Porontaljat eivät ole viime vuosina käyneet enää kaupaksi, ja siksi on jouduttu miettimään uusia tapoja hyödyntää taljoja. Lapin ammattikorkeakoulu Rovaniemeltä ja Paliskuntain yhdistys ovat viime vuoden keväästä lähtien työskennelleet yhdessä Taljat rahaksi -hankkeessa, jonka tavoitteena on nostaa porontaljojen arvoa.
Tilanne oli pari vuotta sitten niin paha, että taljakasat meinasivat jäädä paliskuntien teurastamoiden varastoihin, koska suuret taljanostajat eivät enää ostaneet niin paljon taljoja.
Projektityöntekijä Mari Ronkainen kertoo, että kehityshankkeella yritetään saada vähän lisätuloja poronhoitajille.
Hankkeessa on tehty tähän mennessä muun muassa verkkoon video, jossa opetetaan koipinahkojen ottamista talteen. Nykyisin koipinahkojen arvo voi olla suurempi kuin itse taljan hinta. Suomessa koipinahkoja käyttävät käsityöläiset, mutta kysyntää suuremmille määrille koipinahkoja olisi ulkomailla, sanoo Ronkainen.
– Videon avulla teurastamot voivat aloittaa koipinahkojen talteenoton. Olemme myös alkaneet rakentaa verkostoja koipinahkojen myynnille. Kysyntää koipinahoille olisi muun muassa Mongoliassa. Siellä on kenkätehtaita, jotka ostaisivat mielellään koipinahkoja Suomesta.
Taljoista puruleluja koirille
Hankkeella yritetään vauhdittaa taljojen myyntiä sekä vanhoilla että uusilla tavoilla. Ronkainen kertoo, että taljoja myydään nykyisin yhä enemmän suoramyyntinä kuluttajille samalla tavalla kuin poronlihaakin.
Työpajoissa on tehty porontaljoista myös koirien puruleluja.
- Koiranomistajat haluavat ostaa suomalaisia tuotteita, ja poro tiedetään laadukkaaksi raaka-aineeksi. Olemme tuottamassa hankkeessa ohjeistusta puruluurullien valmistukseen. Ohjeet tulevat nähtäviksi sekä hankkeen verkkosivuille että sen somekanaville, kertoo Ronkainen.
Taljat rahaksi -hanke jatkuu vielä tämän vuoden loppuun saakka.