Hyppää sisältöön

Juko: Neljä kaupunkia ja KT tuomittiin sakkoihin lakko-oikeuden rajoittamisesta

Työtuomioistuin tuomitsi Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n ja neljä kaupunkia maksamaan Jukolle hyvityssakkoa lainvastaisesta työtaistelusta kevään kuntasektorin lakkoihin liittyen.

Opettajat lakkoilivat Kuopiossa huhtikuussa ensimmäistä kertaa 38 vuoteen. Jukon lakossa oli mukana myös muita ammattiryhmiä kuten psykologeja, kuraattoreita ja terveydenhoitajia. Kuva: Timo Turpeinen / Yle

Työtuomioistuin on tuominnut Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n sekä Helsingin, Kuopion, Rovaniemen ja Vantaan kaupungit hyvityssakkoihin lainvastaisesta työtaistelusta, kertoo Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko (siirryt toiseen palveluun).

Kyse on KT:n antamasta ohjeistuksesta työnantajille kunta-alan työtaistelujen varalta. Jukon näkemyksen mukaan KT ohjasi kuntia ja kuntayhtymiä edellyttämään, että tietyt viranhaltijat eivät asemansa vuoksi osallistu lakkoihin.

Juko nosti asiasta kanteen työtuomioistuimeen huhtikuun alussa saatuaan tietää KT:n ohjeistuksesta ja siitä seuranneista kaupunkien päätöksistä.

– Katsoimme, että ohjeistuksella voitiin yrittää vaikuttaa laillisen työtaistelumme tehoon. Lisäksi työntekijät saattoivat kokea heille osoitetut päätökset painostuksena olla osallistumatta lakkoon, Jukon neuvottelupäällikkö Jouni Vattulainen kertoo Jukon tiedotteessa.

Jukon mukaan myös työtuomioistuin katsoi KT:n ja kaupunkien ohjeiden luoneen vaikutelmaa, että lakkoon osallistuminen ei ole tehtävien vuoksi mahdollista tai ei ainakaan suotavaa.

Työtuomioistuin totesi, että työntekijäpuoli on perustellusti voinut kokea annetut ohjeet painostukseksi.

– Työtuomioistuimen päätös on hyvä muistutus siitä, että työtaisteluun osallistuminen on perustuslain suojaama perusoikeus ja tällaisen oikeuden rajoittaminen edes välillisesti on kiellettyä, Vattulainen sanoo.

Työtuomioistuin tuomitsi KT:n ja neljä kaupunkia maksamaan Jukolle hyvityssakkoa kunnallisessa virkaehtosopimuslaissa säädetyn työrauhavelvollisuuden rikkomisesta. KT:n sakko on suuruudeltaan 6000 euroa, Helsingin 4000, Kuopion 3000, Rovaniemen 2 500 ja Vantaan 3000 euroa.

Lisäksi kaupungit ja KT velvoitetaan yhteisvastuullisesti korvaamaan Jukon oikeudenkäyntikulut, noin 11 000 euroa.

Juko pyysi huhtikuussa myös poliisia tutkimaan, ovatko kuntatyönantajien toimet loukanneet järjestäytymisvapautta.

– Tietojemme mukaan tämä asia on edelleen poliisin tutkittavana, Jouni Vattulainen kertoo.

.
.