Hyppää sisältöön

Mynämäkeläisestä pellosta löytyi viikinkiaikainen hopeakätkö

Museovirasto kertoo harvinaisesta löydöstä. Aikaisemmin viikinkikuningas Harald Sinihampaan lyöttämiä kolikoita on Suomesta löytynyt vain pari.

Kätköön kuuluneita Harald Sinihampaan hopearahoja. Kuva: Jani Oravisjärvi / Suomen kansallismuseo

Metallinetsinnän harrastajat ovat löytäneet mynämäkeläisestä pellosta viikinkiaikaisen hopeakätkön, kertoo Museovirasto.

Löytö tehtiin toukokuun alkupuolella. Museoviraston lisäkaivauksissa kätköstä löytyi hopearahoja ja hopeakorujen paloja arviolta 900-luvulta. Tiedotteen mukaan mukana oli 12 viikinkikuningas Harald Sinihampaan lyöttämää kolikkoa, joita on aikaisemmin löytynyt Suomesta vain pari.

– Kyllähän siinä kädet tärisi. Tämä oli tähän asti näyttävin löytöni ja ensimmäinen ehjä kätkö, jonka olen löytänyt, kertoo tiedotteessa löydön tehnyt metallinetsijä Oskari Heikkilä.

Heikkilä lopetti kaivamisen, jätti loput esineistä paikoilleen ja ilmoitti löydöstään Museovirastoon. Museovirasto aloitti koekaivaukset heti seuraavalla viikolla.

Museovirasto kertoo, että arkeologisten tutkimusten perusteella esineet ovat saattaneet olla alun perin esimerkiksi nahkaisessa pussissa, koska ne olivat tiiviinä keskittymänä. Kaivausalueelta löytyi myös pieniä rautakautisten keramiikka-astioiden palasia. Löydöt viittaavat siihen, että paikalla on saattanut olla asutusta.

Museoviraston arvion mukaan esineet on tuotu Mynämäelle Puolasta.

Peltoalue, mistä kätkö löytyi on merkitty muinaisjäännösrekisteriin, eikä siellä saa tehdä enää metallinetsintää tai kaivauksia ilman Museoviraston lupaa. Löytö on nyt osa Museoviraston arkeologisia kokoelmia.

Mynämäeltä tunnetaan paljon rautakautisia kohteita ja löytöjä, ja se on osa Varsinais-Suomen rautakautista keskusaluetta.

.
.