Hyppää sisältöön

Wille Rydman eroaa kokoomuksen eduskuntaryhmästä toistaiseksi – Petteri Orpo Ylelle: "Tässä on iso luottamuspula"

Kokoomuksen mukaan asiaa voidaan käsitellä uudelleen, mikäli mahdolliset jatkoselvitykset palauttavat luottamuksen.

Orpo Ylelle: "Tässä on iso luottamuspula, mutta paljon myöskin selvittämättömiä asioita"
Orpo Ylelle: "Tässä on iso luottamuspula, mutta paljon myöskin selvittämättömiä asioita"

Kansanedustaja Wille Rydman eroaa kokoomuksen eduskuntaryhmästä toistaiseksi.

Kokoomuksen lähettämän tiedotteen mukaan kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen ovat käyneet keskustelun Rydmanin kanssa. Johtopäätöksenä Rydman eroaa kokoomuksen eduskuntaryhmän jäsenyydestä.

Petteri Orpo sanoo Ylelle, että johtopäätös erosta oli keskustelussa yhteinen.

– Minulla itselläni ja myöskin eduskuntaryhmän puheenjohtajalla oli vakaa näkemys siitä, että näin on hyvä toimia.

– Oli hyvä, että edustaja Rydman näki asian samalla tavalla, että nämä asiat on nyt kertakaikkiaan selvitettävä. Hän oli johtopäätöksestä samaa mieltä, Orpo sanoo.

Kokoomuksen mukaan asiaa voidaan käsitellä uudelleen, mikäli mahdolliset jatkoselvitykset palauttavat luottamuksen.

–Tässä on iso luottamuspula, mutta paljon myöskin selvittämättömiä asioita, Orpo kertoo.

– On välttämätöntä, että nämä tapahtumat käydään kaikin keinoin läpi. Me voimme palata Rydmanin jäsenyyteen jatkossa, jos selvittelyissä ilmenee jotakin sellaista, mikä palauttaa luottamuksen.

Rydman luopuu toistaiseksi myös niistä jäsenyyksistä, joihin eduskuntaryhmä on hänet valinnut, kuten valiokuntapaikoista.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä käsittelee asiaa tänään ylimääräisessä kokouksessaan kello 15.

Petteri Orpo kertoo Ylen haastattelussa, että kansanedustaja Wille Rydmania kohtaan on iso luottamuspula. Kokoomus ja sen eduskuntaryhmä selvittelee Rydmaniin kohdistuvien väitteiden moraalis-poliittista puolta. Katso koko haastattelu tästä.

Petteri Orpo: Selvittelyssä juridiikka ja asian moraalis-poliittinen puoli

Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mukaan Rydmanin tapauksen selvittelyssä on kaksi asiaa: mitä on juridisesti lain näkökulmasta tapahtunut ja toisaalta moraalis-poliitinen puoli, joka vaatii oman arviointinsa. Orpo kutsuu moraalis-poliittista osaa asiasta vahvaksi.

– Sitä arviointia me teemme eduskuntaryhmän ja puolueen sisällä. Näiden yhteisenä tulemana on asian tarkastelu.

Tarkastelulla Orpo viittaa arviointiin, voiko Rydman palata ryhmän jäseneksi.

Pettikö kokoomuksen toiminta, kun Rydmanista kerrottiin kokoomuksen johdon suuntaan?

– Mitään sellaista, siinä laajuudessa ja vakavuudesta, mitä Helsingin Sanomat sunnuntaina kirjoitti, ei ollut puolueen johdon tiedossa.

– Ne huhut, mitä kuulimme, johti siihen, että puoluesihteeri ja Helsingin toiminnanjohtaja olivat yhteydessä Rydmaniin, joka kiisti nämä väitteet. Mutta on takuuvarmasti tullut selväksi se, että mitään epäasiallista käytöstä ei hyväksytä. Sen jälkeen, kun sunnuntaiaamun lehti oli luettu, tämä siirtyi eri tasolle, Orpo kertoo.

Petteri Orpon mukaan kyseessä on erittäin ikävä asia.

– Totta kai, jos puolueyhteisön piirissä tapahtuu tällaisia asioita, se on erittäin harmittavaista.

– Emme hyväksy mitään häirintää, ahdistelua, valta-aseman väärinkäyttöä, totta kai nämä pistää miettimään. Vielä katsotaan kaikki läpi, että prosessit puolueessa pelaa ja kaikki voi turvallisesti osallistua puolueen toimintaan.

Kansanedustaja Wille Rydman joutuu eroamaan kokoomuksen eduskuntaryhmästä ja luopumaan valiokuntapaikoista. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Poliisi: Ei uutta tietoa, joka johtaisi uusiin tutkintatoimiin

Poliisi on tehnyt esiselvityksen Rydmaniin kohdistuvista väitteistä. Poliisin mukaan ahdistavasta käytöksestä kertoneiden naisten kertomuksissa ei noussut esiin sellaisia tekoja, joiden osalta ylittyisi "syytä epäillä rikosta" -kynnys. Poliisi ei aloittanut asiassa esitutkintaa.

Kokoomus on toivonut, että poliisi ja viranomaiset selvittäisivät tapahtumia vielä uudelleen. Poliisin mukaan sen tietoon ei ole kuitenkaan tullut mitään sellaista uutta tietoa, joka aiheuttaisi uusia tutkintatoimenpiteitä.

Rydman toisti Ylelle tiistaina, että ei anna asiaan liittyen haastatteluita.

Ylen tiedon mukaan Rydman ei osallistunut aamulla perustuslakivaliokunnan kokoukseen eikä hän ole aikeissa osallistua iltapäivällä eduskunnan täysistuntoon.

Rydmaniin kohdistuvat väitteet järkyttivät kokoomuslaisia

Helsingin Sanomat uutisoi (siirryt toiseen palveluun) sunnuntaina Rydmaniin kohdistuvista väitteistä, joiden mukaan Rydman olisi käyttäytynyt ahdistavasti nuoria naisia ja tyttöjä kohtaan. Rydman on itse kiistänyt väitteet sekä jutussa että blogissaan (siirryt toiseen palveluun).

Useat kokoomuslaiset ovat kuvailleet julki tulleita tietoja Rydmanin toiminnasta järkyttäviksi.

Kokoomuksen puheenjohtaja Orpo sanoi eilen keskustelleensa asiasta kahden kesken Rydmanin kanssa. Orpon mukaan häntä järkyttää asian mahdollinen laajuus, yksityiskohtaisuus sekä vakavuus.

Kokoomuksen puoluesihteeri Kristiina Kokko kertoi eilen maanantaina A-studiossa, että myös Helsingin kaupungin valtuustoryhmä kokoontuu käsittelemään Rydmanin toimintaan. Rydman on Helsingin kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja ja muun muassa Helsingin sataman hallituksen puheenjohtaja.

Kokoomuksen Helsingin valtuustoryhmän puheenjohtaja Maarit Vierunen kertoo Ylelle, että ryhmä kokoontuu keskiviikkona puimaan Wille Rydmanin tilannetta ylimääräisessä ryhmäkokouksessa.

– Tämä on ylimääräisen ryhmäkokouksen ainoa asia. Kuulemme kokouksessa myös Rydmania, Vierunen sanoo.

Eduskuntavaalien ehdokasasettelu syksyllä

Rydmanin toimista seurauksia vaatinut kokoomuksen kaupunginvaltuutettu Sini Korpinen uskoo, että Rydmanin ero eduskuntaryhmästä vaikuttaa siihen, millaisia ratkaisuja Helsingin valtuustoryhmä keskiviikon kokouksessa tekee.

– Uskon että valtuustoryhmässä tullaan käymään keskustelua ja varmaan tekemään myös ratkaisuja liittyen siihen mitä tapahtuu Rydmanin erilaisialle luottamustoimille, muun muassa valtuuston varapuheenjohtajuudelle tai Helsingin sataman puheenjohtajuudelle.

Korpinen ei ennakoi, mitä käy esimerkiksi Rydmanin jäsenyydelle valtuustoryhmässä.

– Tämä kilpistyy kysymykseen luottamuksesta. Ollaan tilanteessa jossa Wille Rydmanin luottamus on saanut kolhun. Sellaisessa tilanteessa on hyvin vaikea toimia ryhmän mandaatilla muissa luottamustehtävissä, Korpinen sanoo.

Rydmanin jatko kokoomuksen tai jonkin muun puolueen kansanedustajana sinetöidään viimeistään syksyllä, kun puolueet alkavat viritellä ensi kevään vaalilistojaan ja kampanjoitaan.

Ehdokasasettelu kokoomuksen Helsingin piirissä alkaa elokuun lopussa ja jatkuu marraskuuhun.

Lisää aiheesta:

.
.