lähetetään ensin maksumuistutus, maksuvaatimus ja ennen sähköjen katkaisupyyntöä vielä katkaisuvaroitus.

Yritysasiakkaiden tapauksessa sähköt voidaan katkaista aikaisintaan viisi viikkoa laskun alkuperäisen eräpäivän jälkeen.

Vuokralainen: Omistajaa yritetty tavoittaa

Tuoppi-Kellarin yrittäjän Kirsi Nivan mukaan kiinteistön vuokralaiset ovat yrittäneet saada yhteyttä kiinteistöön omistajaan kaikin mahdollisin keinoin.

– Kaikkia muita keinoja on käytetty, paitsi savumerkkejä. Talonmies on käynyt hänelle henkilökohtaisesti sanomassa maksamattomista laskuista.

Veli-Pekka Korhonen kiistää tämän.

– Ei pidä paikkaansa, en ole nähnytkään häntä.

Korhonen ei vielä tiedä, milloin sähköt palautuvat.

– Heti kun he Savon Voimalta kerkeävät.

Fonecta Finderin mukaan Kiinteistö oy Iisalmen Savonkatu 19 liikevaihto oli 170 000 euroa vuonna 2019 ja tilikauden tulos 5 000 euroa. Liikevaihto laski tuona vuonna 22 prosenttia.

.
.