Hyppää sisältöön

Oulu purkaa liikennöintisopimuksen OTP Travelin kanssa – toimitusjohtaja: Oulun Taksipalvelut joutuu hakeutumaan konkurssiin

Sopimusten purun syynä ovat yhtiön toistuvat ja jatkuvat sopimusrikkomukset, jotka ovat oleellisesti heikentäneet kuntalaisten saamaa joukkoliikennepalvelua.

Oulun kaupungin irtisanoma sopimus päättyy 9. elokuuta. Kuva: Marko Väänänen / Yle

Oulun kaupunki purkaa liikennöintisopimuksen joukkoliikenteestä OTP oy:n kanssa.

OTP Travelin toimitusjohtaja Sari Niskanen on tänään lähettänyt henkilöstölle viestin, jossa hän kertoo, että käytännössä sopimuksen irtisanominen tarkoittaa, että Oulun Taksipalvelut oy joutuu hakeutumaan konkurssiin. "Minä kiitän kaikkia tähän saakka, jatkosta asioista vastaa pesänhoitaja. Toimitusjohtaja Sari Niskanen", lukee viestissä.

Niskanen kertoo Ylelle pitävänsä sopimuksen irtisanomista laittomana.

Yhtiöllä on noin 190 työntekijää Oulussa.

Syynä sopimuksen purkamiseen ovat Oulun kaupungin mukaan jatkuvat sopimusrikkomukset.

Oulun Taksipalveluiden velvoite tuottaa joukkoliikennepalveluita päättyy 9. elokuuta. Kuntalaisten liikkuminen joukkoliikenteessä turvataan väliaikaisilla liikennöintisopimuksilla, jotka astuvat voimaan 10. elokuuta 2022 alkaen.

Oulun kaupungilla ja Oulun Taksipalveluilla on yhteensä viisi liikennöintisopimusta, jotka kattavat 43 prosenttia julkisesta paikallisliikenteestä Oulun seudulla. Sopimusten yhteenlaskettu arvo koko sopimuskaudelta on 73,4 miljoonaa euroa, josta on jäljellä noin 55 miljoonan euron arvoinen kausi. Sopimukset olisivat muutoin päättyneet vuosina 2024, 2026 ja 2028.

Ongelmia työsuojelussa ja kalustossa

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston (avi) työsuojelun tarkastuskäynnit ovat paljastaneet Oulun Taksipalveluissa kymmeniä vakavia puutteita lakien, asetusten ja työehtosopimuksen noudattamisessa. Lisäksi yhtiön osaomistajalla on tuomio toimialan keskeisen asetuksen rikkomisesta.

Oulun kaupungin virkamiesten suorittamassa valvonnassa on käynyt ilmi, että Oulun Taksipalvelut käyttää laajasti ja jatkuvasti liikennöintisopimuksen vastaista kalustoa.

Kaupunki on sopimuskauden aikana useaan otteeseen yksilöinyt liikennöitsijälle kirjallisesti esille tulleet puutteet ja kehottanut korjaamaan ne. Liikennöitsijälle annettiin aikaa tilanteen korjaamiseen.

Oulun kaupunki on myös sanktioinut Oulun Taksipalveluita sopimusrikkomuksista. Puutteiden korjaamisen annetusta ajasta, liikennöitsijän kuulemisesta ja sanktioista huolimatta yhtiö ei ole saanut toimintaansa sopimuksissa määritellyn mukaiseksi.

Joukkoliikennejaosto päätti asiasta 15. kesäkuuta pitämässään kokouksessa. Päätös purkaa Oulun Taksipalveluiden liikennöintisopimukset oli yksimielinen.

Lisätty 20.6.2022 klo 15.38 toimitusjohtajan lähettämä viesti.

Lisätty 20.6.2022 klo 16.13 tieto, että Niskanen pitää sopimuksen irtisanomista laittomana.

Lue lisää:

.
.