Hyppää sisältöön

Helsinkiläiseen eliittilukioon vaadittiin 9,69:n keskiarvo, Viitasaarella riitti 5,25 – katso kaikkien toisen asteen oppilaitosten pisterajat

Kärkilukioiden keskiarvorajat nousivat edellisvuodesta. Jutusta löydät Suomen kaikkien ammatillisten oppilaitosten ja lukioiden alimmat hyväksytyt pisterajat kevään yhteishaussa.

Suomen vaikeapääsyisimpiin lukioihin vaadittiin kevään yhteishaussa vähintään ysin keskiarvo. Kuva: Asmo Raimoaho / Yle

Kahdeksan kymmenestä Suomen vaikeapääsyisimmästä lukiosta sijaitsee pääkaupunkiseudulla. Ensi syksynä aloittavilta opiskelijoilta vaadittiin vähintään 9,00:n keskiarvo perusopetuksen päättötodistuksessa, jotta he saivat paikan näiden lukioiden yleislinjalta.

Alla olevasta taulukosta näet kaikkien Suomen lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten alimmat hyväksytyt pistemäärät kevään yhteishaussa:

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Maan vaikeapääsyisin lukion yleislinja oli helsinkiläisessä Kulosaaren yhteiskoulussa, jonne alin hyväksytty keskiarvo oli 9,69. Pääkaupunkiseudun ulkopuolelta kymmenen kärkeen mahtuivat vain viidenneksi sijoittunut turkulainen Kerttulin lukio ja Jyväskylän normaalikoulu, joka oli kahdeksanneksi vaikeapääsyisin lukio.

Huippulukioiden keskiarvorajat nousivat hieman viime vuodesta. Vuosi sitten maan kilpailluin lukio oli Helsingin normaalilyseo, jonne vaadittiin 9,50:n keskiarvo. Tämän kevään yhteishaussa normaalilyseon alin hyväksytty keskiarvo oli viimevuotista korkeampi: 9,62. Vaikka keskiarvoraja nousi, oppilaitos putosi vaikeapääsyisimpien listalla kolmanneksi Kulosaaren yhteiskoulun ja niin ikään helsinkiläisen Ressun lukion jälkeen.

Alimmat rajat pienillä paikkakunnilla

Hakijat saivat tiedon tuloksestaan kevään yhteishaussa viime viikolla. Nyt Opetushallitus on julkistanut valtakunnalliset tilastot oppilaitoskohtaisista pisterajoista, mikä mahdollistaa lukioiden vertailun.

Vaikeapääsyisimmät lukiot pysyvät tyypillisesti melko samoina vuodesta toiseen. Tänä vuonna suurin muutos oli Tampereen lyseon lukiossa, joka oli vuosi sitten yksi Suomen kilpailluimmista opiskelupaikoista. Tuolloin lukioon vaadittiin 9,25:n keskiarvo, nyt sisään pääsi hieman yli vitosen keskiarvolla.

Opetushallituksen tilastojen mukaan maan alimmat hyväksytyt keskiarvot olivat Puolangan lukiossa Kainuussa (5,50), Kuusankosken lukiossa Kymenlaaksossa (5,33) ja Viitasaaren lukiossa Keski-Suomessa (5,25). Tilastoista puuttuvat tiedot muutamien lukioiden pisterajoista.

Vaikka maan kilpailluimmat lukiot sijaitsevat Helsingissä, pääkaupunkiseudulla on myös useita lukioita, jonne hyväksyttiin runsaan seiskan keskiarvolla.

Lukuaineiden keskiarvo ratkaisee yleislinjoilla

Vaikeapääsyisimpien lukioiden lista näyttää alimman pistemäärän, jolla sai opiskelupaikan lukion yleislinjalta. Yleislinjalle pääsemiseksi vaadittavat pisteet lasketaan peruskoulun päättötodistuksen lukuaineiden keskiarvosta.

Lukioissa on myös muita linjoja, kuten taide- tai urheilupainotteisia opintoja. Niihin voi olla keskiarvon lisäksi muitakin pääsyvaatimuksia. Näiden linjojen pisterajat saattavat olla yllä olevassa taulukossa yli kymmenen eli korkeampia kuin suurin mahdollinen perusopetuksen päättötodistuksen keskiarvo.

Taulukko näyttää myös ammatillisten opintojen alimmat hyväksytyt pistemäärät, jotka eivät ole keskenään vertailukelpoisia.

Paikkaa haki yli 60 000 perusopetuksen päättänyttä

Kevään yhteishaussa opiskelupaikkaa haki 60 800 perusopetuksen päättänyttä nuorta, joista 97 prosenttia sai opiskelupaikan. Heistä 52 prosenttia hyväksyttiin lukioon ja 42 prosenttia ammatilliseen koulutukseen.

Yhteishaussa oli nyt ensi kertaa mukana kaikki perusopetuksen jälkeinen opetus eli esimerkiksi myös vaativan erityisen tuen perusteella järjestettävät ammatilliset perustutkinnot.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 22.6.2022 kello 23:een asti.

Juttua päivitetty 22.6.2022 kello 11.20: Lisätty hakukoneeseen Lahden lukio Gaudian hakukohteiden tiedot.

Lue lisää:

.
.